fbpx
SieMatic SLX Pure, SieMatic keuken, ASWA Keukens Helmond

Afmeting kookeiland

De ideale afmeting kookeiland

Een keuken met kookeiland wordt veelal samen gezien met sfeer en gezelligheid. Vaak wordt een eiland in een ruimte geplaatst die in verbinding staat met de eetkamer en/of woonkamer. Helaas is er niet bij iedereen ruimte voor een eiland in de keuken. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een keukeneiland in een ruimte te plaatsten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een spoeleiland, kookeiland of schiereiland. Lees hieronder wat de ideale afmeting kookeiland is.

Plan nu jouw adviesgesprek

Keuken met kookeiland | ASWA Keukens

SieMatic SLX Pure, SieMatic keuken, ASWA Keukens Helmond

Wat is een kookeiland?

Een kookeiland is een eiland in de keukenruimte met een kookplaat daarin verwerkt. Tegenwoordig zien we dat er steeds vaker voor inductie wordt gekozen. Daarnaast heeft inductie als voordeel dat er een afzuiging in de kookplaat kan worden verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de ruimte boven het eiland open blijft waardoor er bijvoorbeeld ruimte is voor mooie verlichting. Maar wat is een spoeleiland? Er wordt dan alleen een spoelbak in het eiland verwerkt waardoor er meer werkruimte overblijft. Kies je ervoor om zowel het koken en het spoelen in het eiland te plaatsen? Dan wordt er gesproken over een keukeneiland. 

Lees hier de voordelen van inductie.

Showroomkeuken SieMatic hoogglans kookeiland met houten kastenwand, ASWA Keukens Hilversum

Afmetingen keukeneiland

Er zijn geen standaard maten voor een keuken met kookeiland. Afhankelijk van de ruimte die er is en de functies die in het eiland worden verwerkt, worden de afmetingen bepaald. Wil je het kookeiland aan beide zijde uitvoeren met kastruimte? Dan is er een minimale diepte van 90 cm nodig. Voor de lengte van het eiland is bepalend welke functies in het keukeneiland komen. Wanneer er zowel gekookt als gespoeld wordt in het eiland, wordt een minimale lengtemaat van 240 cm aanbevolen. Daarbij is het ook belangrijk om de ruimtes rondom het eiland in de gaten te houden. Er wordt aangeraden om minimaal 90 cm als doorgang aan te houden.

SieMatic Classic wit bruin eiland opstelling

Afmeting schiereiland

Eerder werd er gezegd dat er een minimale doorgang wordt aangeraden van 90 cm rondom het eiland. Maar is de ruimte voor de keuken niet ruim genoeg voor deze maten? Dan kun je ook kiezen voor een schiereiland. Dit is een eiland dat aan een zijde tegen de muur aanstaat. Hierdoor heb je, ook voor de wat kleinere ruimtes, alsnog de gezelligheid van een eiland.

Afmeting kookeiland met bar

Een zitgedeelte aan een kookeiland kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Voor een kookeiland met bar moet je voor de breedte rekening houden met ongeveer 60 cm per kruk. Daarnaast is voor de diepte van het zitgedeelte een maat van 30 cm gewenst. Wanneer je aan een zijde van het eiland wilt zitten en aan de andere kant wilt werken, is er voor het kookeiland dus een minimale diepte van 90 cm nodig. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op de kop van het eiland een zitgedeelte te maken door het blad een stukje over te laten steken. Ook is het mogelijk om kookeiland met tafel te creëren.  Zie de verschillende mogelijkheden hieronder.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard Bekijk magazine

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.