fbpx
Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Moderne bungalow in de bossen

CKX Architecten

Modern, compact, licht en onderhoudsvriendelijk. Dat waren de uitgangspunten voor de realisatie van deze nieuw te bouwen bungalow in het sfeervolle Son. Aan architect Maarten Hendrickx van CKX Architecten de eer om dit te vertalen naar een passend ontwerp, waarin alle eigenschappen op een harmonieuze manier met elkaar samenkomen. En dat lukte hem bijzonder goed, getuigen het prachtige eindresultaat en de lovende reactie van de opdrachtgevers.

Copyright ©2020 Tekst Dana Otten, Fotografie Jaro van Meerten, The Art of Living magazine

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Prachtige, bosrijke omgeving

Een prachtige, bosrijke omgeving in het plaatsje Son vormt het decor van de bijzondere woning die Maarten Hendrickx voor zijn opdrachtgevers ontwierp. Of zoals de opdrachtgevers het zelf omschrijven: hun ‘moderne bungalow in de bossen’. “We hebben jarenlang op een steenworp afstand gewoond van onze huidige woning, in een klassieke villa,” vertellen de opdrachtgevers. “Op een gegeven moment waren we toe aan iets anders. De villa was schitterend, maar ook erg groot. Daarnaast vergde het veel onderhoud. Dat was vaak lastig, omdat wij geregeld in Zuid-Frankrijk verblijven. Zo ontstond het idee om zelf een luxe bungalow te bouwen met het gebruiksgemak van een appartement.”

“We houden van koken en lang tafelen en
wilden daarom een grote leefkeuken”

Zwevende doos met lichtstraat

De opdrachtgevers hadden zelf een duidelijk beeld van hoe hun nieuwe woning eruit moest komen te zien. “Een ‘zwevende doos’ met een moderne, strakke uitstraling en een grote lichtstraat voor een open en lichte woonsfeer,” aldus de opdrachtgevers. “Daarnaast vonden we het belangrijk dat de woning makkelijk te onderhouden is. Als we morgen zouden besluiten om naar Zuid-Frankrijk te gaan, dan zou dat bij wijze van spreken moeten kunnen, zonder nog van alles in en om het huis voor te bereiden of bij thuiskomt overladen te worden met achterstallige werk. Voor het ontwerp en de juiste begeleiding wilden we dan ook samenwerken met een getalenteerde en ervaren architect die onze wensen perfect kon aanvoelen. Via via kwamen we op het spoor van Maarten. Zijn moderne ontwerpstijl sprak ons enorm aan. Ook hadden wij veel goede verhalen over zijn werk gehoord, waardoor we graag met hem wilden samenwerken.”

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Open, lichte woonsfeer

Maarten wist de woonwensen van de opdrachtgevers op uitmuntende wijze te vertalen naar een ontwerp. “In mijn optiek moet architectuur een beleving zijn die alle zintuigen aanspreekt,” vertelt hij. “Ik werk graag met verschillende volumes en ruimtes, waarin alles met elkaar in harmonie is en de overgang van binnen en buiten wordt vervaagd. Mijn woningen zijn vaak te herkennen aan sterke zichtlijnen, strakke vormen, een moderne uitstraling en het gebruik van veel wit en grote raampartijen. Dat is ook in het ontwerp van deze bungalow goed terug te zien. Het idee van de zwevende doos vond ik direct erg sterk en heb ik vertaald naar een rechthoekig gebouw dat ongeveer een meter van de grond af is getild. Hierdoor past de woning nog mooier in haar groene omgeving. Ook heb ik een lichtstraat in het ontwerp verwerkt die doorloopt van de keuken naar de gang. Door deze centrale positie valt er ieder moment van de dag een ander licht in de bunga- low. In combinatie met het strakke lijnenspel en de grote raampartijen aan de voor- en achterzijde, zorgt dit voor een hele bijzondere woonsfeer. Een buitenterras verzacht de overgang tussen binnen en buiten, waardoor de woning nog meer in haar omgeving lijkt op te gaan.”

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Sfeervolle leefkeuken

De indeling van de bungalow werd in samenspraak met de opdrachtgevers bepaald. Zo bestaat de woning uit een grote, luxe uitgevoerde leefkeuken, ontwerp door ASWA Keukens, met aangrenzend een prach- tige woonkamer, een master bedroom, walk-in closet, badkamer, logeerkamer, werkka- mer en tweede badkamer. Ook verwerkte Maarten een grote kelder in de woning. “In principe moest de woning geschikt zijn voor twee personen, maar we wilden ook graag vrienden en familie kunnen ontvangen,” vertellen de opdrachtgevers. “Een grote, sfeer- volle leefkeuken met eetkamer was dan ook erg gewenst. We houden namelijk ontzettend van koken en gezellig lang tafelen. Dit heeft Maarten perfect verwerkt door een grote ruimte te creëren waarin voldoende ruimte is om te koken én te tafelen. De grote ramen aan de voor- en achterzijde geven de ruimte een extra open en lichte sfeer en bieden een prachtig uitzicht over de schitterende buitenomgeving.

