Keukens met PEFC of FSC keurmerk

- Nieuws, Tips & Tricks

Hout is nog steeds een belangrijke grondstof voor keukens. In jouw keuken vind je dit hout vooral terug in de keukenmeubelen, maar mogelijk maak je die keuze ook wel voor jouw keukenblad. Wil je hierin een duurzame keuze maken, dan kun je bij ASWA Keukens kiezen voor gecertifieerde producten met een PEFC of FSC keurmerk. Zo zijn veel kasten van ons huismerk SilverLine PEFC-gecertificeerd, heeft SieMatic juist een FSC-certificaat en kun je voor de keukenbladen van onze leverancier Dekker Zevenhuizen kiezen voor producten met een FSC-certificaat.

Duurzaam hout

Bossen hebben een bijdrage in de productie van zuurstof en verwerken wel zo’n 15% van alle CO2 uitstoot wereldwijd en zijn een bron van biodiversiteit. Nederland zelf is geen bosrijk land. En alhoewel ons bos zich de afgelopen 250 jaar sterk ontwikkeld heeft, zijn we voor het gebruik van hout erg afhankelijk van het buitenland. Bossen waar we minder zicht hebben op beheer en arbeidsomstandigheden. Certificering is dan een goed hulpmiddel. Een boseigenaar kiest vrijwillig om zijn bos duurzaam te beheren en zich te laten certificeren. Hierbij heeft de boseigenaar de keuze tussen een PEFC en FSC certificaat.

Gecertificeerd hout

FSC en PEFC zijn de twee bekendste keurmerken op het gebied van hout. Hout wat is voorzien van een FSC- of PEFC- certificaat garandeert je dat het afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. In deze bossen wordt selectief gekapt en wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Hierdoor weet je dat het proces niet schadelijk is voor het milieu en dat er aandacht wordt besteed aan een duurzame manier van oogsten, verwerken en aanplanten. Bovendien monitoren de gecertificeerde instituten ook de arbeidsomstandigheden in de bosbouw. Op dit moment loopt nog maar 10% van de houtwinning wereldwijd via een gecertificeerd bos. Er valt dus nog veel te winnen op dit vlak!

FSC keurmerk

Het FSC keurmerk staat voor Forest Stewardship Council. Een organisatie dat in 1994 werd opgericht met steun van met name milieuorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie en Greenpeace. In de beginjaren was FSC vooral op tropische bossen gericht, tegenwoordig is FSC wereldwijd actief. Als FSC-bosbeheer plaatsvindt, waar ook ter wereld, is sprake van een gezond bos dat leeft. Dat maakt FSC-bosbeheer een belangrijk instrument tegen ontbossing. Door te kiezen voor FSC-producten geef je de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dat betekent ook dat bos niet kan worden omgezet in gebieden voor palmolie-, soja- of veeteelt.

De volgende producten hebben een FSC keurmerk:

  • SieMatic is een FSC gecertificeerd bedrijf en kan onderdelen uit haar assortiment van duurzaam hout leveren volgens de normen die worden gesteld door FSC.
  • Dekker Zevenhuizen heeft met haar Greengridz keukenbladen een product dat voldoet aan de certificeringseisen van FSC. 

PEFC keurmerk

Het PEFC keurmerk staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification en is vooral ontstaan uit onvrede met de eisen en de kosten van het FSC keurmerk. Het FSC certificeringssysteem sloot minder goed aan bij de eigendomsstructuur van met name kleinere particuliere boseigenaren. De kosten van een FSC certificering waren te hoog voor de kleine Europese boseigenaren en er was geen mogelijkheid tot groepscertificering. Toch wilden ook zij graag hun bos aantoonbaar duurzaam beheren. Daardoor ontstond in 1999 PEFC. Tegenwoordig is PEFC wereldwijd actief, ook in grote tropische bossen.

Het volgende product heeft een PEFC keurmerk:

  • SilverLine heeft een deel van haar programma dat voldoet aan de PEFC certificering. Daarnaast zijn de gebruikte materialen gerecycled wat niet afdoet aan de kwaliteit. 

Het verschil tussen PEFC en FSC hout

Ondanks het gezamenlijk doel van beide keurmerken om te streven naar 100% duurzaam bosbeheer is er wel degelijk een verschil tussen de twee keurmerken. FSC werkt ‘top down’ en stelt eigen eisen en voorwaarden op: de boseigenaar die wil worden gecertificeerd moet zelf aantonen dat hij aan die eisen en standaarden van FSC voldoet. Per land kan er nog een bijzondere bepaling van toepassing of uitzondering zijn. PEFC volgt juist met een ‘bottom up’ benadering: hierbij stelt een forum bestaande uit betrokken organisaties in een land zelf de standaard op. Uiteraard moet deze wel aan door PEFC vastgestelde basisvoorwaarden voldoen.

FSC kent daarbij drie labels: Label 100%, Mix en Recycled. Een FSC Mix-label mag op een product staan als minimaal 70% van het materiaal afkomstig is uit FSC gecertificeerd bos of gerecycled materiaal betreft. Het FSC Recycled label kan worden toegepast op een product waarvan het hout of papier voor 100% bestaat uit gerecyclede grondstoffen. PEFC kent twee labels om op gecertificeerde producten te plaatsen: gecertificeerd en gerecycled label. Om één van de twee labels te mogen gebruiken moet minimaal 70% van het materiaal gecertificeerd of gerecycled zijn.

De overeenkomst is echter het belangrijkste: duurzaam bosbeheer wereldwijd stimuleren. Bos bedekt wereldwijd 31% van het land. Van alle bos in de wereld is nu ongeveer 420 miljoen hectare gecertificeerd. Dat is zo’n 10% van het wereld bosareaal. Er is dus nog een wereld te winnen!

Is ASWA Keukens FSC of PEFC gecertificeerd?

Als ASWA Keukens hebben we ook onderzocht in hoeverre een FSC of PEFC certificering haalbaar is en dat is vooralsnog niet handig gebleken. Omdat wij geen producent zijn, hebben we nauwelijks invloed op het eindproduct. Wij werken met een samengesteld product, jouw keuken bestaat gemiddeld namelijk uit zo’n 6 verschillende merken, en we merkten dat de ene leverancier een voorkeur heeft voor FSC en de andere voor PEFC.

Zodra wij dan in jouw keuken een mix leveren van producten met FSC en PEFC producten, dan mag je er geen certificering aan hangen omdat beide elkaar niet voldoende erkennen. De keuken zou dan enkel uit PEFC of enkel uit FSC producten moeten bestaan. Een voorbeeld van hoe omslachtig dit is, is dat we in ons magazijn dan opslag moeten hebben van vuren latten voor een FSC keuken en een voorraad van vuren latten voor een PEFC keuken, terwijl het toch echt dezelfde duurzame latten zijn.

Kies jij voor een keuken met PEFC of FSC keurmerk?

We hebben er voor gekozen om jou te informeren wat FSC en/of PEFC is en welke keuze je binnen onze merken zou kunnen maken binnen om een product met een dergelijke certificering te kopen en zo bij te dragen aan de duurzame doelstellingen van deze organisaties. Wil je graag meer weten over keukens of werkbladen van een fabrikant met een PEFC- en FSC-certificaat? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

BEKIJK MAGAZINE MAAK MOODBOARD PLAN ADVIESGESPREK

Lees ook: