fbpx
NEFF kookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

Werkbladafzuiging, ook wel bekend als kookplaat met afzuiging of kookveldafzuiging, is een afzuigsysteem waarbij de afzuiging volledig is verwerkt in de  kookplaat of het keukenblad. In plaats van dat de kookdampen omhoog worden gezogen, worden ze in het werkblad gezogen.

Plan hier jouw adviesgesprek

ATAG Keukenapparatuur Hood-in-Hob, ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging als één apparaat

De afzuigkap hoeft niet langer meer het lelijke eendje van de keuken te zijn. Steeds vaker zien we de afzuigkap verdwijnen in het keukenblad. Dit is vooral een mooie oplossing wanneer er gebruik wordt gemaakt van een kookeiland. Het merk BORA was als eerste met het verwerken van de afzuiging in de kookplaat. Ondertussen is de ontwikkeling hiervan niet stil blijven staan en heeft inmiddels bijna ieder apparatuur merk een kooplaat met afzuiging in het assortiment. Hierbij gaat het vaak om een apparaat. Het is een kookplaat waar de afzuiging al in zit verwerkt. Voorbeeld hiervan is de ATAG Hood-in-Hob.

Siemens inductie kookplaat met downdraft afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Downdraft afzuiging

De voorloper van de kookveldafzuiging verwerkt in de kookplaat, is de downdraft afzuigkap. De afzuiging zit verwerkt achter de kookplaat en komt uit het werkblad omhoog wanneer dit wenselijk is. Wanneer de afzuiging niet wordt gebruikt, is deze dus ook niet in het zicht. Voordeel van een downdraft afzuiging is dat het gecombineerd kan worden met vrijwel iedere kookplaat.

Gaggenau GlassdraftAir, Keukenapparatuur ASWA Keukens (2)

Glassdraft afzuiging

Een nieuwe innovatie op het gebied van kookveldafzuiging dat is de nieuwe Siemens GlassdraftAir kookveldafzuiging. Deze afzuiging verwerkt in de kookplaat, voegt een echte blikvanger toe aan de kookzone. Door het transparante design ontstaat een ruimtelijke sfeer en daarnaast is er een optimale afzuigkwaliteit van alle kookzones. Ook Gaggenau heeft een Glass downdraft ontwikkeld. De kookplaat met afzuiging van de nieuwe Gaggenau 200 serie heeft een kristalhelder design.

Kookveldafzuiging met domino elementen

Ook is het mogelijk om een kookplaat met afzuiging zelf samen te stellen. Voorbeelden hiervan zijn de BORA Classic 2.0 en BORA Professional 3.0 kookplaten. Maar ook Gaggenau heeft met de 400 serie kookplaten deze mogelijkheid. Het systeem bestaat uit verschillende ‘domino elementen’ die je kunt opbouwen. Ook is het bij deze systemen mogelijk om wok inductie, een teppanyaki plaat, grillplaat of zelfs gas toe te passen. Normaliter is gas niet mogelijk bij kookveldafzuiging omdat dan simpelweg de vlam wordt opgezogen.

 

BORA Classic 2.0 grillplaat en inductie kookplaat met afzuiging en teppanyaki

Duurzame kookplaat met afzuiging

Een kookplaat met afzuiging wordt bijna altijd gecombineerd met inductie. Dit omdat bij een gaspit de vlam wordt opgezogen door de afzuiging. Daarnaast wordt inductie steeds populairder omdat het streven van de overheid is om alle huizen in 2050 gasvrij te krijgen. De afzuiging van kookveldafzuiging kan worden gerecirculeerd waarbij de 'vieze' lucht wordt gefilterd en terug de ruimte wordt ingeblazen. Hierdoor wordt er geen warme lucht naar buiten geblazen. De kookplaat met afzuiging van BORA is daarnaast eenvoudig te reinigen. De losse onderdelen kunnen in de vaatwasser wat tijd bespaart en dure reinigingsproducten.

 DUURZAME KEUZE

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.