Keuken schoonmaken? Bekijk onze handige tips!

- Tips & Tricks

Je keuken schoonmaken is misschien niet je favoriete klus, maar regelmatig onderhoud zorgt er wel voor dat jouw keuken stralend blijft. Wij hebben de beste tips voor het schoonmaken van verschillende materialen in je keuken op een rijtje gezet.

Algemene tips om je keuken te reinigen

Het schoonhouden van je keuken begint met een goede basis. Regelmatig je keuken reinigen zorgt ervoor dat vuil en vet zich niet ophopen. Voor elke soort keuken geldt: gebruik milde reinigingsmiddelen en vermijd agressieve, schurende schoonmaakmiddelen om de oppervlakken te beschermen.

Kunststof keuken schoonmaken

Kunststof keukenkastjes schoonmaken doe je eenvoudig met een zachte doek, lauw warm water en mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of allesreiniger. Droog de oppervlakken daarna goed af om strepen te voorkomen. Vermijd agressieve of schurende reinigers en polijstmiddelen. Voor hardnekkige vlekken kun je glasreiniger gebruiken, maar test dit altijd eerst op een onopvallende plek.

Hoogglans keuken schoonmaken

Voor het behouden van de oppervlakteglans van hoogglans keukens is een goede manier van schoonmaken belangrijk. Verwijder stof met een zachte doek en maak de fronten schoon met een schone doek of zeem die met lauwwarm water is gespoeld. Droog de fronten meteen af. Voor sterke vervuiling voeg je een mild reinigingsmiddel, zoals afwaszeep of glasreiniger, toe aan het water. Vermijd microvezeldoeken of harde reinigingsdoeken om krassen te voorkomen.

Mat zwarte keuken schoonmaken

Mat zwarte keukens zijn vaak afgewerkt met een anti-vingerprint UV-lak. Bij lichte vervuiling gebruik je een zachte doek, zeem of niet-schurende spons met warm water. Vermijd microvezeldoeken of gumsponzen om krassen te voorkomen. Bij normale vervuiling kun je een niet-geconcentreerde allesreiniger gebruiken en de fronten daarna drogen met een zachte doek om strepen te vermijden.

Matte keukenkastjes schoonmaken

Gebruik geen schuurmiddelen zoals CIF of polijstmiddelen, omdat deze glansstrepen kunnen veroorzaken. Te hoge druk of langdurige wrijving kan ook glansvlekken veroorzaken. Reinig de matte keukenkasten voorzichtig met een zachte doek en lauwwarm water. Eventueel kun je een drupje mild schoonmaakmiddel toevoegen.

Houten keuken schoonmaken

Houten keukens en houtfineer fronten zijn natuurproducten die speciaal bewerkt zijn om vervuiling tegen te gaan. Maak de fronten schoon met een zachte, lichtvochtige doek en vermijd vloeibare schuurmiddelen. Verwijder vetvlekken direct om blijvende schade en vlekken te voorkomen. Hout zet uit als het vochtig is en kan daardoor splijten. Droog je houten keuken na het schoonmaken dus altijd goed na!

RVS keuken schoonmaken

Een RVS keuken schoonmaken vereist speciale zorg om krassen te voorkomen. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Vuil en viezigheid verwijder je het beste met een ontvettend schoonmaakmiddel. Droog het oppervlak goed af om watervlekken en strepen te vermijden. Om het RVS keukenblad schoon te maken kun je een specifiek reinigingsmiddel voor roestvrijstaal gebruiken.

Nieuwe keuken kopen?

Wil je meer weten over de verschillende materialen van een keuken? Neem gerust contact met ons op of bezoek een van onze showrooms om alle mogelijkheden en combinaties met eigen ogen te bekijken! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: