Keukentrends 2024: ronde kookeilanden en koffie uit de kraan

- Tips & Tricks

Onlangs verscheen er een interview van ASWA Keukens directeur Robbert Leemans in het NRC. Er werd hem gevraagd naar de keukentrends van 2024. Benieuwd naar deze trends? Lees dan snel verder!

Copyright tekst: NRC.

De keuken als centraal punt in het huis

De keuken manifesteert zich steeds meer als een centraal punt in het huis, zegt Robbert. “Een ontmoetingsplek waar mensen niet alleen koken, maar ook eten, werken en borrelen. Kookeilanden met barkrukken lenen zich daar goed voor. Het kookeiland is natuurlijk niet nieuw, maar wordt steeds meer een vanzelfsprekendheid.”

Minimalistisch en greeploos

“Wat stijl betreft is minimalisme een belangrijke pijler. Keukens worden steeds greeplozer. Niet alleen de meubels, maar ook ovens en koelkasten. We hebben koelkasten die opengaan door een bewegingssensor of die spraakgestuurd zijn. Afzuigsystemen worden in glazen kookplaten verwerkt. Appliances worden over het algemeen minder zichtbaar.”

Greeploze oven van V-Zug

Trendalert: de ton-sur-ton keuken

Qua materiaal ziet hij vooral natuurlijke materialen als hout en steen. “Vaak ton-sur-ton gecombineerd: travertin (kalksteen) met licht ingewassen eikenhout bijvoorbeeld.” Qua vorm zijn keukens zachter en ronder aan het worden.

Een keuken in ton-sur-ton

Slimme keukenapparatuur

“Keukenapparatuur wordt steeds slimmer. We hebben nu ovens waarmee je met weinig moeite op topniveau kunt koken. Je kookt met automatische programma’s, die door chef-koks zijn ingesteld. De ovens geven zelf aan wanneer je welk ingrediënt moet toevoegen. En ze combineren meerdere functies: stoom, hete lucht, grill. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je je rosbief medium-rare wil en dan kiest de oven zelf welke functies het daarvoor gebruikt.”

De BORA X-BO heeft automatische programma’s

Koffie uit de kraan… Echt waar!

“Iedereen is inmiddels gewend aan kranen waar kokend water uit komt. Nu zien we steeds vaker dat er ook gekoeld water, op koelkasttemperatuur, uit de kraan komt. Eventueel koolzuurhoudend.” De volgende stap? “Koffie uit de kraan zit er al aan te komen.”