fbpx
SieMatic SLX Pure, SieMatic keuken, ASWA Keukens Helmond

Afmeting kookeiland

De ideale afmeting kookeiland

Streef je naar een keuken die gezelligheid en stijl uitstraalt? Overweeg dan een keuken met een kookeiland. Hoewel niet iedereen ruimte heeft voor een eiland, zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om er een te integreren. Of het nu gaat om een spoeleiland, kookeiland of schiereiland, er is voor elk wat wils. Ontdek hieronder de ideale afmetingen voor jouw kookeiland en creëer de keuken van je dromen.

Plan nu jouw adviesgesprek

Keuken met kookeiland | ASWA Keukens

SieMatic SLX Pure, SieMatic keuken, ASWA Keukens Helmond

Wat is een kookeiland?

Een kookeiland is een centraal element in de keuken, voorzien van een ingebouwde kookplaat. In moderne keukens wordt steeds vaker voor inductie gekozen, waarbij een ingebouwde afzuiging mogelijk is. Dit zorgt voor een open ruimte boven het eiland, perfect voor sfeervolle verlichting. En hoe zit het dan bij een spoeleiland? Hierbij wordt alleen een spoelbak in het eiland geïntegreerd, waardoor er meer werkruimte beschikbaar blijft. En als je zowel koken als spoelen op het eiland wilt, spreekt men van een keukeneiland. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een kookeiland in jouw keuken? Ontdek het hieronder!

Lees hier de voordelen van inductie.

Showroomkeuken SieMatic hoogglans kookeiland met houten kastenwand, ASWA Keukens Hilversum

Afmeting kookeiland

Er zijn geen standaard maten voor een keuken met kookeiland. Afhankelijk van de ruimte die er is en de functies die in het eiland worden verwerkt, worden de afmetingen bepaald. Wil je het kookeiland aan beide zijde uitvoeren met kastruimte? Dan is er een minimale diepte van 90 cm nodig. Voor de lengte van het eiland is bepalend welke functies in het keukeneiland komen. Voor een kookeiland met spoelbak en kookplaat wordt een minimale afmeting van 240 cm aanbevolen. Daarbij is het ook belangrijk om de ruimtes rondom het eiland in de gaten te houden. Er wordt aangeraden om minimaal 90 cm als doorgang aan te houden.

SieMatic Classic wit bruin eiland opstelling

Schiereiland keuken afmeting

Eerder werd er gezegd dat er een minimale doorgang wordt aangeraden van 90 cm rondom het eiland. Maar is de ruimte voor de keuken niet ruim genoeg voor deze maten? Dan kun je ook kiezen voor een schiereiland. Dit is een eiland dat aan een zijde tegen de muur aanstaat. Hierdoor heb je, ook voor de wat kleinere ruimtes, alsnog de gezelligheid van een eiland.

Afmeting kookeiland met zitgedeelte

Een zitgedeelte aan een kookeiland kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Voor een kookeiland met bar moet je voor de breedte rekening houden met ongeveer 60 cm per kruk. Daarnaast is voor de diepte van het zitgedeelte een maat van 30 cm gewenst. Wanneer je aan een zijde van het eiland wilt zitten en aan de andere kant wilt werken, is er voor het kookeiland dus een minimale diepte van 90 cm nodig. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op de kop van het eiland een zitgedeelte te maken door het blad een stukje over te laten steken. Ook is het mogelijk om kookeiland met tafel te creëren.  Zie de verschillende mogelijkheden hieronder.

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard Bekijk magazine

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.