Alles wat je moet weten over sous-vide koken

- Tips & Tricks

Sous-vide koken een methode die ook voor de hobby-kok steeds populairder wordt. Maar wat is het precies? Het is een methode waarbij voedsel vacuüm verpakt en langzaam gegaard wordt op een lage temperatuur. Het resultaat? Perfect bereide gerechten, met behoud van smaak, textuur en voedingsstoffen. Ontdek hoe ook jij thuis de perfecte sous-vide gerechten kunt bereiden.

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide koken, wat letterlijk “onder vacuüm” betekent, is een techniek waarbij voedsel langzaam wordt gegaard in een waterbad op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur. Het voedsel wordt eerst vacuüm verpakt in plastic zakken of vacuümzakken. Door de lage en constante temperatuur behoudt het voedsel zijn smaak, textuur en voedingsstoffen op een manier die traditionele kookmethoden vaak niet kunnen evenaren.

Heb je niet de juiste benodigdheden voor een sous-vide bereiding? Niet getreurd! Veel (combi)stoomovens beschikken over een speciale sous-vide stand, waarbij je temperatuur tot op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld. Zo kun jij dus sous-vide koken in je stoomoven!

Nieuwe culinaire mogelijkheden

De perfecte sous-vide bereiding start met het juist vacumeren van je producten. Met een vacumeerlade komen nieuwe culinaire mogelijkheden binnen handbereik. Vacumeer bijvoorbeeld vlees, al dan niet gemarineerd, om dit vervolgens op een exacte, lage temperatuur te garen in de stoomoven. Of vacumeer een verse soep om het op een later moment te verwarmen.

Gaggenau vacumeerlade

BORA QVac: het geïntegreerde vacumeerapparaat

Geen plek voor een vacumeerlade in je kastenwand of geen zin in een losse vacumeermachine op je aanrecht? Dankzij een innovatief en uniek installatieconcept neemt de BORA QVac geen ruimte in beslag. BORA QVac is een vacumeermachine die wordt geïntegreerd in het werkblad van je keuken. Dit apparaat heeft 3 functies, namelijk: vacumeren, flessen hersluiten en marineren.

Waarom sous-vide koken?

Sous-vide koken biedt verschillende voordelen:

  • Verlengde houdbaarheid van producten, soms wel 2 tot 6 keer langer, afhankelijk van het type en de versheid van het product.
  • Bevordering van hygiëne, aangezien niets in of uit de verpakking kan komen tijdens het sous-vide koken.
  • Geen uitdroging van producten, wat resulteert in behoud van gewicht en smaak.
  • Bevordering van de malsheid van vlees, doordat het rijpingsproces doorgaat terwijl het vlees vacuüm verpakt is.
  • Mogelijkheid om grotere hoeveelheden voedsel in te kopen tegen scherpere prijzen, waardoor kosten bespaard kunnen worden.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: