Je koelkast schoonmaken? Wij geven tips!

- Tips & Tricks

Het schoonmaken van je koelkast is misschien niet je favoriete klus, maar het is wel belangrijk voor de hygiëne van je eten en de efficiëntie van je apparaat. Maar hoe doe je dat het beste? Hier is een stapsgewijze gids om je koelkast grondig en effectief schoon te maken.

AEG Koelkast CustomFlex met verstelbare deurvakken, Keukenapparatuur ASWA Keukens

AEG CustomFlex

1. Zet de koelkast uit

Voordat je begint, is het belangrijk om de koelkast uit te zetten. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en maakt het makkelijker om ijsvorming achter in te laten smelten.

2. Maak de koelkast leeg

Haal alle producten uit de koelkast en vriezer. Controleer de houdbaarheidsdata en gooi producten weg die niet meer goed zijn. Verwijder alle verwijderbare rekken, bakken en platen om ze apart schoon te maken.

3. Reinig de binnenkant van de koelkast

Maak een sopje van lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik dit om de binnenkant van de koelkast grondig schoon te maken. Vergeet niet de groentelade en andere losse onderdelen die je in de vaatwasser kunt doen of met de hand kunt schoonmaken.

4. Maak het afvoergaatje schoon

Het afvoergaatje achter in de koelkast kan verstopt raken door vuil, wat nare geurtjes en condens kan veroorzaken. Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.

5. Reinig de rubbers van de koelkast

De rubbers van de koelkast zijn belangrijk voor een goede afsluiting. Reinig deze met een sopje en droog ze goed af. Voor extra onderhoud kun je talkpoeder aanbrengen om de rubbers soepel te houden.

6. Maak de buitenkant van de koelkast schoon

Mocht je een vrijstaande koelkast hebben, vergeet dan zeker de buitenkant niet! Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de buitenkant schoon te maken. Voor een RVS koelkast kun je speciale RVS-reiniger gebruiken om vingerafdrukken en vlekken te verwijderen.

7. Koelkast weer inruimen

Als alles schoon en droog is, kun je de producten terugplaatsen. Zet producten die bijna over de datum zijn vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt.

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?

Wij raden aan om iedere week een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel door je koelkast te halen. Gooi dan ook meteen bedorven producten weg, maak de deurgreep en rubbers schoon. Maak één keer in de drie maanden je koelkast grondig schoon, volgens bovenstaand stappenplan.

Voorkom vieze geurtjes in de koelkast

Om nare geurtjes in je koelkast te voorkomen, kun je een vanillestokje of een bakje met baking soda in de koelkast plaatsen. Dit neutraliseert onaangename geuren.

Koelkast kopen bij ASWA Keukens?

Wil je meer informatie over koelkasten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: