fbpx
NEFF kookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

Werkbladafzuiging, ook wel bekend als kookplaat met afzuiging of kookveldafzuiging, is een afzuigsysteem waarbij de afzuiging volledig is verwerkt in de kookplaat of het keukenblad. In plaats van dat de kookdampen omhoog worden gezogen, worden ze in het werkblad gezogen.

Plan hier jouw adviesgesprek

ATAG Keukenapparatuur Hood-in-Hob, ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging als één apparaat

De afzuigkap hoeft niet langer het lelijke eendje van de keuken te zijn. Steeds vaker zien we de afzuigkap verdwijnen in het keukenblad, wat vooral een mooie oplossing is voor een kookeiland. Het merk BORA was de eerste die afzuiging in de kookplaat verwerkte. Ondertussen is de ontwikkeling hiervan doorgegaan en heeft inmiddels bijna elk keukenapparatuurmerk een kookplaat met geïntegreerde afzuiging in het assortiment. Dit betreft vaak een apparaat waarbij de kookplaat en afzuiging al in één zijn verwerkt. Een voorbeeld hiervan is de ATAG Hood-in-Hob.

Siemens inductie kookplaat met downdraft afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Downdraft afzuiging

De voorloper van de kookveldafzuiging is de downdraft afzuigkap. Dit is een elegante oplossing voor een kookeiland of keukens met een hoog plafond. De afzuigkap is achter de kookplaat in het werkblad verwerkt en komt omhoog zodra dit gewenst is. Hierdoor is de afzuigkap buiten gebruik niet of nauwelijks zichtbaar in de keuken. De downdraft is stijlvol en mooi te combineren met iedere kookplaat. Bovendien is het geschikt voor zowel luchtafvoer- als luchtcirculatiesystemen.

Gaggenau GlassdraftAir, Keukenapparatuur ASWA Keukens (2)

Glassdraft afzuiging

Een nieuwe innovatie op het gebied van kookveldafzuiging dat is de nieuwe Siemens GlassdraftAir kookveldafzuiging. Deze afzuiging verwerkt in de kookplaat, voegt een echte blikvanger toe aan de kookzone. Door het transparante design ontstaat een ruimtelijke sfeer en daarnaast is er een optimale afzuigkwaliteit van alle kookzones. Ook Gaggenau heeft een Glass downdraft ontwikkeld. De kookplaat afzuiging van de nieuwe Gaggenau 200 serie heeft een kristalhelder design.

Kookveldafzuiging met domino elementen

Ook is het mogelijk om een kookplaat met afzuiging zelf samen te stellen. Voorbeelden hiervan zijn de BORA Classic 2.0 en BORA Professional 3.0 kookplaten. Maar ook Gaggenau heeft met de 400 serie kookplaten deze mogelijkheid. Het systeem bestaat uit verschillende ‘domino elementen’ die je kunt opbouwen. Ook is het bij deze systemen mogelijk om wok inductie, een teppanyaki plaat, grillplaat of zelfs gas toe te passen. Normaliter is gas niet mogelijk bij kookveldafzuiging omdat dan simpelweg de vlam wordt opgezogen.

 

BORA Classic 2.0 grillplaat en inductie kookplaat met afzuiging en teppanyaki

Duurzame kookplaat met afzuiging

Een afzuigsysteem verwerkt in de kookplaat, wordt bijna altijd gecombineerd met inductie. Dit komt omdat bij een gaspit de vlam door de afzuiging zou worden opgezogen. Bovendien wordt inductie steeds populairder, mede door het streven van de overheid om alle huizen tegen 2050 gasvrij te maken. De afzuiging van kookveldafzuiging kan worden gerecirculeerd, waarbij de 'vieze' lucht wordt gefilterd en terug de ruimte wordt ingeblazen. Hierdoor wordt er geen warme lucht naar buiten geblazen, wat energiebesparend is. Een kookplaat met afzuiging is daarnaast eenvoudig te reinigen: de losse onderdelen kunnen in de vaatwasser, wat tijd en dure reinigingsproducten bespaart.

 DUURZAME KEUZE

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.