fbpx

Hoe onderhoud ik mijn composieten werkblad?

- Tips & Tricks

Een composiet keukenblad is het alternatief voor een werkblad van natuursteen. Het is leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen waardoor er voor iedere keuken wel een passend aanrechtblad is te vinden. Dit verklaart dan ook meteen waarom composiet een van de meest populaire aanrechtbladen is van dit moment. Elk werkblad verdient een andere verzorging. Het goed bijhouden van het werkblad verlengt de levensduur van een keuken aanzienlijk. Lees hier hoe je het beste jouw composieten blad kunt onderhouden.

Wat is composiet?

Het materiaal is een compositie van gerecycled graniet, kwarts en harsen. Doordat het technisch vervaardigd wordt, is het leverbaar  in een ongeëvenaard groot scala aan kleuren en uitvoeringen. Een werkblad van composiet kan een keuken daardoor niet alleen een strakke, moderne uitstraling geven, maar ook een nostalgische look of juist een meer klassieke uitstraling. Vrijwel alle composietsoorten hebben bovendien bijzonder praktische eigenschappen, wat eenvoudig verklaart waarom composiet momenteel het meest populaire werkblad in de keuken is.

Composiet keukenblad Jetstone marmer look, ASWA Keukens

Afwerking composiet werkblad

De oppervlaktes van een composiet werkblad kunnen worden gepolijst of geborsteld. Bij een gepolijste finish krijgt het blad een glanzende uitstraling. Dit is makkelijk schoon te houden en vlekbestendig. Een satin afwerking geeft een stoerdere, matte uitstraling. Vlekken zullen hierbij wat eerder opvallen maar met het juiste onderhoud zijn deze goed te vermijden en verwijderen. Composiet is een industrieel vervaardigd steenachtig materiaal. Het hoofdbestanddeel kwarts, wordt samengeperst met een bindmiddel en additieven zoals kleurstof of spiegeldeeltjes. Veel voorkomende kenmerken in composiet, die overigens niets afdoen aan de kwaliteit, zijn onder andere pigmentvorming, ondiepe kleine putjes, fijne polijstkrasjes en hoogcontrast-puntjes in egale kleuren (bijv. een donker puntje in een wit materiaal).

Onderhoud composieten werkblad

Over het algemeen zijn composieten werkbladen behoorlijk hittebestendig, maar er wordt altijd aangeraden een onderzetter te gebruiken om onherstelbare schade te voorkomen. Wat betreft de vlekbestendigheid is het werkblad vooral gevoelig bij het gebruik van zuren (bijvoorbeeld van een citroen). Bij de dagelijkse reiniging wordt aangeraden een vochtige doek te gebruiken en een neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger. Alleen bij grovere of matte oppervlakten kan er een licht schuurmiddel worden gebruikt zoals CIF Cream. Bij gepolijste werkbladen moet een zachte doek worden gebruikt.

In deze video laat Jetstone zien hoe je een werkblad van composiet het beste kunt onderhouden, en wat je kunt doen om eventuele vlekken te verwijderen met behulp van de Jetstone Cleaner.

Tips voor elk type werkblad:

  • Ben voorzichtig met het gebruik van schuurmiddelen, zeker bij gepolijste (glanzende) werkbladen.
  • Verwijder sterke vervuiling zo spoedig mogelijk en pas op met vloeistoffen, deze kunnen in het blad trekken.
  • Gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen en ovenschalen.
  • Pas op met snijden, gebruik altijd een snijplank.
  • Vermijd contact met aceton en extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers, gootsteenontstoppers en andere corrosieve stoffen.
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen met een pH-waarde <4 of >10.
  • Ga nooit op het aanrechtblad staan.
  • Laat de vaatwasser met gesloten deur uitdampen.

Vragen over composiet keukenblad?

Wil je graag meer weten over composiete werkbladen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK MAAK MOODBOARD BEKIJK MAGAZINE

 

Lees ook:

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.