Keuken schoonmaken? Bekijk onze handige tips!

- Tips & Tricks

Omdat een keuken dagelijks wordt gebruikt, is het natuurlijk belangrijk deze goed schoon te houden. Een keuken schoonmaken is vaak niet een favoriete bezigheid maar regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je keuken. Wij hebben het onderhoud voor verschillende materialen op een rijtje gezet.

Kunststof keuken schoonmaken

Kunststof keuken fronten en kasten zijn met de meeste in water oplosbare reinigingsmiddelen te reinigen. De meest effectieve manier is lauwwarm water met een zachte vochtige doek. Daarna is het belangrijk dat de oppervlakken worden na gedroogd. Gebruik daarnaast geen agressieve of schurende reinigers en geen polijstmiddelen. Bij hardnekkige vlekken kun je een glasreiniger gebruiken. Test dit wel altijd eerst uit op een onopvallende plek, bijvoorbeeld aan de binnenkant op het kunststof front.

Showroomkeuken Siematic hoekkeuken met greep en open houten nis, ASWA Keukens Hilversum

Hoogglans keuken schoonmaken

Om de optimale oppervlakteglans te behouden, is een goede reiniging belangrijk. Stof op lakfronten kan je eenvoudig verwijderen met een zachte doek. Bij een normale verontreiniging kun je de fronten afnemen met een schone doek of zeem die met lauwwarm water is gespoeld en uitgewrongen. Daarnaast is belangrijk dat de fronten direct worden gedroogd met een droge doek. Voor sterke verontreiniging adviseren wij om een mild reinigingsmiddel toe te voegen aan het water (bijv. handzeep of glasreiniger). Let op dat je nooit een micro-vezeldoek of te harde reinigingsdoek zoals een linnendoek gebruikt. Deze kunnen krassen veroorzaken.

Matte keukenkastjes schoonmaken

Voor matlak fronten geldt bijna hetzelfde als voor hoogglans lakfronten. Belangrijk is dat je geen vloeibare schuurmiddelen gebruikt zoals CIF of polijstmiddelen. Deze middelen kunnen namelijk glansstrepen veroorzaken op de fronten. Deze beschadiging aan fronten is niet te herstellen. Daarnaast kan een te hoge druk tijdens het reinigen of een lange wrijving op een plaats zorgen voor glansvlekken.

Mat zwarte keuken schoonmaken

Door het gebruik van een innovatieve UV-lak die wordt afgewerkt met een anti-vingerprint-eigenschap, wordt extreem mat oppervlak bereikt. Bij lichte vervuiling, kan je het front afdoen met een zachte niet pluizige doek, een zeem of zachte (niet schurende) spons en wat warm water. Gebruik geen microvezel doek of gumspons want dit kan zorgen voor krassen. Bij normale vervuiling kan je een niet geconcentreerde huishoudreiniger gebruiken. Droog altijd na met een zachte vochtige doek om strepen te voorkomen.

SieMatic Pure - SieMatic keuken zwart kookeiland met hoge keukenkasten, ASWA Keukens

Houten keuken schoonmaken

Hout en houtfineer fronten zijn natuurproducten. Deze fronten zijn speciaal bewerkt zodat vervuiling niet direct in het hout trekt. Wel zijn de producten onderhevig aan een natuurlijke verkleuring door lichtinval. Daarnaast kan bij hoge vochtigheid en/of extreme droge lucht het hout gaan werken. De fronten kan je altijd met een zachte, lichtvochtige doek reinigen. Gebruik hierbij geen vloeibare schuurmiddelen. Vetvlekken moeten direct worden verwijderd. Indrogen van vet, olie, bijtende vruchtensappen, etc. kunnen bij een te lange inwerking blijvende schade en vlekken veroorzaken.

Nieuwe keuken kopen?

Wil je graag meer weten over de verschillende materialen van een keuken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

BEKIJK MAGAZINE MAAK MOODBOARD PLAN ADVIESGESPREK

Lees ook: