Eten langer houdbaar met een vacumeerlade

- Tips & Tricks

Met een vacumeerlade komen nieuwe culinaire mogelijkheden binnen handbereik. Vacumeer bijvoorbeeld vlees, al dan niet gemarineerd, om dit vervolgens op een exacte, lage temperatuur te garen in de stoomoven. Of vacumeer een verse soep om het op een later moment te verwarmen.

Wat is vacumeren?

Het principe van de vacumeerlade is eigenlijk heel eenvoudig. Producten die je wilt vacumeren, stop je in een speciale plastic vacumeerzak. Vervolgens wordt alle lucht (zuurstof) onttrokken aan het product en wordt het luchtdicht verpakt. Op deze manier kan de kwaliteit van het voedsel langer behouden blijven. Door verschillende standen op het vacumeerapparaat kun je ook verschillende producten bereiden. Zo kun je bijvoorbeeld een zak chips opnieuw sluiten met de vacumeerlade waardoor je chips niet taai wordt. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk dat er niet te veel lucht aan de zak wordt onttrokken want anders zou alle chips breken. Maar ook kun je denken aan een pastasaus vacumeren om deze vervolgens in te vriezen.

Voordelen van vacumeren

Vacumeren heeft vele voordelen, wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Langere houdbaarheid. Je producten blijven 2 tot 6 keer langer houdbaar. Dit is afhankelijk van het product en de versheid van het product.
  • Producten blijven vrij van bacteriën. Dit bevordert de hygiëne want niks kan in- of uit de verpakking.
  • Geen verlies in gewicht en smaak. Doordat het voedsel vacuüm is verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Daarnaast vindt er geen uitdroging van producten plaatst en kan er geen vriesbrand ontstaan op de producten.
  • Bevordering van de malsheid van het vlees. Dit komt omdat tijdens het bewaren van het vlees in het vacuüm het rijpingsproces toch doorgaat.
  • Goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om grotere hoeveelheden in te kopen omdat je het in kleine porties daarna kunt vacumeren en invriezen. Hoewel het apparaat in aanschaf dus in eerste instantie wat duurder zal zijn, zal je uiteindelijk geld besparen.
  • Tijdbesparing. Wanneer je ’s avonds weinig tijd hebt om lekker te koken en je wilt toch vers eten. Dan je kan extra porties eten maken bijvoorbeeld in het weekend wat je vervolgens invriest. Wanneer je minder tijd hebt, haal je de vacuümverpakking uit de vriezer en kan je dit rechtstreeks opwarmen in de stoomoven of in een pannetje met water.

NEFF Vacumeerlade, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide is een kooktechniek die nog niet zo lang gelden binnen de muren van de betere restaurants bleef, maar nu zijn opwachting maakt in jouw eigen keuken. Sous-vide koken is het koken van vacuüm verpakte producten in een waterbad op een constante lage temperatuur. Het grote voordeel van deze kooktechniek is dat de fijne smaken ontzettend goed blijven behouden. Om de fijne smaken te krijgen, is het belangrijk dat de temperaturen voor de te bereiden producten op de graden nauwkeurig zijn. Dit kan door een kerntemperatuurmeter in je pan met water te hangen. Maar ook de meeste stoomovens zijn in staat om sous-vide te koken.

Quva vacumeermachine

Quva wil opvallen door niet op te vallen. Het apparaat kan volledig worden geïntegreerd in het werkblad. Bij geen gebruik is het mooi verzonken in het keukenblad en is alleen de RVS of mat zwarte metalen ring te zien. Als je het apparaat wilt gebruiken, steekt het pop-up deel van het apparaat boven het keukenblad uit.  Het gepatenteerde systeem neemt geen extra ruimte in beslag op je keukenblad. Hierdoor valt het niet op en blijft je keuken mooi strak.

Quva vacumeermachine met wijnstopper Dekker, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Vacumeerlade kopen?

Wil je meer informatie over mogelijkheden voor het vacumeren van jouw gerechten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: