Een schone koelkast en vriezer? Wij geven tips!

- Tips & Tricks

Het schoonmaken van een koelkast of vriezer zal vast niet je favoriete taakje zijn, maar toch is een schone koelkast erg belangrijk voor het voedsel wat erin ligt en voor het energieverbruik. Het advies is om iedere 3 maanden je koelkast en vriezer goed te reinigen. Maar hoe kan je dit het beste doen?

1. Zet de koelkast of vriezer uit

Voordat je begint aan de reiniging is het nodig dat het apparaat uitstaat. Voor een vriezer is het belangrijk dat deze is ontdooit wanneer er ijsvorming is ontstaan. Tegenwoordig bevatten veen vriezers een noFrost functie waarbij ijsvorming verleden tijd is. Dit scheelt veel tijd bij de reiniging van je vriezer.

2. Koelkast en vriezer leegmaken

Begin met het leegmaken van jouw koelkast en vriezer. Check meteen de datum van de producten en gooi eten en drinken dat niet meer wordt gebruikt, weg. Om ervoor te zorgen dat je alles goed kunt schoonmaken, kun je het beste alle verwijderbare rekken, bakken en platen eruit halen. Let op dat je tijdens het schoonmaken geen scherpe voorwerpen gebruikt om een lekkende koelkast te voorkomen.

Siemens IQ700 Koelkast, Siemens Blog, ASWA Keukens

3. Koelkast schoonmaken

Maak de koelkast en vriezer vervolgens schoon met een sopje. Dit sopje kun je maken door in een emmer met water een scheutje allesreiniger toe te voegen. Gebruik vooral geen bijtende middelen om schade aan je apparaat te voorkomen. De losse onderdelen van de koelkast kan je in de vaatwasser stoppen of ook met het sopje afnemen. Vergeet ook de afsluitrubbers van de koelkast en vriezer niet. Om deze rubbers in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat de deur goed sluit, kun je er het beste een beetje kalkpoeder op doen.

4. Afvoergaatje koelkast schoonmaken

In het afvoergaatje achter in de koelkast bevindt zich vaak nog vuil wat kan zorgen voor nare geurtjes. Neem met een wattenstaafje of prikken het vuil eruit. Als dit putje verstopt raakt, blijft er water in de koelkast staan. Spoel het putje daarna even door met azijn. Hiermee voorkom je algenvorming in de afvoer en daarbij neemt azijn geuren op.

5. Koelkast en vriezer weer inruimen

Als alles schoon is, kan je jouw koelkast en vriezer weer inruimen. Plaats alle producten die bijna over de datum zijn, voorin je koelkast zodat je deze producten als eerste op gaat maken.

AEG Koelkast met CustomFlex

6. Voorkom vieze geur koelkast

Wanneer er alsnog vervelende geurtjes in je koelkast blijven hangen, kun je bijvoorbeeld een vanillestokje in je koelkast leggen. Je koelkast zal deze geur opnemen waardoor de vieze geuren alsnog verdwijnen.

Koelkast of vriezer kopen?

Wil je meer informatie over koelkasten en vriezers? Klik dan hier. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: