Sunshield Unique Louvers
Bouwen tussen de weilanden, met de aangeplante bomen nog in een pril stadium, is resideren in de volle zon. Nu moderne woningen steeds meer glaspartijen bevatten én steeds beter geïsoleerd zijn, wordt adequate zonwering een absolute noodzaak. De bewoners van deze Brabantse woning besloten de traditionele oplossing daarvoor achterwege te laten en kozen voor een relatief nieuw, Nederlands product. De louvers van Sunshield stellen hen niet alleen in staat de hoeveelheid zonlicht per ruimte te reguleren, maar ook om energie te besparen. De architectonische meerwaarde voor de gevel kregen ze er gratis bij.
Copyright ©2023 Tekst Jeroen Kuypers, Fotografie Jaro van Meerten, The Art of Living
Het aantal huiseigenaren dat over lamellen beschikt die werkelijk de hele gevel bedekken zal vooralsnog gering zijn, maar de groep groeit, zegt bewoner Joost: “Deze louvers komen uit de museumwereld. Het MOMA, Van Gogh, het Rijks – in wereldberoemde musea hangen ze al jaren, volledig op maat gemaakt. Pas sinds 2017 worden ze ook voor de residentiële woningmarkt aangeboden, en ook als maatwerk. Vanuit de producent zelf kwamen er tijdens de bouw mannen opmeten en installeren.” De lamellen filteren de hoeveelheid zonlicht die de entree kan bereiken maar stellen de bewoners wel in staat te zien wie er voor de deur staat. Het is zien zonder zelf gezien te worden.
Dát er zoiets als Sunshield Louvers op de markt zou komen, was te verwachten. De glaspartijen rondom bijna de hele woning vormen de illustratie van hun ontstaansrecht. “Nederland is wat de bouwsector betreft een uitzondering“, zegt Joost. “Tripleglas is bij ons duurder dan dubbelglas, maar in Duitsland juist goedkoper, omdat er bijna niets anders meer geproduceerd wordt. Wij hebben gekozen voor triple en ook nog voor dikke muren. Vanaf begin maart verwarmen wij niet meer en koelen nog slechts. Onze woning is zelfs zó goed geïsoleerd, dat het al warm wordt als we koken. Maar koelen kost evengoed energie en dankzij deze lamellen kan ik voorkomen dat het überhaupt opwarmt.
Mijn kinderen vinden het bovendien zalig dat ze geen weerspiegeling van de zon meer hebben in hun schermen als ze op hun kamers zijn. Gordijnen zijn niet nodig, spinnen komen niet binnen. De louvers zijn aangesloten op de domotica om ze aan te sturen. Ze zijn decoratief, het aluminium is eenvoudig te reinigen en we verdienen een deel van de installatie op termijn terug dankzij de energiebesparing. Maar het grootste pluspunt is toch het wooncomfort.”
Het interieur kenmerkt zich door openheid, ASWA Keukens ontwierp de grote keuken als het levendige middelpunt en enkele zitkamers en zithoeken aan de beide uiteinden ervan. Hoewel de gevel een landelijke uitstraling heeft is de woning daarachter typisch hedendaags – en toch niet werkelijk minimalistisch. Zo is er aan een van de muren behang met een geometrische tekening en heeft dat in het toilet een oerwoudmotief. Er klinkt zelfs bijpassende achtergrondmuziek als je het gebruikt. Ook in de badkamer boven is een van de muren voorzien van een kleurrijk vogelmotief.
Allemaal het werk van Desiree, de echtgenote van Joost. “Ik houd van kleuren en ik houd ervan met behulp daarvan een interieur sfeer en gezelligheid te geven”, legt ze uit. “Toen wij gingen bouwen zaten onze kinderen nog op de overgang tussen middelbare school en hogere studies. We komen van de stad maar inmiddels hebben ze alle drie een rijbewijs, wat het voor hen makkelijker maakt om met vrienden af te spreken. Op jezelf gaan wonen is bovendien niet eenvoudig tegenwoordig. Deze woning is gezellig en groot genoeg om onze kinderen te helpen dat moment uit te stellen.”
Overal in de woning heb je uitzicht op de tuin en vooral op de magnifieke waterpartij. Een zwemvijver loopt over in een kunstmatige beek, die op zijn beurt weer eindigt in een grote vijver. Het water lijkt ondergronds een lus te vormen, maar dat is volgens Joost een doelbewust opgewekte illusie. “Er zijn twee verschillende watercircuits, maar dankzij deze illusie blijf je kijken. We hebben in deze tuin ook ingespeeld op het hoogteverschil van bijna een meter. We grenzen aan zogeheten ‘bolle akkers’, beschermd en verhoogd weidegebied, waardoor onze tuin optisch eindeloos doorloopt. ’s Ochtens en ’s avonds zien we aan de rand ervan hazen, herten en roofvogels.” Om wat extra schaduw te creëren hebben de bewoners een eik en andere bomen aangeplant die al enige leeftijd hadden. Helaas, ze zullen nog jaren moeten wachten op voldoende schaduw en des te blijer mogen zijn met hun louvers.
Bijvoorbeeld die in de overkapping van het ruime terras, waar het gezin geregeld ontbijt of ’s avonds eet. Het fijnmazige karakter van de lamellen stelt hen in staat de hoeveelheid zon heel nauwgezet te doseren, iets wat met een luifel nooit zou kunnen. Via de stapstenen in de zwemvijver kun je rechtstreeks naar het poolhouse aan de overzijde van de tuin lopen. Het belangrijkste item daarin is niet de douche- en omkleedruimte maar de droge sauna, een ideaal alternatief voor het zwemmen tijdens de wintermaanden. De grasmat ernaast is als enige niet van echt gras maar van kunstgras. “Als je yoga wilt doen in de tuin is het beter als er niet allerlei insecten op je kunnen kruipen”, verduidelijkt Desiree deze praktische keuze.
Vanaf deze plek valt ook op dat het huis asymmetrisch is, een ongebruikelijke keus, maar weer een met een begrijpelijke reden. “Een volledig schuine kap impliceert schuine plafonds in de slaapkamers en badkamers en dus veel ruimteverlies”, aldus Joost. “Wij kozen voor het praktische. Die vrijheid word je door de moderne bouwstijl immers geboden. Om die reden hebben we op de begane grond ook een gastenverblijf met eigen badkamer, waar we ooit – over dertig jaar of zo – kunnen intrekken als de bovenverdieping onbereikbaar wordt voor onze knieën. Het is nu een familiehuis, later hopelijk een huis dat druk is met kleinkinderen, maar hoe dan ook óns huis voor de rest van ons leven. Ik heb mijn ouders op veel te jonge leeftijd hun villa zien verwisselen voor een appartement. Dat heeft iedereen altijd als een fout ervaren en die gaan wij niet herhalen.”
Nu al lijkt de verankering op deze prachtige plek verzekerd. In één van de zithoeken staan twee comfortabele zetels, gericht naar de bolle akkers. “Het was aanvankelijk letterlijk een verloren hoekje, maar de kinderen en de vriendinnen van Desiree zitten er graag.” Vooral daar besef je hoe uniek dit perceel is, hoe de dieren in de verte het huis al hebben geaccepteerd, alsof de bewoners geen indringers zijn maar tot dezelfde natuur behoren als zij.
Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.