CPO Almansweide
in Hilversum

Aan de oost-rand van Hilversum, tegen de hei van het Goois Natuurreservaat aan, wordt gebouwd aan de nieuwe wijk Anna’s Hoeve. Almansweide is onderdeel hier van – een bewonersinitiatief van mensen die gezamenlijk 23 duurzame woningen ontwerpen en laten bouwen. Dit gebeurt in een zogenaamde ‘CPO’ (collectief particulier opdrachtgeverschap), samen met je toekomstige buren.

Project_CPO Almansweide_Hilversum_2

Project CPO Almansweide in Hilversum. Keukens van het merk SilverLine.

Het samen bouwen van een buurt vergt veel tijd en energie. De vereniging is zelf de opdrachtgever en dus nauw betrokken bij de bouw van Almansweide. Daarom zijn er binnen de vereniging verschillende commissies. De commissies verzamelen kennis en ervaringsgegevens en adviseren de hele groep door middel van presentaties of workshops tijdens de ledenbijeenkomsten.

Tussen de Laarder Wasmeren en het Stadspark Anna’s Hoeve komen 23 woningen op Almansweide. Het buurtje krijgt een parkachtige uitstraling met een eigen binnentuin en groene (dak) terassen, met uitzicht op het natuurgebied. De hele wijk Anna’s Hoeve wordt groen ingericht met de voor Hilversum kenmerkende laanbomen en is omsloten door de prachtig ingerichte groenstrook van de Anthony Fokkerweg met veel speel- en sportmogelijkheden. In Anna´s Hoeve woon je op fietsafstand van het centrum. En met de ligging vlakbij uitvalswegen ben je in twintig minuten in Amsterdam en in een kwartier in Utrecht.

Vanaf Almansweide stap je zo de natuur binnen via het wandelpad of de berg. In Anna’s Hoeve (Goois natuurreservaat) staan bomen en struiken met hun vele tinten groen en daartussen de kleuraccenten van ratelaars op de grasweide, krentenbloesem en bloeiende hei. Slingerende waterpartijen, romantische bruggetjes, intieme doorkijkjes en stoere heuvels. Kortom, verrassend veel afwisseling in een betrekkelijk klein gebied. Na de Tweede Wereldoorlog zijn in het kader van de herbebossing enkele percelen beplant met spar, lariks en grove den. Op hellingen, langs paden en water staan loofbomen zoals eik, berk en beuk. Voor meer variatie en een natuurlijker bos worden open plekken gemaakt, waar nu wilde planten zoals rankende helmbloem en schapenzuring opkomen. De oostkant van het gebied, waar de bodem droog en arm is, bestaat uit een schaars met mos begroeide vlakte en heideveldjes.

De keukens:
Voor dit CPO project hebben we speciale afspraken gemaakt. Aan de ene zijde hebben de kopers alle vrijheid om hun eigen keukenruimte in te delen en gezamenlijk met ASWA een optimaal gebruiksvriendelijk ontwerp te maken. Aan de andere zijden kunnen zij gebruik maken van alle voordelen van gezamenlijk inkopen. Een voordeel wat oploopt in een extra inkoopkorting.

Ontwikkelaar:
CPO Almansweide

Aannemer:
Bouwbedrijf Optimum plus

Architect:
MOOST Architectuurwerkplaats