Siemens keukenapparatuur, Siemens oven , ASWA Keukens

Oven

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken mag de oven natuurlijk niet ontbreken. Het is belangrijk om na te denken welke functies je allemaal door de inbouwoven wilt laten uitvoeren. Je kunt denken aan een bak-, stoom en magnetronfunctie. Maar ook een combinatie van deze functies is mogelijk.

« Terug naar overzicht

NEFF oven 60cm met telescopische geleiders, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Welke oven kopen?

Wil je voornamelijk producten bakken zonder verdere toevoegingen, dan is een bakoven voldoende. Er is een verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In een heteluchtoven zit een ventilator die ervoor zorgt dat de warme lucht door de oven wordt verspreid. Door deze luchtcirculatie is het mogelijk om op verschillende inschuifniveaus tegelijk bakken. Een elektrische oven bakt op basis van boven- en onderwarmte. Deze functie is vooral handig bij het bakken van taarten omdat het zorgt voor een gelijktijdige verwarming en rijzing van het beslag. Tegenwoordig bevatten bijna alle ovens zowel de functie van hetelucht als boven- en onderwarmte.

Pelgrim koffiemachine oven en combi stoomoven, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Combi oven

Voor het combineren van een oven met magnetronfunctie zijn verschillende mogelijkheden. Voorheen werd er vooral gekozen voor magnetrons met een ovenfunctie. Hierbij gaat het vaak om een apparaat met kleinere binnenruimte en een draaiplateau. Hierdoor is de bakfunctie niet optimaal. Maar tegenwoordig kiest men vaker voor een magnetronfunctie. Hierbij gaat het om een volwaardige oven die dus ook alle functies bezit.

Keukentrends 2020 - Trend 5. Nieuwe 3 in 1 oven, ASWA Keukens

Stoomoven

Een stoomoven geeft een mogelijkheid om je gerechten te garen met stoom. Groot voordeel hiervan is dat het zorgt voor behoud van smaak, vitamines, kleur en structuur van je producten. Daarbij is er geen sprake van smaakoverdracht waardoor je meerdere producten tegelijk kunt bereiden.

Gaggenau Oven en stoomoven in grafiet, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Combi stoomoven

Ook kun je kiezen voor een oven gecombineerd met een gedeeltelijke of volledige stoomfunctie. De eerste voegt een beetje stoom toe tijdens het bakproces wat ervoor zorgt dat je product niet uitdroogt. Vooral bij deeggerechten is dit een aanrader. Wil je volledig stomen? Kies dan voor een combi-stoomoven. Hierbij ben je in het bezit van een volledige bakoven, volledige stoomoven maar ook de combinatie van de functie kunnen van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het garen van aardappeltjes met behulp van de stoomoven waarna de ovenfunctie door middel van gratineren zorgt voor het krokante laagje.

Miele black line stoomoven oven en koffiemachine

Extra ovenfuncties

Er zijn ook nog extra functies te bedenken zoals een grillfunctie, maar ook pyrolyse is mogelijk. Wanneer je de pyrolysefunctie inschakelt, stijgt de temperatuur van de oven tot ongeveer 500 °C. Door deze hoge temperatuur wordt de oven als het ware schoon gebrand. Alle etensresten veranderen in een hoopje as dat achterblijft. Dit kun je opvegen waarna de oven weer helemaal schoon is.

BORA X BO stoomoven met groot display, Keukenapparatuur ASWA Keukens

(Stoom)oven reinigen

Een (stoom)oven of magnetron blijft natuurlijk het beste schoon wanneer je deze na gebruik meteen schoonmaakt. Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het om hem schoon te krijgen. Toch kan het voorkomen dat er (vet)vlekken in je oven komen. Het schoonmaken van een oven is vaak geen favoriet klusje. Er zijn tegenwoordig verschillende functies in ovens waardoor je ze eenvoudig en snel kunt reinigen. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal huis-tuin-en-keuken-middelen die werken. Bekijk hier een aantal tips om je oven goed schoon te maken.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in. 

MAAK MOODBOARD PLAN ADVIESGESPREK

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.