Wel of geen stoomoven kopen?

- Tips & Tricks

Sta je voor de keuze of je wel of niet een stoomoven wilt kopen? Wij geven je graag advies. Lees hieronder wat de voordelen zijn van een oven met stoom. Koken met stoom is namelijk gezonder, smaakvoller en eenvoudiger dan bereidingen met behulp van andere apparaten.

Voordelen stoomoven

Gezonde, blakende peultjes, worteltjes en een stukje vis. Dat is het beeld dat bij veel mensen opkomt als men het heeft over stomen. Maar stomen is veel meer dan dat! Hieronder een opsomming van de voordelen van stomen:

  • Behoud van voeding- en smaakstoffen
  • Behoud van kleur en structuur
  • Bereid meerdere gerechten tegelijk
  • Geen toezicht nodig op het bereidingsproces
  • Een oven met stoom is multifunctioneel
  • De bereidingstijd van een stoomoven

Behoud van voeding- en smaakstoffen

Met een stoomoven maak je de lekkerste gerechten klaar. De stoom zorgt voor perfecte groenten en aardappelen zonder dat daarbij o.a. smaak en vitamines verloren gaan. Normaal blijft de smaak en vitaminen van groenten achter in het water waarin je het kookt. Een goed voorbeeld hiervan is de bereiding van asperges. Veel mensen gebruiken het vocht waarin ze asperges koken later voor een aspergesoep omdat er veel smaak zit in dat water. Wanneer je de asperges in de stoomoven bereidt, blijven alle smaken in de asperges zelf. Doordat er geen zout, vet of olie aan het bereidingsproces te pas komt, en omdat de vitamine behouden blijven, is het koken met stoom heel gezond.

Lifestyle & Kookevent - Gezond koken, stomen

Behoud van kleur en structuur

De kleuren van bijvoorbeeld de groenten blijven veel feller en mooier wanneer je stoomt. Maar niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een mooi stukje vis tijdens het bakken of pocheren al snel uit elkaar, terwijl het na een retourtje stoomoven prachtig stevig blijft.

Bereid meerdere gerechten tegelijk

Eerst gaan de aardappels in de oven. Na een kwartier volgt de groente, en de laatste vijf minuten mag de vis erbij. In een oven met stoom kun je namelijk tegelijkertijd op verschillende niveaus koken, zelfs verschillende gerechten. Want bij het koken met stoom worden de geur of de smaak niet op de andere gerechten overgedragen. Zo kun je in één keer een compleet menu bereiden. Elk gerecht behoudt zijn eigen, natuurlijke aroma.

Miele stoomoven Generatie 7000 met waterreservoir, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Geen toezicht meer nodig op het bereidingsproces

Groenten behouden hun beet en aardappelen verkoken niet. Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen. Siemens heeft zelfs een cookControl Plus functie. Dit maakt het gebruik van de oven met stoom nog eenvoudiger: kies een gerecht en de stoomoven kiest automatisch de juiste instellingen. Daarnaast is een oven met stoom ook een stuk veiliger dan pannen op het fornuis. Vooral met kleine kinderen is het goed om hier over na te denken. Lees hier hoe je kunt zorgen voor een kindveilige keuken!

Een oven met stoom is multifunctioneel

Een stoomoven is niet alleen ideaal voor het bereiden van verse producten, maar ook voor bijvoorbeeld het steriliseren van babyflesjes, het voorverwarmen van borden, het ontdooien van voedsel of het opwarmen van gerechten.

BORA X BO stoomoven met groot display, Keukenapparatuur ASWA Keukens

De bereidingstijd van een stoomoven

Een veel gehoord misverstand is dat een stoomoven ook altijd sneller is dan een pannetje met water. Dit is niet altijd juist. De meeste stoomovens kunnen een maximale temperatuur van 100°C bereiken waardoor de stoomtijd niet sneller is in vergelijking met een pan met water. Wel bestaat een hoge druk stoomoven. Door de druk die in deze stoomoven wordt opgebouwd, is het bij dit apparaat mogelijk om een temperatuur van 120°C te bereiken waardoor het bereidingsproces wel kan worden versneld.

Een gewone stoomoven of een combi-stoomoven?

Een stoomoven is eigenlijk te vergelijken met een pannetje met water. Alles wat in het water bereid kan worden, kan ook in de stoomoven worden bereid. Denk bijvoorbeeld aan het koken van groenten en aardappelen, maar ook een gekookt eitje of pasta kun je maken in de stoomoven. Daarnaast kan je stoomoven combineren met een bakoven, magnetron of zelfs alle 3 de functies in een apparaat zoals de 3-in-1 oven. Dit betekent dat je zowel de functies los van elkaar kunt gebruiken, maar ook gecombineerd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je aardappelen eerst garen door ze te stomen waarna je de ovenfunctie aanzet zodat ze meteen gegratineerd worden.

Tips bij aanschaf van een stoomoven

Er zijn verschillende ovens met stoom verkrijgbaar. Zo is er ook een combi stoomoven of een stoomoven met magnetron. Daarnaast kan de inhoud van stoomovens nog wel eens verschillen. Zeker bij een combi-stoomoven, waar je ook nog andere gerechten in wilt kunnen bereiden, is dit van belang. Daarbij zijn er stoomovens met een reservoir verkrijgbaar, maar sommige ovens hebben ook een wateraansluiting en -afvoer nodig en zijn aangesloten op de waterleiding.

Miele stoomoven en oven

Stoomoven kopen?

Wil je meer informatie over mogelijkheden van een stoomoven? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: