fbpx
Gaggenau keukenapparatuur Freeinductie kookplaat, ASWA Keukens

Kookplaat

Koken is iets wat ons bijna iedere dag bezighoudt. Niet zo gek dat de keuze voor het type kookplaat een belangrijk onderdeel vormt bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Een kookplaat op gas, inductie of keramisch? Wij helpen je graag verder met het zoeken naar welke kookplaat het beste past bij jouw keuken.

Plan hier jouw adviesgesprek

Welke kookplaat kopen?

Inductie wordt steeds populairder omdat het streven van de overheid is om alle huizen in 2050 gasvrij te krijgen. Overstappen op elektrisch koken is uiteindelijk dus onvermijdelijk. Maar kies je dan voor een keramische- of toch inductiekookplaat? Dat is iets waar je bij de aanschaf van een nieuwe keuken, fornuis of kookplaat over na moet denken. Welke soorten elektrisch koken zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van op gas koken? Lees snel verder en leer alles over de verschillende type kookplaten.

Keramisch, gas of inductie?

Whirlpool inductie kookplaat

Elektrische kookplaat

Keramisch koken is een van de meest betaalbare en gebruikte manieren van elektrisch koken. Het is de opvolger van klassiek elektrisch koken. Het koken op een keramische kookplaat geeft een andere ervaring dan koken op gas. Bij het elektrisch koken worden de kookzones een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal opgewarmd en afgekoeld zijn.

ATAG Gaskookplaat 4 pits met wok in panorama opstelling, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Gaskookplaat

Een van de meest voorkomende kookmethodes in Nederland is nog steeds gas. Het koken op gas geeft een stukje beleving. Je kookt tenslotte op echt vuur wat ervoor zorgt dat je makkelijk controle uit kunt voeren op temperatuur. Het grote nadeel is echter dat de gaskookplaten een stuk lastiger zijn schoon te maken dan gladde kookplaten. Daarbij zijn over een aantal jaren alle Nederlandse huishoudens gasvrij wat ook betekent koken zonder gas. Bekijk hieronder de alternatieven.

AEG Inductie Kookplaat met flexinductie, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Inductiekookplaat

De perfecte combinatie van gas en keramisch koken is de inductiekookplaat. Er wordt geen gebruik gemaakt van een hittebron, maar door middel van een magnetisch veld in combinatie met de juiste pannen ontstaat er warmte in de pan. De pannen worden heel snel warm, vaak zelfs nog sneller dan bij gas. Doordat er geen vuur wordt gebruikt, zorgt het voor extra veiligheid, meer schoonmaakgemak en daarbij worden de kookzones pas warm wanneer er een pan op staat. Nog een bijkomend voordeel is dat een inductiekookplaat vaak veel nauwkeuriger is te sturen dan vuur. Waar je bij vuur doorgaans ‘maar’ 4 standen hebt, is er bij inductie de mogelijkheid voor 8 niveaus of meer.

NEFF Inductie kookplaat met grillplaat, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Flexinductie kookplaat

Nog een groot voordeel van inductie is dat het niet uitontwikkeld raakt. Zo is er de mogelijkheid voor flexibele zones. Hierbij kunnen 2 of meerdere zones aan elkaar gekoppeld worden waardoor je een groot kookvlak creëert. Ideaal voor een grote pan of juist meerdere kleine pannetjes.

BORA Professional 2.0 gaskookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

Ook is het bij een inductiekookplaat mogelijk om de afzuiging te verwerking in de kookplaat. Hoewel bladafzuiging bij gas niet onmogelijk is, is het doorgaans ingewikkelder omdat de vlam wordt opgezogen. Ook biedt de inductiekookplaat de mogelijkheid voor allerlei specifieke manieren van koken. Zo bestaat er een speciale inductiewok kookplaat. Maar het is ook mogelijke om door losse elementen jouw inductiekookplaat om te toveren tot een grill- of en teppanyakiplaat.

Gaggenau Keukenapparatuur verschillende kookelementen met bladafzuiging, Keukenapparatuur ASWA keukens

Wat is goedkoper, gas of inductie?

Gas kost op dit moment minder dan elektriciteit. Daardoor is koken op gas gemiddeld zo’n €11 per jaar goedkoper. Wel is de verwachting dat de gasprijs in de komende jaren flink toe zal nemen, terwijl elektriciteit waarschijnlijk juist goedkoper zal worden en bovendien een stuk groener.

Pelgrim Kookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Duurzame kookplaat

Voordeel van een inductiekookplaat is dat het alleen de pan verwarmt. Er is dus geen warmteverlies. Pelgrim heeft de A+ inductietechniek ontwikkeld. Deze is nog eens 13% effectiever dan andere inductiekookplaten. Zo gaat het koken van 2 liter water 3 minuten sneller op de A+ zones van Pelgrim dan op andere reguliere kookplaten. Daarnaast bespaar je hiermee tot wel 35% energie.

 DUURZAME KEUZE

Kookplaten vergelijken

Maar wat is nu het verschil tussen gas, keramisch en inductie koken? Bekijk hierlangs de verschillen.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.