Cum Laude in Nijmegen

Op één van de meest geliefde plekken van Nijmegen wordt Cum Laude gerealiseerd. Er worden 16 bijzondere woningen en 5 bijzondere appartementen gerealiseerd in het oude monumentale schoolgebouw. De monumentwaarde van het complex is met name te danken aan het nog duidelijk herkenbare samenspel van klooster- en schoolgebouwen (ensemblewaarde), de prominente stedenbouwkundige betekenis en het historische belang in het licht van de katholieke opbloei in het begin van de 20ste eeuw (algemene historische waarde).

Project Cum Laude in Nijmegen

Project Cum Laude in Nijmegen. Keukens van het merk SieMatic.

Het complex is, op ongeveer een kilometer ten zuiden van de Nijmeegse binnenstad, in 1923 gebouwd in opdracht van de Congregatie van de Dochters der Wijsheid (Filles de la Sagesse). Het oorspronkelijke bouwplan bestond uit een Kweekschool voor Onderwijzeressen, een klooster en een kapel. Op het binnenterrein werden (later) tevens scholen voor Lager- en Uitgebreid Lager Onderwijs gerealiseerd. Het kloostergebouw richtte zich met de langgerekte voorgevel naar de Heyendaalseweg en Groesbeekseweg. Aan het begin van de jaren ’70 is het gehele gebouw in gebruik genomen als schoolgebouw waarvoor diverse wijzigingen werden uitgevoerd.

Om het schoolgebouw zoveel te behouden is gezocht naar een herontwikkeling die daaraan recht doet. Dat heeft geleid tot een ontwerp van een 16-tal grotere woningen met oppervlakten vanaf 150 m2 tot 280 m2. In de ‘oksel van het gebouw wordt een 5-tal appartementen met een oppervlakte variërend van 100 tot 175 m2 voor het penthouse gerealiseerd.

De tuinen van de woningen in de oude school grenzen aan het binnenterrein achter het gebouw. De aanleg van het groene binnengebied – waar nu de kapel nog staat – alsmede de parkeerplaatsen zal plaatsvinden in samenwerking de gemeente Nijmegen. Een aantal aanwezige grotere bomen op het achterterrein wordt gehandhaafd en opgenomen in het nieuwe inrichtingsplan. De appartementen krijgen aan de voorzijde een gezamenlijke tuin.

De keukens:
Samen met Slokker Bouwgroep is een luxe greeploze keuken ontworpen van het A-Merk SieMatic. De uitgewerkte ruime opstelling is voorzien van vier Siemens keukenapparaten en een bora inductie kookveld met afzuiging daarnaast is de keuken uitgevoerd met een buffetkast. Hierdoor wordt de keukenruimte een echte woonkeuken, en ontstaat het ware fun-cooking gevoel. Door de aanwezigheid van een composiet werkblad, is de luxe uitstraling van de keuken helemaal compleet.

Ontwikkelaar:
Slokker Vastgoed

Aannemer:
Slokker Bouwgroep vestiging Eindhoven

Architect:
Rappange & Partners Architecten