fbpx
BORA Pure kookplaat met afzuiging zwart, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Afzuiging & afzuigkap

Bij een afzuigkap denken we al snel aan het grote opvallende, vaak in rvs, herrie makende apparaat in de keuken. Trend is echter dat de afzuigkap steeds minder opvalt. Wij laten je zien wat de verschillen zijn in afzuiging, model en capaciteit.

« Terug naar overzicht

Moderne witte keuken met BORA kookveldafzuiging, ASWA Keukens

Novy Afzuigkap voor modern keukeneiland, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Welke afzuigkap kopen?

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden als het gaat om afzuiging. In sommige huizen is het mogelijk om de lucht naar buiten af te laten voeren. Als je huis niet is geschikt voor een afvoer naar buiten, kun je gebruik maken van een recirculatiesysteem. Hiermee filtert de afzuigkap de lucht en blaast deze weer terug de ruimte in. Het is daarom belangrijk om eerst goed te kijken naar de situatie bij jou thuis.

Verschillende afzuigkappen

De traditionele modellen zoals de wandschouwkap ken je waarschijnlijk al en hierin zijn er veel keuzes. Maar er zijn ook een paar nieuwe modellen die zeker het overwegen waard zijn. De nieuwste trends in kookplaten zijn kookveldafzuiging, downdraft en een plafondunit.

BORA Professional 3.0, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

Trend is dat de afzuigkap niet langer het lelijke eendje van de keuken is. De afzuigkap wordt steeds vaker een design element dat gezien mag worden óf het wordt juist subtiel uit het zicht geplaatst. Dat laatste is vooral handig bij bijvoorbeeld een kookeiland zodat u een vrij zicht houdt en bijvoorbeeld mooie verlichting kunt plaatsen. Hierop heeft het merk BORA perfect ingespeeld. Zij waren de eerste die de afzuigkap direct in de kookplaat verwerkten. Het afzuigsysteem heeft de capaciteit om de lucht direct, wanneer het de pan verlaat, naar de afzuiging te trekken. Hierdoor maken vetdampen geen kans. Ondertussen is de ontwikkeling van bladafzuiging verder doorgegaan waardoor inmiddels bijna ieder keukenmerk een kookplaat met afzuiging in het assortiment heeft.

Gaggenau GlassdraftAir, Keukenapparatuur ASWA Keukens (2)

Downdraft afzuiging

De voorloper van de kookveldafzuiging is de Downdraft afzuigkap. Dit is een mooie oplossing voor in een kookeiland of voor bijvoorbeeld keukens met een hoog plafond. De afzuigkap zit achter de kookplaat in het werkblad verwerkt en komt omhoog zodra dit gewenst is. Hierdoor is de afzuigkap buiten gebruik niet of nauwelijks zichtbaar in de keuken. De Downdraft is erg stijlvol en mooi te combineren met iedere kookplaat. Het is zowel geschikt voor luchtafvoer- als voor luchtcirculatiesysteem. Siemens en Gaggenau hebben met de GlassdraftAir afzuiging een nieuwe dimensie gegeven aan de downdraft afzuigkap. Het transparante design zorgt voor een ruimtelijke sfeer en garandeert daarnaast een optimale afzuigprestatie van alle kookzones.

Novy Cloud plafond afzuigkap, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Plafondunit afzuiging

Een plafondunit wordt strak bevestigd in het plafond. Hierdoor wordt er extra ruimte gecreëerd en kijkt u tijdens het koken niet tegen een afzuigkap aan, maar heeft u een mooi uitzicht over uw open keuken en komt u meer in contact met uw woonkamer. Let wel op! De meeste plafondunits hebben een inbouwhoogte waardoor er vaak stukje verlaagd plafond nodig is. Ook een mogelijkheid is de Novy Cloud die strak tegen het plafond aan zit bevestigd waardoor je het idee krijgt van een plafondunit zonder dat er bouwkundig iets aangepast hoeft te worden.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.