De vaatwasser schoonmaken? Zo doe je dat!

- Tips & Tricks

Tijd om je vaatwasser een beetje liefde te geven! De vaatwasser schoonmaken is niet alleen een fris idee, het is ook essentieel voor het behoud van zijn prestaties en levensduur. Klaar om je vaatwasser te laten stralen?

Waarom je vaatwasser onderhouden van cruciaal belang is!

Je vaatwasser reinigen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat hij efficiënt blijft werken en je vaat schoon en fris blijft. Na verloop van tijd kunnen voedselresten, vet en kalkaanslag zich ophopen in verschillende delen van de vaatwasser, waardoor niet alleen de prestaties worden verminderd, maar ook nare geurtjes kunnen ontstaan. Bovendien kan een gebrek aan onderhoud leiden tot verstoppingen en zelfs tot schade aan de vaatwasser op de lange termijn. Reinig daarom minstens één keer per maand je vaatwasser!

Hoe maak je de vaatwasser schoon?

De vaatwasser onderhouden is verrassen simpel. Volg deze stappen voor een schone vaat en een goed werkende machine:

 1. Begin met het verwijderen van grote voedselresten en vuil uit de vaatwasser. Reinig het filter door het af te spoelen onder warm water en zorg ervoor dat er geen resten achterblijven in de filterruimte.
 2. Neem de sproeiarmen uit de vaatwasser en spoel ze grondig af onder de kraan.
 3. Controleer de gaatjes van de sproeiarmen op eventuele verstoppingen en verwijder deze indien nodig met een naald of tandenstoker.
 4. Gebruik een speciale vaatwasserreiniger om hardnekkig vet- en kalkaanslag te verwijderen.
 5. Maak het rubber rond de deur schoon met een vochtige doek om schimmel en vuil te verwijderen.
 6. Zet het filter en de sproeiarmen terug op hun plaats in de vaatwasser. Raadpleeg de handleiding van je vaatwasser om het reinigingsprogramma te activeren, aangezien dit kan verschillen per model.

Filter vaatwasser reinigen? Volg deze 4 gemakkelijke stappen!

Het onderhoud van het filter in je vaatwasser is cruciaal om ervoor te zorgen dat het apparaat efficiënt blijft werken. Dit filter is ontworpen om voedselresten en vuil op te vangen, waardoor verstoppingen in de leidingen worden voorkomen en de vaatwasser optimaal kan functioneren. Volg deze stappen om het filter van je vaatwasser te reinigen:

 1. Verwijder het filter uit de vaatwasser volgens de instructies in de handleiding.
 2. Spoel het filter grondig af onder warm water om voedselresten en vet te verwijderen. Bij hardnekkig vuil kan een zachte borstel worden gebruikt om resten los te maken. Wees echter voorzichtig, zodat je het filter niet kapot maakt!
 3. Controleer de ruimte waar het filter zich bevindt op eventuele achtergebleven resten en maak deze schoon met een doek of borstel.
 4. Plaats het filter terug op de manier zoals aangegeven door de fabrikant en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

De vaatwasser schoonmaken met azijn

Naast traditionele methoden voor vaatwasserreiniging, kun je ook azijn inzetten voor een grondige reiniging. Azijn, een natuurlijk en betaalbaar schoonmaakmiddel, is effectief tegen kalkaanslag en onaangename geurtjes. Volg deze stappen om azijn te gebruiken voor het reinigen van je vaatwasser:

 1. Plaats een kommetje natuurazijn in de bovenste lade van de vaatwasser.
 2. Draai een heet wasprogramma zonder vaat. De azijn zal helpen om vet- en kalkaanslag los te weken en de vaatwasser te reinigen.
 3. Na het voltooien van het programma zou je vaatwasser schoon en fris moeten zijn.

Tip! Wil jij helemaal een fris ruikende vaatwasser? Leg dan een halve citroen in het bestekmandje/ de besteklade. Citroen neutraliseert geurtjes en geeft je vaatwasser een frisse geur!

De vaatwasser schoonmaken met soda

Naast azijn biedt soda een alternatieve methode om je vaatwasser grondig te reinigen. Soda, bekend om zijn krachtige reinigende eigenschappen tegen vet en hardnekkige resten, kan effectief zijn. Volg deze stappen om soda te gebruiken voor het schoonmaken van je vaatwasser:

 1. Strooi een kopje soda gelijkmatig over de bodem van de vaatwasser.
 2. Draai een heet wasprogramma zonder vaat. De soda zal helpen om vlekken en onaangename geurtjes te verwijderen.
 3. Na voltooiing van het programma zou je vaatwasser weer schoon moeten zijn en een frisse geur moeten hebben.

Hoe vaak moet ik mijn vaatwasser reinigen?

Het is belangrijk om de vaatwasser regelmatig te reinigen, bij voorkeur eens per maand. Vuil en vet kunnen zich ophopen in de filters, sproeiarmen en andere delen van de machine, wat de prestaties kan verminderen en onaangename geuren kan veroorzaken. Door de vaatwasser regelmatig schoon te maken, blijft hij efficiënt werken en worden je vaat en glazen echt schoon.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE