Bij de aanschaf van een nieuwe keuken mag de oven natuurlijk niet ontbreken. Het is belangrijk om na te denken welke functies je allemaal door de inbouwoven wilt laten uitvoeren. Je kunt denken aan een bak-, stoom en magnetronfunctie. Maar ook een combinatie van deze functies is mogelijk. Hieronder leggen we je uit wat voor type ovens er zijn. Zo weet je zeker dat je een oven kiest die aansluit op jouw wensen!
Een oven is vaak een belangrijk onderdeel van je keuken. Er zijn verschillende formaten mogelijk. Zo kun je kiezen voor een inbouwoven van 45 cm of van 60 cm hoog. Doorgaans heeft een oven van 45cm hoog 3 inschuifniveaus en een oven van 60 cm hoog heeft er 5. Verschillende functies kunnen in een apparaat worden toegepast zoals een magnetronfunctie, bakfunctie of stoomfunctie. Het is zelfs mogelijk om alle functies in één apparaat te stoppen.
Ontdek de nieuwe 3-in-1 oven, magnetron, stomen en bakken in één!
Voor het combineren van een ovenfunctie en magnetronfunctie zijn verschillende mogelijkheden. Voorheen werd er vooral gekozen voor combi magnetrons met een ovenfunctie. Hierbij gaat het meestal om een apparaat met kleinere binnenruimte en een draaiplateau. De bakfunctie in deze apparaten is vaak niet optimaal. Tegenwoordig kiest men eerder voor een oven met magnetronfunctie. Hierbij heb je een volwaardige oven die alle ovenfuncties bezit en daarnaast ook een magnetron functie.
Wil je voornamelijk producten bakken zonder verdere toevoegingen, dan is een bakoven voldoende. Er is een verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In een heteluchtoven zit een ventilator die ervoor zorgt dat de warme lucht door de oven wordt verspreid. Door deze luchtcirculatie is het mogelijk om op verschillende inschuifniveaus tegelijk bakken. Een elektrische oven bakt op basis van boven- en onderwarmte. Deze functie is bijvoorbeeld handig bij het bakken van taarten omdat het zorgt voor een gelijktijdige verwarming en rijzing van het beslag. Tegenwoordig bevatten bijna alle ovens zowel de functie van hetelucht als boven- en onderwarmte.
Een stoomoven geeft een mogelijkheid om je gerechten te garen met stoom. Groot voordeel hiervan is dat het zorgt voor behoud van smaak, vitamines, kleur en structuur van je producten. Daarbij is er geen sprake van smaakoverdracht waardoor je meerdere producten tegelijk kunt bereiden.
Twijfel je nog oven een stoomoven? Lees hier wat de voordelen zijn!
Ook kun je kiezen voor een oven gecombineerd met een gedeeltelijke of volledige stoomfunctie. De eerste voegt een beetje stoom toe tijdens het bakproces wat ervoor zorgt dat je product niet uitdroogt. Vooral bij deeggerechten is dit een aanrader. Wil je volledig stomen? Kies dan voor een combi-stoomoven. Hierbij ben je in het bezit van een volledige bakoven, volledige stoomoven maar ook de combinatie van de functies kunnen van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het garen van aardappeltjes met behulp van de stoomoven waarna de ovenfunctie door middel van gratineren zorgt voor het krokante laagje.
Veel (combi)stoomovens beschikken over een speciale sous-vide stand, waarbij de temperatuur tot op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld. Bij het sous-vide koken worden producten vaak gevacumeerd bereid wat zorgt voor een gelijkmatige en precieze garing van het product. Smaken, sappen en voedingsstoffen blijven behouden wat resulteert in ongeëvenaarde smaak en textuur. Mocht jouw inbouwoven beschikken over deze functie, dan raden we je deze manier van koken zeker aan!
Bij de meeste merken voor een fornuis kun je kiezen uit een of twee ovens. Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Wanneer je kiest voor één oven is er een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza’s. Er bestaan ook merken die meer dan 2 ovens hebben in een fornuis.
Er zijn ook nog extra functies te bedenken zoals een grillfunctie of pyrolysefunctie. Wanneer je pyrolyse inschakelt, stijgt de temperatuur tot ongeveer 500 °C. Door deze hoge temperatuur wordt de oven als het ware schoon gebrand. Alle etensresten veranderen in een hoopje as dat achterblijft. Dit kun je opvegen waarna je apparaat weer helemaal schoon is. Daarnaast kun je als extra ovenfunctie kiezen voor een inschuifbare deur.
Een (stoom)oven of magnetron blijft natuurlijk het beste schoon wanneer je deze na gebruik meteen schoonmaakt. Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het om hem schoon te krijgen. Toch kan het voorkomen dat er (vet)vlekken in je oven komen. Het schoonmaken is vaak geen favoriet klusje. Er zijn tegenwoordig verschillende functies in ovens geintegreerd waardoor je ze eenvoudig en snel kunt reinigen. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal huis-tuin-en-keuken-middelen die werken.
Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.