Hoe houd ik mijn producten langer vers?

- Tips & Tricks

Het goed bewaren van voedingsmiddelen biedt veel voordelen. Niet alleen blijven producten langer vers, waardoor voedselverspilling wordt verminderd, ook groeien bacteriën minder snel, wat de kans op ziek worden verkleint. Hoe je de levensduur van je voedingsmiddelen verlengt, is afhankelijk van het type product. Hieronder delen we enkele tips om je producten langer vers te houden.

Wel of niet in de koelkast?

Sommige producten bewaar je het beste in de koelkast, terwijl andere daar juist niet thuishoren. Brood, aardappelen en andere droge producten zoals kruiden, meel of pasta hoef je niet in de koelkast te bewaren. Bewaar deze op een koele en donkere plek. Groenten, vlees, vis en zuivel daarentegen moeten wel in de koelkast. Zorg ervoor dat je je koelkast optimaal indeelt: bederfelijke producten zoals vis en vlees horen op de koudste plek in de koelkast te liggen. Deze plek is achterin boven de groentelade, onderaan in de koelkast.

De juiste temperatuur voor de koelkast

Om ervoor te zorgen dat voedsel minder snel bederft, moet de koelkast op de juiste temperatuur staan. De ideale temperatuur is ongeveer 4°C. Op deze temperatuur vertraagt de groei van micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën, waardoor voedsel langer vers blijft. Een lagere temperatuur kost onnodig veel energie, terwijl een hogere temperatuur de etenswaren sneller bederft. De temperatuur van je koelkast mag maximaal 7°C zijn.

Miele Koelkast lade als uittrekelement, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Let op TGT- en THT-datum

Een onderscheid dat je misschien over het hoofd ziet: TGT staat voor tenminste gebruiken tot, terwijl THT staat voor tenminste houdbaar tot. Een THT-product kan na de vermelde datum nog veilig gegeten worden, maar de kwaliteit kan na die datum verminderen. TGT vind je vooral op zeer bederfelijke producten zoals vis en vlees. Het advies is om producten na de vermelde datum niet meer te consumeren.

Geen warme producten in de koelkast

Heb je een soep gemaakt of een lekkere pastasaus die je voor de volgende dag wilt bewaren? Laat het eerst afkoelen buiten de koelkast voordat je het erin zet. Het plaatsen van warme producten in de koelkast verhoogt de temperatuur, waardoor andere producten sneller bederven.

De juiste indeling van jouw koelkast

Organiseer je koelkast efficiënt. Bederfelijke producten, zoals vis en vlees, horen op de koudste plek achterin, boven de groentelade en onderaan in de koelkast. Sauzen en blikjes bewaar je bovenin, en producten met een korte houdbaarheid zet je voorin om ze niet te vergeten. Bewaar groenten en fruit in de groentelade.

AEG Koelkast CustomFlex met verstelbare deurvakken, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Goede reiniging van de koelkast

Het schoonmaken van je koelkast is wellicht geen favoriete taak, maar het is cruciaal voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Reinig je koelkast en vriezer grondig elke 3 maanden. Ontdek hier de beste manier om je koelkast en vriezer schoon te maken.

Koelkast of vriezer kopen?

Wil je meer informatie over koelkasten en vriezers? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: