Help! De gootsteen in mijn keuken is verstopt

- Tips & Tricks

Wanneer de gootsteen in de keuken verstopt is kan dit een grote bron van frustratie zijn. Het kan leiden tot wateroverlast, onaangename geuren en het belemmert je vermogen om de keuken normaal te gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken voordat je de hulp van een professional inschakelt. In deze blog delen we praktische tips en oplossingen om je verstopte gootsteen weer vrij te maken.

Gootsteen keuken verstopt

Vaak wordt een verstopte gootsteen veroorzaakt door voedselresten, vet en olie, zeep- en schoonmaakmiddelen,  verouderdere leidingen en problemen met de afvoerpijp. Om verstopte gootstenen te voorkomen, is het belangrijk om geen voedselresten, vet, olie en andere materialen door de afvoer te spoelen. Gebruik een zeefje in de gootsteen om grote deeltjes op te vangen en gooi vet en olie weg in plaats van ze door de afvoer te spoelen. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de afvoerleidingen met kokend water en het gebruik van een milieuvriendelijk ontstoppingsmiddel, kan ook helpen om verstoppingen te voorkomen. Is jouw gootsteen toch verstopt? Dan geven we je hieronder enkele tips!

Gebruik een ontstopper

Een ontstopper is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel om een verstopte gootsteen te ontstoppen. Plaats de ontstopper over de afvoeropening en druk stevig naar beneden. Maak een aantal snelle op- en neerwaartse bewegingen om een zuigkracht te creëren. Dit kan helpen om verstoppingen los te maken en door te spoelen.

Giet kokend water

Kokend water kan wonderen verrichten bij het ontstoppen van een gootsteen. Giet voorzichtig een pot kokend water in de afvoer. Het hete water kan vet en andere opbouw in de leidingen smelten en wegspoelen. Herhaal deze stap indien nodig. Is jouw gootsteen nog steeds verstopt? Voeg dan wat schoonmaaksoda toe, dit kan helpen!

Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel

Ontstoppingsmiddelen zijn producten die speciaal zijn ontworpen om verstoppingen op te lossen. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig en gebruik het middel zoals aangegeven. Houd er rekening mee dat sommige ontstoppingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de leidingen, dus wees voorzichtig bij het gebruik ervan en lees de waarschuwingen.

Verwijder de sifon

Als andere methoden niet werken, kan de verstopping zich in de sifon bevinden. De sifon bevindt zich onder de wasbak en heeft een gebogen vorm die lijkt op de nek van een zwaan, vandaar wordt de sifon ook wel de zwanenhals genoemd. Plaats een emmer onder de zwanenhals om water op te vangen en draai voorzichtig de moeren los die de zwanenhals op zijn plaats houden. Verwijder de zwanenhals en maak deze grondig schoon. Spoel het ook door met warm water voordat je het weer terugplaatst.

Gebruik een ontstoppingsveer

Als de verstopping hardnekkig is of als je gootsteen diep verstopt is, kan een ontstoppingsveer of -draad nuttig zijn. Steek de veer in de afvoeropening en beweeg deze voorzichtig heen en weer terwijl je druk uitoefent. Dit kan helpen om de verstopping los te krijgen.

Raadpleeg een professional

Als al je inspanningen geen resultaat opleveren, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Ze hebben de expertise en de juiste gereedschappen om hardnekkige verstoppingen te verhelpen en eventuele onderliggende problemen aan te pakken.

Conclusie gootsteen verstopt

Een verstopte gootsteen in de keuken kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste stappen en technieken kun je het vaak zelf oplossen. Begin met eenvoudige methoden zoals een plopper of kokend water, en ga geleidelijk over naar meer geavanceerde technieken zoals ontstoppingsmiddelen of het verwijderen van de zwanenhals. Als alle pogingen falen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Onthoud altijd om voorzichtig te zijn en de veiligheidsinstructies te volgen bij het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. Met deze tips kun je hopelijk snel weer genieten van een vrij stromende gootsteen in je keuken.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: