fbpx
Gaggenau keukenapparatuur Freeinductie kookplaat, ASWA Keukens

Kookplaat

Koken is iets wat ons bijna iedere dag bezighoudt. Niet zo gek dat de keuze voor het type kookplaat een belangrijk onderdeel vormt bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Een kookplaat op gas, inductie of keramisch? Wij helpen je graag verder met het zoeken naar welke kookplaat het beste past bij jouw keuken.

Plan hier jouw adviesgesprek

Welke kookplaat kopen?

Inductie wordt steeds populairder omdat het streven van de overheid is om alle huizen in 2050 gasvrij te krijgen. Overstappen op elektrisch koken is uiteindelijk dus onvermijdelijk. Maar kies je dan voor een keramische- of toch inductiekookplaat? Dat is iets waar je bij de aanschaf van een nieuwe keuken, fornuis of kookplaat over na moet denken. Welke soorten elektrisch koken zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van op gas koken? Lees snel verder en leer alles over de verschillende type kookplaten.

Keramisch, gas of inductie?

Whirlpool inductie kookplaat

Elektrische kookplaat

Keramisch koken is een van de meest betaalbare varianten van een elektrische kookplaat. Het is de opvolger van het klassiek elektrisch koken. Het koken op een keramische kookplaat geeft een andere ervaring dan koken op gas. Bij het elektrisch koken worden de kookzones een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal opgewarmd en afgekoeld zijn.

ATAG Gaskookplaat 4 pits met wok in panorama opstelling, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Gaskookplaat

Koken op gas was lange tijd een van de meest voorkomende kookmethodes, maar er is een duidelijke verschuiving gaande. Koken op gas biedt een unieke beleving; je kookt tenslotte op echt vuur, waardoor je de temperatuur gemakkelijk kunt regelen. Je kunt bovendien letterlijk zien hoe hoog het vuur staat. Het grote nadeel is echter dat gaskookplaten veel moeilijker schoon te maken zijn dan gladde glazen kookplaten. Daarnaast zullen alle Nederlandse huishoudens over enkele jaren gasvrij zijn, wat betekent dat er niet meer op gas gekookt zal worden. Bekijk hieronder de alternatieven.

AEG Inductie Kookplaat met flexinductie, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Inductie kookplaat

De perfecte combinatie van gas en keramisch koken is de inductiekookplaat. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een traditionele hittebron, maar ontstaat er warmte in de pan door middel van een magnetisch veld en de juiste pannen. De pannen worden heel snel warm, vaak zelfs sneller dan bij gas. Omdat er geen vuur wordt gebruikt, biedt inductiekoken extra veiligheid en meer schoonmaakgemak. Bovendien worden de kookzones pas warm wanneer er een pan op staat. Een ander voordeel van inductiekookplaten is de nauwkeurige temperatuurregeling. Waar je bij gas meestal maar vier standen hebt, biedt inductie vaak acht of meer niveaus.

NEFF Inductie kookplaat met grillplaat, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Flexinductie kookplaat

Een ander groot voordeel van inductiekoken is dat de technologie zich voortdurend blijft ontwikkelen. Zo zijn er bijvoorbeeld flexibele zones beschikbaar, waarbij twee of meer kookzones aan elkaar gekoppeld kunnen worden om een groter kookoppervlak te creëren. Dit is ideaal voor het gebruik van een grote pan of juist meerdere kleine pannetjes. Daarnaast zijn er diverse accessoires die samen met de flexinductie de functies van je kookplaat verder uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan teppanyaki- of grillplaten die je op de flexzones kunt leggen, zodat je ook deze kooktechnieken kunt toepassen op je inductiekookplaat.

BORA Professional 2.0 gaskookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

Bij een inductiekookplaat is het ook mogelijk om de afzuiging in de kookplaat te integreren. Hoewel bladafzuiging bij gas niet onmogelijk is, is het doorgaans ingewikkelder omdat de vlam makkelijk kan worden opgezogen. Daarnaast biedt de inductiekookplaat mogelijkheden voor verschillende specifieke kooktechnieken. Zo bestaat er bijvoorbeeld een speciale inductiewokplaat met een uitholling voor de bolvorm van de wokpan. Ook kun je je kookplaat uitbreiden met losse elementen zoals een grill- of teppanyakiplaat.

Gaggenau Keukenapparatuur verschillende kookelementen met bladafzuiging, Keukenapparatuur ASWA keukens

Wat is goedkoper, gas of inductie?

Kijkend naar het verbruik en de kosten van gas en elektriciteit, is koken op gas momenteel goedkoper dan koken op elektriciteit. Gemiddeld bespaar je ongeveer €11 per jaar met gas. Echter, de verwachting is dat de gasprijzen de komende jaren flink zullen stijgen, terwijl de kosten van elektriciteit waarschijnlijk juist zullen dalen. Daarnaast is elektriciteit een stuk duurzamer.

Pelgrim Kookplaat met afzuiging, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Duurzame kookplaat

Voordeel van een inductiekookplaat is dat het alleen de pan verwarmt. Er is dus geen warmteverlies. Pelgrim heeft de A+ inductietechniek ontwikkeld. Deze is nog eens 13% effectiever dan andere inductiekookplaten. Zo gaat het koken van 2 liter water 3 minuten sneller op de A+ zones van Pelgrim dan op andere reguliere kookplaten. Daarnaast bespaar je hiermee tot wel 35% energie.

 DUURZAME KEUZE

Kookplaten vergelijken

Maar wat is nu het verschil tussen gas, keramisch en inductie koken? Bekijk hiernaast de verschillen.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.