Een keuken met kookeiland wordt geassocieerd met sfeer en gezelligheid. Veelal wordt een eiland geplaatst in een ruimte die verbonden staat met de eetkamer en/of woonkamer. Hierdoor wordt de leefkeuken echt onderdeel van het huis. Op zoek naar een woonkeuken waarin gezelligheid centraal staat? Lees dan vooral verder!
Er zijn geen minimale maten voor een keuken met kookeiland. Afhankelijk van de ruimte die er is en de functies die in het eiland worden verwerkt, worden de afmetingen bepaald. Wil je het kookeiland aan beide zijde uitvoeren met kastruimte? Dan is er een minimale diepte van 90 cm nodig. Voor de lengte van het eiland is bepalend welke functies in het keukeneiland komen. Wanneer er zowel gekookt als gespoeld wordt in het eiland, wordt een minimale lengtemaat van 240 cm aanbevolen. Daarbij is het ook belangrijk om de ruimtes rondom het eiland in de gaten te houden. Er wordt aangeraden om minimaal 90 cm als doorgang aan te houden.
Ook is het mogelijk om een zitgedeelte in het eiland te verwerken. Deze zitfunctie kan dienen als volwaardige tafelfunctie of juist voor een borrel of snelle hap. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Bijvoorbeeld het blad een stuk over laten steken, of een aantal kasten weglaten waardoor er een kookeiland met bar ontstaat. Wanneer je voor een volwaardige tafelfunctie gaat, kun je er voor kiezen om een tafel aan het eiland te maken. Hierdoor werk je met 2 hoogtes wat voor een leuk speels effect kan zorgen.
Hoewel vele zouden willen, is niet iedere ruimte geschikt voor een vrijstaand eiland. Maar met wat creativiteit kan in veel gevallen toch het gevoel van een eiland worden gecreëerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een schiereiland. Dit is een keukeneiland dat aan een zijde verbonden is met de muur. Ook kun je het koken en spoelen uit elkaar halen. Door alleen de kook- of spoelfunctie in het eiland te plaatsen en de andere tegen de wand, kan het eiland een kleiner formaat aannemen.
Er wordt steeds meer gekozen voor een keuken met spoeleiland. Maar wat is dit nou precies? Het is eigenlijk hetzelfde als een kookeiland. Het enige verschil is dat de spoelbak in het eiland zit in plaats van de kookplaat. Vaak wordt er gekozen voor een spoeleiland als de klant het keukeneiland wil benutten met praktische zaken zoals spoelen, snijden en wassen van eten. Een spoeleiland is pas aan te bevelen wanneer de oppervlakte van de ruimte groter is dan 20 M2.
Een schiereiland keuken kenmerkt zich met de luxe uitstraling van een kookeiland. Een schiereiland keuken is een eiland die met een zijde grenst aan het keukenblok of de wand. Dit neemt minder ruimte in beslag dan een vrijstaand kookeiland. Naast deze luxe uitstraling zijn er ook genoeg voordelen. De keuken is op diverse manieren op te stellen zodat deze in verschillende ruimtes past, daarnaast heeft de keuken extra opbergruimte.
Spreekt een keuken met kookeiland je aan? Neem dan snel een kijkje bij moderne keukens of ga aan de slag met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.