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Directe verbinding

Daarnaast is ook de open verbinding met de woonkamer erg prettig. Hierdoor blijf je binnen deze ruimtes met elkaar in contact. Omdat Maarten zijn ontwerpen ook invult met een suggestie voor (vast) interieur, kregen wij een idee hoe we de ruimtes het beste konden indelen. De plaats van de keuken hebben we bijvoorbeeld vrijwel geheel overgenomen uit het ontwerp. Grappig detail is dat wij eenzelfde keuken in onze woning in Zuid-Frankrijk hebben staan. Omdat deze zo goed bevalt wilden we de keuken ook hier plaatsen. Hetzelfde geldt voor de koffiecorner en wijnklimaatkast; deze hadden we in onze vorige woning staan en wilden we ook graag in de nieuwe keuken verwerkt zien.”

Zwarte kaders raampartijen

“We verlangden naar een woning waar we weinig omkijken naar hebben”. Ook de materialisering werd in nauw overleg gekozen. “Ik werk graag met wit gestucte muren. Dat hebben we ook in deze woning toegepast,” vertelt Maarten. “We hebben daarbij de keuze gemaakt om geen plinten te plaatsen, waardoor het geheel rustig en strak is gebleven. Dit contrasteert mooi met de zwarte kaders van de raampartijen. Ook de gietvloer past mooi in het geheel en versterkt het strakke karakter van de bungalow.”

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Zuid-Franse touch

“Daarnaast hebben we veel met natuursteen gewerkt. Dit je zie bijvoorbeeld terug in een deel van de buitenmuur in de achtertuin,” vullen de opdrachtgevers aan. “De steensoort die we voor de muur gebruikt hebben heeft een Zuid-Franse touch en past goed bij de prettige, ontspannen woonsfeer. In totaal heeft er 160 manuur in de muur gezeten. Het maken ervan vereiste namelijk een speciale techniek. Maar we zijn dan ook enorm blij met het eindresultaat!” Maarten: “De woning bevat ook vele duurzame elementen. De buitenmuren zijn extreem goed geïsoleerd en wel 24 centimeter dik. En er zijn zonnepanelen op het dak verwerkt. We hebben er wel bewust voor gekozen om deze op een on- opvallende manier te leggen, zodat de strakke uitstraling van de woning behouden blijft.”

Moderne bungalow in de bossen The Art of Living, ASWA Keukens

Een woning die past als een jas

De bouw van de bungalow werd door de opdrachtgevers in eigen beheer uitgevoerd. “Dit was de vierde keer dat we zelf bouwden. We hadden dus al behoorlijk wat ervaring,” aldus de opdrachtgevers. Toch was de realisatie van de woning een intensief traject. “In totaal heeft de bouw iets meer dan een jaar in beslag genomen. En natuurlijk hebben we gaandeweg wat tegenslagen gehad en dingen moeten aanpassen, zoals bij elke bouw. Maar we zijn ontzettend blij met het eindresultaat en met de stap die we hebben genomen om voor nieuwbouw te kiezen. Maarten heeft precies ontworpen wat wij voor ogen hadden. 

Laat je inspireren!

De woning is compact en praktisch, maar tegelijkertijd ook ruim genoeg om gasten te ontvangen. En vooral ook heel prettig qua sfeer en opzet. De woning past ons als een jas!” “Dat is ook grotendeels te danken aan de goede klik die we hadden,” vult Maarten aan. “We voelden elkaar ontzettend goed aan en konden zo perfect op elkaars ideeën voortborduren. De goede klik heeft ervoor gezorgd dat we gezamenlijk een heel mooi resultaat neer hebben kunnen zetten.”kan het keukenblok ook moeiteloos als bar worden gebruikt. “Alles hier is super praktisch, ”zegt de vrouw des huizes. “Zo ben ik ook heel gelukkig met de centrale voorraad- kast in de keuken, dat is écht geweldig!“ Door de centrale voorraadkast loopt ook de was stortkoker die vanaf de eerste verdieping uitmondt naast de wasmachine in de kelder. “Ook dat is een uitkomst. Dat bespaart twee verdiepingen til en sjouwwerk.”

Maarten Hendrickx

Maarten Hendrickx studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en werkte daarna twee jaar in Berlijn als architect. Daarna startte hij zijn eigen bureau CKX Architecten, waarmee hij projecten realiseert voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Maarten ontwerpt vanuit de visie dat architectuur een beleving moet zijn die alle zintuigen aanspreekt. Hij zoekt daar- bij naar een evenwicht tussen de wensen van de opdrachtgever, het bestemmingsplan en de artistieke vrijheid van de ontwerper. Zijn ontwerpstijl kenmerkt zich door een moderne uitstraling, strakke zichtlijnen en volumes die in elkaar grijpen. Zijn ontwerpen bevatten vaak veel licht en openheid, bijvoorbeeld door het creëren van doorkijken van de ene naar de andere ruimte. Daarnaast besteedt Maarten bijzondere aandacht aan de verbinding tussen de binnen- en buitenomgeving. Meer informatie vindt je op www.ckx.nl

BEKIJK ONZE BROCHURE PLAN JOUW AFSPRAAK

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.