Oven schoon maken? Lees hier hoe!

- Tips & Tricks

Een (stoom)oven of magnetron blijft natuurlijk het beste schoon wanneer je deze na gebruik meteen schoonmaakt. Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het om hem schoon te krijgen. Toch kan het voorkomen dat er (vet)vlekken in je oven komen. Het schoonmaken van een oven is vaak geen favoriet klusje. Er zijn tegenwoordig verschillende functies in ovens waardoor je ze eenvoudig en snel kunt reinigen. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal huis-tuin-en-keuken-middelen die werken. Hieronder een aantal tips om je oven goed schoon te maken.

Oven schoonmaken met soda

Soda is een ideaal middel voor het schoonmaken van je oven. Meng een kopje water met een kopje soda en zet dit in een verwarmde oven van ongeveer 200-250 graden. Voor een lekker fris geurtje kun je wat citroen toevoegen. Na 30 minuten intrekken kun je met een vochtige doek door de oven gaan om de resten te verwijderen.

Magnetron schoonmaken

Zet een bakje met water en wat citroenschijfjes in de magnetron. Laat dit vervolgens 5 minuten koken. Door de hete stoom wordt het vuil in de oven losgeweekt waarna je het makkelijk kunt schoonvegen.

Oven pyrolyse functie

Een pyrolyse oven bezit een speciale functie waardoor je hem nooit meer schoon hoeft te maken. Wanneer je gebruik maakt van de pyrolyse functie zal de oven opwarmen tot zo’n 500 °C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat alle etensresten worden verbrand. Nadat het pyrolyse programma is afgerond, ligt er een hoopje as in de oven. Dit kun je opvegen met een doekje en je oven is weer schoon.

Miele Generatie 7000 grote bakoven, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Stoomoven reinigen

De meeste stoomovens zijn voorzien van een reinigings- en ontkalkingsprogramma’s. Een reinigingsprogramma zorgt ervoor dat de vlekken los gestoomd worden waardoor ze na afloop van het programma met een doek makkelijker zijn te verwijderen. Belangrijk is dat je deze functie alleen gebruikt als de oven helemaal is afgekoeld.

Stoomoven ontkalken

In water zit kalk en dit kan zorgen voor kalkafzetting in je stoomoven en in het waterreservoir. Daarom is het belangrijk om je oven wanneer nodig te ontkalken. Wanneer dit nodig is, is afhankelijk van de hardheid van het water. Om je stoomoven te ontkalken, kies je voor ‘ontkalken’ in het menu. Daarna haal je het waterreservoir van de stoomoven eruit en vul je deze met water en het ontkalkingsmiddel. Na afloop van het programma is het goed om het waterreservoir een paar keer uit te spoelen. Hierna kun je de stoomoven weer gebruiken. Ontkalkingsproducten zijn doorgaans veilig voor de gezondheid en hebben geen invloed op de geur en smaak van je eten.

Pelgrim combi stoomoven met waterreservoir, Keukenapparatuur ASWA Keukens

(Stoom)ovens kopen?

Wil je graag meer weten over (stoom)ovens? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: