fbpx
BORA Pure kookplaat met afzuiging zwart, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Afzuiging & afzuigkap

Bij een afzuigkap denken we al snel aan het grote opvallende, vaak in rvs, herrie makende apparaat in de keuken. Trend is echter dat de afzuigkap steeds minder opvalt. Wij laten je zien wat de verschillen zijn in afzuiging, model en capaciteit.

« Terug naar overzicht

Novy Afzuigkap voor modern keukeneiland, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Welke afzuigkap kopen?

Niet elke woning biedt dezelfde mogelijkheden voor afzuiging. In sommige huizen kan de lucht naar buiten worden afgevoerd, wat ideaal is voor het verwijderen van kookgeuren en vocht. Als je huis echter niet geschikt is voor een afvoer naar buiten, kun je kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Bij dit systeem filtert de afzuigkap de lucht en blaast deze vervolgens weer terug de ruimte in. Het is daarom belangrijk om eerst goed naar de situatie bij jou thuis te kijken voordat je een beslissing neemt.

Verschillende afzuigkappen

Je bent waarschijnlijk al bekend met de traditionele modellen zoals de wandschouwkap, die in verschillende stijlen en uitvoeringen beschikbaar zijn. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen voor een afzuiging verwerkt in het werkblad. Deze innovatieve oplossingen, zoals kookveldafzuiging en downdraft, creëren meer ruimte boven je werkblad. Dit biedt de mogelijkheid om mooie verlichting te installeren of, in het geval van een wandkeuken, een decoratieve plank toe te voegen. Daarnaast is het ook mogelijk om de afzuiging direct in het plafond te verwerken met een plafondunit.

BORA Professional 3.0, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Kookplaat met afzuiging

De trend is dat de afzuigkap niet langer het lelijke eendje van de keuken is. Steeds vaker wordt de afzuigkap een designelement dat gezien mag worden of wordt deze juist subtiel uit het zicht geplaatst. Een inbouw afzuigkap vooral handig bij bijvoorbeeld een kookeiland zodat je een vrij zicht behoudt en mooie verlichting kunt plaatsen. Het merk BORA heeft hierop perfect ingespeeld. Zij waren de eersten die de afzuigkap direct in de kookplaat verwerkten. Dit afzuigsysteem heeft de capaciteit om de lucht direct, wanneer het de pan verlaat, naar de afzuiging te trekken. Hierdoor maken vetdampen geen kans om te ontsnappen. Ondertussen is de ontwikkeling van kookveldafzuiging verder doorgegaan en heeft bijna ieder apparatuurmerk een kookplaat met afzuiging in het assortiment.

Gaggenau GlassdraftAir, Keukenapparatuur ASWA Keukens (2)

Downdraft afzuiging

De voorloper van de kookveldafzuiging is de downdraft afzuigkap. Dit is een elegante oplossing voor een kookeiland of keukens met een hoog plafond. De afzuigkap is achter de kookplaat in het werkblad verwerkt en komt omhoog zodra dit gewenst is. Hierdoor is de afzuigkap buiten gebruik niet of nauwelijks zichtbaar in de keuken. De downdraft is stijlvol en mooi te combineren met iedere kookplaat. Bovendien is het geschikt voor zowel luchtafvoer- als luchtcirculatiesystemen. Siemens en Gaggenau hebben met de GlassdraftAir afzuiging een nieuwe dimensie gegeven aan de downdraft afzuigkap. Het transparante design zorgt voor een ruimtelijke sfeer en garandeert daarnaast een optimale afzuigprestatie voor alle kookzones.

Novy Cloud plafond afzuigkap, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Plafondunit afzuiging

Een plafondunit wordt strak in het plafond bevestigd, waardoor er extra ruimte wordt gecreëerd boven je keukeneiland en je tijdens het koken niet tegen een afzuigkap aankijkt. Dit zorgt ervoor dat je meer in contact komt met de aangrenzende eetkamer of woonkamer. Let wel op: de meeste plafondunits hebben een inbouwhoogte, waardoor er vaak een stukje verlaagd plafond nodig is. Een alternatief is de Novy Cloud die strak tegen het plafond wordt bevestigd. Hierdoor krijg je het idee van een plafondunit zonder dat er bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

BORA Pure kookplaat met afzuiging groen, Keukenapparatuur ASWA Keukens

Recirculatie afzuigkap

Een recirculatie afzuiging is een efficiënte oplossing voor keukens waar luchtafvoer naar buiten niet mogelijk is. Dit systeem zuigt kookdampen op en filtert vervolgens het vet en geuren uit deze lucht met behulp van koolstoffilters. Hierna wordt de schone lucht terug de keuken in geblazen. Het systeem helpt om warmte binnen te houden wat energie bespaart. Regelmatig onderhoud en vervanging van de filters zijn belangrijk voor optimale prestaties en het behoud van een frisse keukenlucht. Afhankelijk van het merk en het gebruik van de afzuiging, gaan de koolstoffilters maanden tot jaren mee. Recirculatie kan bij zowel kookveldafzuiging als de traditionele afzuigkap worden toegepast. 

Online Moodboard Maken, ASWA Keukens

Jouw keuken, jouw stijl

Kriebelt het om aan de slag te gaan met jouw keuken en ben je opzoek naar inspiratie? Begin alvast met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs. Klik op onderstaande link en plan direct je afspraak in.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.