fbpx
Witte greeploze kastenwand met lage gedeeltes, Klantervaring ASWA Keukens

Keuken indeling maken

De perfecte keuken indeling maken

Een keuken kopen is iets wat je niet dagelijks doet. Daarom is het heel begrijpelijk dat je (nog) geen idee hebt waar je moet beginnen. Het kiezen van een keukenstijl, de juiste apparatuur en opstelling die bij jou past, is een proces. Wij proberen jou hieronder een kijkje te geven in de mogelijkheden.

Plan hier jouw adviesgesprek

Luxe moderne keuken met Gaggenau apparatuur en wit kookeiland met bar en houten kastenwand, ASWA Keukens

De ideale keukenopstelling

De opstelling van de keuken is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een rechte keuken waarbij je veel beweegruimte hebt. Of kies je juist voor een hoekkeuken waardoor je meer werkruimte creëert? Ook kun je bij het ontwerp kiezen voor een kookeiland. Hiervoor is vaak wel wat meer ruimte nodig omdat je om dit eiland heen moet kunnen lopen. Echter is het ook mogelijk om voor een schiereiland te gaan waardoor wat ruimte wordt bespaard. 

SieMatic Pure losstaande kast van glas en greeploos wit, ASWA Keukens

Keuken indeling maken

Als de opstelling van de keuken is bepaald, ga je deze indelen. De mogelijkheden hiervoor zijn haast oneindig. Een kast kan in hoogte, breedte en diepte verschillende afmetingen hebben. De indeling van de keuken hangt af van een aantal zaken. Vragen die je hierbij jezelf kunt stellen zijn: welke apparatuur wens ik in te bouwen? Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn bestek, voorraden en servies? Wil ik deze ruimte indelen met kasten met planken of lades?

SieMatic INSIDE lade indeling aluminium donker rookkastanje, Keuken accessoires ASWA Keukens

Keukenkasten indelen

Wat is de beste indeling voor een keukenkastje? In jouw huidige keuken heeft je pannenset, servies en bestek waarschijnlijk een vast plekje. Maar hoe ga jij je nieuwe keuken indelen? Hoe kun je maximaal gebruik maken van de opbergruimte? Er zijn verschillende accessoires die het indelen van jouw keuken makkelijker maken.

Keuken slim indelen? Bekijk hier onze tips!

 

Luxe zwarte greeploze keuken Hal2, Klantervaring ASWA Keukens

Bepaal afmeting keuken

Belangrijk om te weten is dat iedere keuken voor jouw op maat wordt gemaakt. Wanneer een keuken tussen 2 muren wordt geplaatst, werken we meestal met passtukjes aan de buitenzijde van de keuken. Hierdoor past een keuken altijd precies en daarnaast heb je deze ruimte nodig om kasten te kunnen openen zonder dat ze tegen de muur aan botsen. Hieronder worden een aantal (standaard) afmetingen toegelicht.

Luxe Moderne keuken met twee eilanden en greeploze kasten The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Afmetingen keukenblad

Standaard is een werkblad van een keuken, die aan een wand wordt geplaatst, 60 cm diep. Maar van deze standaard maat kan natuurlijk worden afgeweken. Bijvoorbeeld als  je het prettig vindt om wat meer ruimte te hebben achter je kookplaat en spoelbak, kan het werkblad worden verdiept tot 65 of 70 cm. Bij een eiland is het werkblad vaak ook dieper dan 60 cm. Voor de lengte van een werkblad zijn er geen standaard maten. Voor stenen werkbladen geldt dat tot 300 cm het uit een stuk kan. Wanneer het groter wordt, zal er een naad in  het blad komen. Bij materialen zoals Corian en rvs is er geen maximale lengte maat, deze bladen kunnen ook boven 300 cm uit een deel. Belangrijk om te weten is dat ieder werkblad speciaal voor jouw keuken op maat wordt gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om op millimeters nauwkeurig deze afmetingen te bepalen.

Afmetingen keukenapparatuur

Ook apparatuur kan verschillende afmetingen hebben. Waar je bij kasten en het keukenblad volledig flexibel bent in de afmetingen, is dit bereik bij keukenapparatuur natuurlijk wat beperkter. Standaard zijn ovens, koelkasten en vaatwassers 60 cm diep. Bij een oven kun je kiezen  voor een hoogte van 45 cm maar je kunt ook voor een groter model gaan van 60cm hoog. Een vaatwasser is standaard 60 cm breed, maar mocht je wat minder ruimte hebben, kun je ook voor een breedte van 45 cm kiezen. Een koelkast kan verschillende hoogtes hebben. Dit is ook afhankelijk van de vraag of je een vriesgedeelte in je koelkast wilt. De hoogtes zijn verdeeld in de maten: 87/102/122/140/178 cm. Een kookplaat varieert in breedte tussen de 60 en 90 cm. Daarnaast bieden verschillende merken ook de mogelijkheid, door middel van losse modules, om deze breedte maat naar wens in te delen tot bijna het onbeperkte.

SieMatic Compacte Keuken van hout, ASWA Keukens

Afmeting keukenkast

De kasten van een keuken kunnen verschillende breedtes hebben. De standaard mogelijkheden zijn 30/40/45/50/60/80/90/100/120 cm breed. De diepte van een onderkast is standaard 60 cm. Maar om verschillende redenen kan het wenselijk zijn om van deze maat af te wijken. Denk bijvoorbeeld aan een eiland waarbij je beide zijde wilt benutten met kastruimte.  Mogelijkheden zijn dan 37/49/60/73 cm. Daarnaast kan je bij onderkasten kiezen voor lades of planken. Ook is het mogelijk om een lade achter een deur te plaatsen waardoor deze onzichtbaar is. Met het oog op de prijs, is het goed om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze standaard maten. Maar (tegen meerprijs) is het zeker ook mogelijk om van deze maten af te wijken.

SieMatic Urban zwart keukeneiland met beton keukenblad, ASWA Keukens

Afmeting hoge keukenkast

Ook voor hoge kasten zijn er genoeg mogelijkheden. Afhankelijk van de ruimte kan de maat worden bepaald. De breedte maten van hoge kasten zijn 30/45/60 cm, de diepte maten 37/49/60 cm. De hoogte maten van hoge kasten variëren van 144 tot 227 cm hoog. Maar dit is niet het einde. Door middel van opzet kasten is het mogelijk om zo hoog te gaan als wenselijk. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de kasten verlengen tot aan het plafond. Daarnaast komt er altijd een plint onder de keuken waardoor een hoge kast uiteindelijk 10 tot 15 cm hoger komt.

Luxe houten kookeiland met betonnen blad en BORA kookveldafzuiging, ASWA Keukens

Afmeting kookeiland

Een keuken met kookeiland wordt veelal samen gezien met sfeer en gezelligheid. Vaak wordt een eiland in een ruimte geplaatst die in verbinding staat met de eetkamer en/of woonkamer. Helaas is er niet bij iedereen ruimte voor een eiland in de keuken. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een keukeneiland in een ruimte te plaatsten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een spoeleiland, kookeiland of schiereiland. 

Bekijk hier de ideale afmetingen voor een kookeiland. 

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard Bekijk magazine

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.