Hoe houd ik mijn producten langer vers?

- Tips & Tricks

Het goed bewaren van voedingsmiddelen geeft veel voordelen. Producten blijven langer vers waardoor je minder hoeft weg te gooien en bacteriën groeien minder snel zodat je er niet ziek van wordt. Hoe je zorgt voor de langste levensduur van je voedingsmiddel is afhankelijk van het product. Wij geven je hieronder een aantal tips om je voedsel langer vers te houden.

Wel of niet in de koelkast?

Sommige producten kun je het beste in de koelkast bewaren, andere juist weer niet. Zo hoeven brood, aardappelen en andere droge producten (zoals kruiden, meel of pasta) niet in de koelkast bewaard te worden. Deze producten kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren. Producten als groenten, vlees, vis of zuivel dienen juist wel in de koelkast te worden bewaard. Zorg er voor dat je jouw koelkast zo goed mogelijk indeelt. De producten die het snelst bederven, zoals vis en vlees, horen op de koudste plek in de koelkast te liggen. Deze plek is achterin boven de groentelade, onderaan in de koelkast. Door jouw producten op de juiste plek in te delen, blijven deze langer vers.

De juiste temperatuur voor de koelkast

Om ervoor te zorgen dat het voedsel in je koelkast minder snel bederft, is het belangrijk dat de koelkast is ingesteld op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor een koelkast ligt rond de 4°C. Op deze temperatuur wordt de groei van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën vertraagd en blijft voedsel dus langer vers. Wanneer de koelkast op een lagere temperatuur staat, kost dit onnodig veel energie. Daarentegen mag het ook niet veel hoger zijn, want dan bederven de etenswaren veel sneller. De temperatuur van jouw koelkast mag maximaal 7°C zijn.

Miele Koelkast lade als uittrekelement, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Let op TGT- en THT-datum

Een onderscheid waar je misschien snel overheen leest. TGT staat voor tenminste gebruiken tot THT staat voor tenminste houdbaar tot. Verschil is dat een THT product na de gemelde datum nog veilig gegeten kan worden, maar de kwaliteit kan vanaf die datum minder worden. TGT vind je voornamelijk op producten die heel bederfelijk zijn zoals vis en vlees. Advies is om producten na die vermelde datum niet meer te consumeren.

Geen warme producten in de koelkast

Heb je een soep gemaakt of een lekkere pasta saus die je wilt bewaren voor de volgende dag? Laat het dan eerst afkoelen buiten de koelkast voordat je het in de koelkast zet. Wanneer je een warm product in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in de koelkast waardoor je producten snellen zullen bederven.

De juiste indeling van jouw koelkast

Zorg er voor dat jij je koelkast zo goed mogelijk indeelt. De producten die het snelst bederven, zoals vis en vlees, horen op de koudste plek in de koelkast te liggen. Deze plek is achterin boven de groentelade, onderaan in de koelkast. Sauzen en blikjes bewaar je bovenin je koelkast. Als je producten hebt die maar een korte houdbaarheidsdatum hebben, is het verstandig deze voorin de koelkast te zetten zodat je ze niet vergeet. En bewaar groente en fruit in de groentelade, die zit er niet voor niets!

AEG Koelkast CustomFlex met verstelbare deurvakken, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Goede reiniging van de koelkast

Het schoonmaken van een koelkast of vriezer zal vast niet je favoriete taakje zijn, maar toch is een schone koelkast erg belangrijk voor het voedsel wat erin ligt en voor het energieverbruik. Het advies is om iedere 3 maanden je koelkast en vriezer goed te reinigen. Maar hoe kan je dit het beste doen? Wij leggen hier uit hoe je het beste je koelkast en vriezer kunt schoonmaken.

Koelkast of vriezer kopen?

Wil je meer informatie over koelkasten en vriezers? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: