Je kookplaat schoonmaken? Zo doe je het streeploos!

- Tips & Tricks

Na een gezellig avondje koken en dineren wacht helaas nog een schoonmaakklus: je kookplaat schoonmaken. Superbelangrijk om je apparaat in topconditie te houden. Hoe je dit doet, verschilt per materiaalsoort. Gelukkig hebben we handige tips om elke kookplaat weer stralend schoon te krijgen. Lees verder voor de beste schoonmaaktips!

Keramische en inductie kookplaat schoonmaken

Keramische en inductiekookplaten hebben een glad oppervlak dat relatief eenvoudig schoon te maken is. Volg deze stappen voor een streeploze kookplaat:

  1. Laat de kookplaat afkoelen: zorg ervoor dat de kookplaat helemaal is afgekoeld voordat je begint, om te voorkomen dat je je brandt.
  2. Verwijder los vuil: gebruik een zachte doek of een speciale spatel om kruimels en ander vuil voorzichtig te verwijderen.
  3. Gebruik een kookplaatreiniger: breng een beetje kookplaatreiniger aan op een zachte doek en wrijf het over de kookplaat. Deze reinigers zijn speciaal gemaakt om vet en vlekken zonder strepen te verwijderen. Heb je dit niet in huis, dan volstaat een zacht/ neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger ook.
  4. Veeg af met een vochtige doek: maak de kookplaat schoon met een vochtige microvezeldoek om alle resten van de reiniger te verwijderen en voor een glanzend resultaat te zorgen. Droog de kookplaat: gebruik een droge, niet-pluizende doek om de kookplaat helemaal droog te maken en strepen te voorkomen.

Glazen kookplaat schoonmaken

Glazen kookplaten zien er mooi uit, maar kunnen snel vlekken en vet aantrekken. Hier is hoe je ze weer schoon krijgt:

  1. Verwijder eerst het vuil: gebruik een zachte doek of een speciale glazen kookplaatspatel om het grootste vuil te verwijderen.
  2. Gebruik een glazen kookplaatreiniger: spuit wat glazen kookplaatreiniger (zoals Cerafix of een ander merk) op het oppervlak en laat het een paar minuten inwerken. Deze reinigers zijn speciaal ontwikkeld om hardnekkige vlekken en vet te verwijderen zonder het glas te beschadigen.
  3. Veeg schoon met een zachte doek: veeg de kookplaat schoon met een zachte, vochtige microvezeldoek om alle reiniger en vlekken te verwijderen.
  4. Droog af met een schone doek: polijst het glas met een droge microvezeldoek om strepen te voorkomen.

Gaspitten schoonmaken

De gaspitten van je fornuis kunnen vies en vet worden. Volg deze stappen om ze weer schoon te krijgen:

  1. Verwijder de gaspitten: haal de gaspitten voorzichtig van de branders af en zet ze even opzij.
  2. Week de pitten: leg de gaspitten in een bak met warm water en een beetje afwasmiddel. Laat ze een uur weken om het vet en de aangekoekte resten los te maken.
  3. Schrob de pitten: gebruik een borstel of schuursponsje om hardnekkig vuil van de gaspitten te schrobben. Wees voorzichtig om de pitten niet te beschadigen.
  4. Spoel en droog af: spoel de pitten goed af onder warm water en droog ze daarna met een schone doek.
  5. Reinig de branders: maak de branders schoon met een vochtige doek en veeg alle restjes weg voordat je de gaspitten weer op hun plek terugplaatst.

Extra tips

Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van baking soda en water gebruiken. Breng de pasta aan op de vlekken, laat het een paar minuten inwerken en veeg het daarna weg met een zachte doek. Om krassen op je kookplaat te voorkomen, gebruik altijd zachte doeken en sponsjes, zoals microvezeldoeken en niet-schurende sponsjes.

Kookplaat kopen bij ASWA Keukens?

Wil je graag meer weten over kookplaten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: