Nieuw energie label apparatuur

- Nieuws

Vanaf maart 2021 zijn voor bepaalde productgroepen nieuwe energie labels verplicht. Het gaat om vaatwassers, wasmachines, koel- en vrieskasten, wijnklimaatkasten en beeldschermen. Vanaf september 2021 wordt het nieuwe label ook voor lampen verplicht en het doel is om in 2025 ook voor alle andere productgroepen het nieuwe label te verplichten.

Nieuw energie label apparatuur

De huidige schaal loopt van D tot A+++. De laatste tijd kregen veel apparaten het label A+++ omdat deze producten steeds zuiniger worden. Hierdoor was er tussen de producten weinig tot geen onderscheid in de energie labels. Daarom is besloten de schaal aan te passen. Het gaat veranderen in G tot A. Om ruimte voor de toekomst te reserveren, vallen er op dit moment nog geen producten in groep A. Er is dus weer ruimte voor groei. Daarnaast wordt het energieverbruik strenger beoordeeld.

Wat is het gevolg voor de consument?

Door de nieuwe classificering van de energiegroepen wordt het makkelijker om apparaten te vergelijken. Het kan zijn dat apparaten die voorheen een A+++ label hadden, nu in klasse B vallen. Maar het kan ook zijn dat dit apparaat in klasse D terecht komt. Dit wil niet zeggen dat het product minder energiezuinig is, maar het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en komt daardoor misschien in een lagere klasse . Daarnaast is bij sommige productgroepen de methode voor berekening van energieverbruik aangepast, waardoor deze beter aansluit op de gebruikssituatie.

NEFF keukenapparatuur, NEFF vaatwasser, ASWA Keukens

Let op het kan verwarrend zijn

Een beetje puzzelen wordt het nog wel de komende tijd. Doordat niet voor alle keukenapparaten deze nieuwe classificering geldt, kan het soms nog verwarrend zijn. Bijvoorbeeld het label B op een vaatwasser is heel hoog, maar het label B op een oven is juist lager. Om het iets makkelijker te maken, worden de energie labels ook nog met een kleur aangegeven. Dit loopt van rood tot groen. Hoe groener de kleur, hoe zuiniger het apparaat.

Nieuwe keukenapparatuur kopen?

Wil je graag meer weten over de greeploze keukenapparatuur? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

BEKIJK MAGAZINE MAAK MOODBOARD PLAN ADVIESGESPREK

Lees ook: