Dit zijn de nieuwste keukentrends van 2023

- Tips & Tricks

De keuken is het hart van de woning. Een plek waar wordt gekookt en gewerkt en waar we socializen en gasten ontvangen. In dit interview met het EXCELLENT magazine benoemt keukenexpert Robbert Leemans (directeur ASWA Keukens) dé opkomende keukentrends van 2023.

Keukentrends 2023

De trends in de keukenwereld wisselen minder snel dan trends voor de rest van het interieur. Een keuken wordt namelijk voor langere duur aangeschaft en goed advies en het maken van een overwogen keuze zijn hierbij van cruciaal belang. Toch is er in de keukenbranche momenteel een verandering zichtbaar. Terwijl we twee jaar geleden nog allemaal kozen voor een donkere en met name zwarte keuken, is momenteel de lichte keuken enorm populair.

Keukentrends 2023, ASWA Keukens

Excellent Magazine

De overgang naar lichtere kleuren in de keuken is duidelijk zichtbaar. Momenteel zie je vooral veel zand-, beige- en roomwittinten, waarbij zowel het blad als de kastjes in deze lichte kleuren zijn uitgevoerd. Wel zien we een duidelijke mix in materialen. Denk aan een combinatie van beige kastjes met een mooi blad van travertin. Naast de beigetinten zijn oudroze, bordeauxrood en groen ook ontzettend in trek.

Ton-sur-ton

Een keuken trend die absoluut niet mag ontbreken is ton-sur-ton. Dit klinkt heel chic, maar het is de Franse benaming voor het kiezen van één kleur in meerdere tinten die je in het hele interieur, of de keuken, laat terugkomen. Dat kun je doen door dezelfde kleurtinten te kiezen voor je keukenkastjes, het werkblad, de fronten en de verf op de muur in je keuken. De ton-sur-tonkeuken wordt vaak verrijkt met accessoires waarmee je een statement maakt, bijvoorbeeld een mooi schilderij of een grote vaas.

Keuken met kookeiland

De functionaliteit van het kookeiland verandert: het krijgt naast het traditioneel functionele ook steeds meer een sociaal karakter. Het kookeiland verandert daadwerkelijk in een eiland, zonder per se functioneel te zijn als plek om te koken en te spoelen. Die functies verplaatsen zich dan naar de kastenwand. Het eiland wordt nu als het centrale punt in de woning vaker gebruikt om aan te werken en als plaats voor sociale gebeurtenissen.

Zachte en ronde vormen

Net als in de rest van het interieur wordt ook in de keuken veel gebruikgemaakt van ronde en zachte vormen. Denk hierbij aan een kookeiland met een ronde overstek of een kookeiland met afgeronde hoeken. Ook in de verlichting in of boven de keuken komen die ronde vormen terug.

Keukentrends 2023, ASWA Keukens

SieMatic Mondial

Koffie uit de kraan?

Een paar jaar geleden was bruisend water uit de kraan een fantasie, maar tegenwoordig is dit al werkelijkheid! En de volgende stap? Wat dacht je van koffie uit de kraan? Achter de schermen is men druk bezig om dit te realiseren. Wij zijn benieuwd…

Een oven als chef-kok

Alle keukenapparatuur wordt steeds slimmer. Zo ook de oven. Tegenwoordig kun je veel (stoom)ovens instellen voor de juiste bereiding van een gerecht. De oven is voorzien van enkele standaardgerechten: met een druk op de knop maak jij dus de perfecte aardappeltjes klaar. Daarnaast is een nieuwe oven op de markt gebracht, die een geïntegreerd afzuigsysteem heeft. Dit idee kennen we natuurlijk al van de kookplaat, maar nu is het ook terug te vinden in de oven.

Onzichtbare kookplaat

Voor ons werkblad worden steeds duurzamere keuzes gemaakt. Keramiek is een van deze populaire, duurzame keuzes. Het heeft een lage ecologische voetafdruk, wat komt doordat het materiaal uit veel natuurlijke componenten bestaat. Behalve duurzaam is het ook hittebestendig. Keramiek zou dus goed als kookplaat gebruikt kunnen worden. Momenteel vinden er tests plaats met een onzichtbare kookplaat, waarbij je als het ware op het werkblad kookt. Daarnaast wordt er getest met een 3D-print in keramiek, waarbij de structuur doorloopt en zo het materiaal niet te onderscheiden is van echt marmer.

Wat mag niet in jouw keuken ontbreken?

Natuurlijk zijn er heel veel apparaten en producten die niet mogen ontbreken in je keuken. Maar als we één product zou moeten kiezen, dan is dit zeker de Quooker. Een Quooker is niet alleen handig voor thee, maar ook ideaal bij het koken.

Ontdek de nieuwste keukentrends bij ASWA Keukens

Je wilt een nieuwe keuken, maar waar moet je beginnen? Stel een moodboard samen en maak een checklist met wat belangrijk is voor jouw keuken en maak een afspraak in een van onze vestigingen.

Wil jij de nieuwste keukentrends van 2023 zelf ervaren? Bezoek dan de vernieuwde showroom van ASWA Keukens in Helmond. Een bezoek aan deze vernieuwde showroom is een hele beleving en alle laatste keuken trends zijn hier te zien.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: