fbpx

Houten keuken

Al jaren lang zijn houten keukens een trend en ondertussen heeft dit materiaal bewezen dat het een tijdloze keuze is. Houten materialen zorgen vaak voor een warme en huiselijke uitstraling. De gezellige sfeer die wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat je het liefst de hele tijd in de keuken bent. Alles weten over houten keukens? Lees het hier!

Plan hier jouw adviesgesprek

Luxe Eggersmann donker houten keuken met marmer keukenblad, ASWA Keukens

Showroomkeuken kookeiland met betonlook keukenblad, ASWA Keukens Dordrecht

Houten keuken stijlen

Hoewel een houten keuken vaak wordt geassocieerd met een landelijke sfeer, kan hout juist ook heel modern zijn. Wanneer je bijvoorbeeld voor een gladdere houtsoort kiest en dit toepast in een greeploze keuken, krijg je een moderne uitstraling. Een meer robuuster front met een kader zorgt juist weer voor een landelijke stijl. Daarnaast kan je natuurlijk ook een combinatie maken tussen materialen en stijlen. Bijvoorbeeld een kookeiland van hout met hoge kasten in een vlakke kleur. Of voeg aan je moderne keuken wat houten accenten toe bijvoorbeeld door een houten plank aan de muur.

Luxe Eggersmann keuken met Wolf fornuis, ASWA Keukens

Onderhoud houten keuken

Zoals hierboven besproken heeft hout vele voordelen. Maar er zitten ook een aantal aandachtspunten aan dit materiaal. Als je kiest voor een ‘echt’ houten keuken, komt er wat onderhoud bij kijken. Hout is een natuurlijk materiaal wat gaat leven waardoor er bij sommige soorten kleurverschillen kunnen ontstaat. Daarnaast zijn vlekken moeilijker te verwijderen en moet je uitkijken met vocht. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat hout gaat uitzetten of juist krimpen.

Showroomkeuken Maatwerk houten keuken, ASWA Keukens Hilversum

Tips houten keuken

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om schade te voorkomen.

1. Plaats je waterkoker niet te dicht bij de keukenkastjes. De stoom van de waterkoker kan schade brengen aan jouw keuken.

2. Gebruik alleen een vochtige doek. Zo voorkom je dat er water in de naden komt.

3. Ruim plasjes water of vochtige plekken altijd direct op. Op deze manier ben je de schade voor.

4. Laat de klep van de vaatwasser niet open staan wanneer deze net heeft gedraaid. Evenals bij een waterkoker kan ook hier de stoom schade brengen aan de keuken. Dit geldt ook voor de oven.

5. Zet bij het koken altijd de afzuigkap aan. Dit voorkomt schade door condenswater of vetvlekken.

6. Tot slot, door je keuken regelmatig te oliën, wordt de keuken ook beschermd tegen vocht. Let wel op dat ieder hout

Keuken met kookeiland in hout, Klantervaring ASWA Keukens

Massief hout vs fineer hout

Natuurlijk is het mogelijk om voor een massief houten keuken te gaan, maar tegenwoordig zijn er ook andere opties. Bij een massief houten keuken zijn de fronten van de keuken volledig van hout. Vergelijkbaar hiermee zijn fineer houten fronten. Hierbij ligt er een dun laagje ‘echt’ hout op plaatmateriaal. Massief hout heeft de eigenschap om te gaan werken. Dit heeft als gevolg dat een keukendeur kan gaan uitzetten of een andere vorm kan krijgen. Bij fineer is dit niet of nauwelijks mogelijk omdat de kern van het front plaatmateriaal is.

SieMatic Compacte Keuken van hout, ASWA Keukens

Hout vs kunststof hout

Ook zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor kunststof fronten met een houtlook. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van massief of fineer hout. Het gevaar van vlekken die niet te verwijderen zijn, is verleden tijd. Daarnaast lopen kunststof fronten geen gevaar met vocht en zijn ze constant in kleur. Ook is een kunststof houtlook goedkoper dan echt hout. Voorheen was het lastig om met kunststof houten kleuren het gevoel van echt hout te creëren. Maar tegenwoordig zijn de technieken zo ver ontwikkeld dat zelfs de structuur van het hout voelbaar is. Hierdoor is een kunststof front nauwelijks van het echte hout te onderscheiden.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw nieuwe houten keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.

X

Advies nodig?

Plan nu vrijblijvend een gesprek in en dan kijken we samen welke keukenstijl het best bij je past.