Wat te doen tegen condens in je koelkast?

- Tips & Tricks

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je opent de koelkastdeur en je koelkast is nat van binnen. Die druppels op je bakje yoghurt en die verwaterde groenten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook schade aan je koelkast veroorzaken. Gelukkig is er een oplossing voor condens in je koelkast. We leggen het je graag uit!

Mijn koelkast lekt water, hoe kan dat?

Je hebt je vast weleens afgevraagd: waarom lekt mijn koelkast water? Om je gerust te stellen: koelkasten lekken in principe niet. In plaats daarvan ontstaat vocht in de koelkast meestal als gevolg van een verstopt afvoergaatje. Dat is een klein gaatje, doorgaans boven de groentelades en in de achterwand van de koelkast. Dit gaatje is van essentieel belang voor het juiste functioneren van je koelkast. Het gaatje voert overtollig vocht, meestal in de vorm van condensatie, af.  Hierdoor blijft de lucht in je koelkast droog en je etenswaren vers.

Wat is het gevolg van condens in de koelkast?

Als het afvoergaatje verstopt is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Allereerst kan zich overtollig vocht ophopen in de koelkast, wat leidt tot condens op de wanden en de producten in de koelkast. Deze condens kan uiteindelijk druppelen, waardoor voedsel bederft, wat onhygiënisch is. Bovendien kan het vocht bevriezen, waardoor het koelsysteem van de koelkast niet naar behoren kan functioneren.

Condens in koelkast voorkomen

De oplossing tegen vocht in de koelkast is simpel: maak het afvoergaatje regelmatig schoon. We geven je een aantal handige stappen hoe je dit kunt doen!

  • Verwijder je etenswaren: Haal alle etenswaren uit je koelkast, vooral die rond het afvoergaatje. Dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.
  • Maak het afvoergaatje vrij: Gebruik een zachte, flexibele borstel, zoals een wattenstaafje of een tandenborstel, om het afvoergaatje voorzichtig vrij te maken van eventuele ophopingen of verstoppingen. Het afvoergaatje vind je meestal boven de groentelades in de achterwand van de koelkast.
  • Spoel met warm water: Nadat je de verstopping hebt verwijderd, spoel je het afvoergaatje door met een mengsel van gelijke delen azijn en warm water. Dit zou eventuele overgebleven resten moeten wegspoelen.
  • Maak je koelkast weer gereed: Droog je koelkast met een droge doek en plaats je etenswaren weer terug.

Verleng de levensduur van je koelkast

Regelmatig je koelkast schoonmaken is van essentieel belang om condens in je koelkast te vermijden en de versheid van je producten te behouden. Als vocht niet kan weglopen, kan het bevriezen en zich ophopen in je koelkast, wat kan leiden tot schade, overmatig energieverbruik en uiteindelijk zelfs het defect raken van je koelkast. Houd er rekening mee dat dergelijke schade meestal niet onder de garantie valt. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de handleiding van je koelkast zorgvuldig door te nemen, omdat hierin vaak wordt beschreven hoe je het afvoergaatje van je koelkast kunt schoonmaken.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: