fbpx
Lacanche Fornuis met gaskookplaat, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Fornuis

Tegenwoordig is er veel keuze in verschillende soorten fornuizen. Er zijn enkele belangrijke beslissingen die je moet nemen, zowel over de kookplaat als de oven. Hoeveel ovens wil je? Welke functies moet de oven hebben? Wil je koken op gas of inductie? En hoeveel pitten denk je nodig te hebben? Deze vragen spelen een cruciale rol bij het kiezen van het juiste fornuis. Lees hieronder verder en ontdek of een fornuis in jouw nieuwe keuken past.

Plan hier jouw adviesgesprek

Luxe Eggersmann keuken met Wolf fornuis, ASWA Keukens

Wat is een fornuis?

Een fornuis is een combinatie van een kookplaat en een oven in één apparaat. Fornuizen zijn vrijstaande apparaten die je los kunt plaatsen of kunt inbouwen tussen twee kasten. Het formaat van een fornuis varieert per merk. Bekende merken die fornuizen in hun assortiment hebben, zijn Pelgrim, Boretti, Steel en WOLF. De standaard fornuizen in dit assortiment variëren in breedte van 60 cm tot 120 cm.

Inductie fornuis Boretti, ASWA Keukens

Inductiefornuis of gasfornuis?

Bij fornuizen wordt vaak gedacht aan een robuust uiterlijk met grove gietijzeren pannendragers die het mogelijk maken om op gas te koken. Nadeel van een gasfornuis is dat het lastig is schoon te maken en naar verwachting verdwijnt het gas in 2050. Daarom is het tegenwoordig ook mogelijk om voor een fornuis met inductiekookplaat te kiezen. Inductie is veel makkelijker in onderhoud, de temperatuur is nauwkeuriger te bepalen en het is veiliger.

Steel Fornuis met inductie, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Inductiefornuis met kookplaat afzuiging

Een inductie fornuis met kookveldafzuiging combineert de functionaliteit van een inductiekookplaat, oven en geïntegreerde afzuiging. Het innovatieve ontwerp van Steel zuigt kookdampen en geuren direct bij de bron af, waardoor de keuken fris blijft zonder een zichtbare afzuigkap. Vooral handig bij open keukens en kookeilanden waarin je toch een fornuis wilt toepassen. Benieuwd hoe een elektrisch fornuis met afzuiging in de kookplaat eruit ziet? In onze showroom in Helmond is deze te bezichtigen.

AGA Fornuis met oven wit, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Fornuis met oven

Bij de meeste merken kun je voor een fornuis kiezen met één of twee ovens. Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Als je kiest voor één oven, heb je een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza’s. Merken zoals AGA en Steel bieden ook fornuizen met meerdere ovens aan, waardoor je nog meer flexibiliteit hebt in je keuken.

Fornuis maatwerk keuken, ASWA Keukens

Kleur en materiaal fornuizen

De meest voorkomende kleuren van fornuizen zijn zwart en roestvrij staal (rvs). Maar je kunt ook kiezen voor een kleurrijk fornuis. Merken zoals Steel en AGA bieden een breed scala aan kleuren, waardoor je een uniek en persoonlijk tintje aan jouw keuken kunt geven. Deze kleurvariaties zorgen ervoor dat je fornuis niet alleen functioneel is, maar ook een opvallend designelement in je keuken wordt.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.