Wat is een keuken met spoeleiland?

- Tips & Tricks

Misschien heb je al eens gehoord over een keuken met spoeleiland, maar wat is het eigenlijk? Het is heel simpel: het is als een keuken met kookeiland, maar in plaats van de kookplaat bevindt de spoelbak zich in het eiland. Benieuwd als een spoeleiland iets voor jou is? Lees snel verder!

Wat is een keuken met spoeleiland?

Bij een keuken met spoeleiland heeft het eiland een spoelbak. In een kookeiland zit hier een kookplaat. Vaak wordt er gekozen voor een spoeleiland als de klant het keukeneiland wil benutten met praktische zaken zoals spoelen, snijden en wassen van eten. Een spoeleiland is pas aan te bevelen wanneer de oppervlakte van de ruimte groter is dan 20 M2. Er moet namelijk genoeg loop- en bewegingsruimte overblijven. Daarnaast wordt vaak de vaatwasser ook in het eiland verwerkt, dit zodat er onnodige natte meters zijn.

Kook en spoeleiland

Het grootste voordeel van een spoeleiland in plaats van een kookeiland is dat er geen afzuigkap zit. Vooral vroeger was dit een fijne toevoeging, tegenwoordig is dit al minder. Er zijn veel oplossingen om een afzuigkap mooi en beter te verwerken in de keuken. Zo kan de afzuigkap bijvoorbeeld in het werkblad geïntegreerd worden zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Kookeiland of spoeleiland, ASWA Keukens

Wel is het belangrijk om te kijken of een spoeleiland (technisch) haalbaar is. Er moet namelijk best een hoop leidingwerk gelegd worden. Hierbij kan je denken aan de aan- en afvoer van koud en warm water en daarnaast moet het vuilwater worden weggespoeld.

Spoeleiland met bar

Als je voor een spoeleiland met bar kiest, creëer je sfeer, gemoedelijkheid en gezelligheid. Als je het eten aan het voorbereiden bent zit de familie of gasten aan de bar. Voordoor er gemakkelijk gecommuniceerd kan worden. Daarnaast kan er ook geborreld worden of ’s ochtends is het de perfecte plek om te ontbijten.

Keuken met spoeleiland | ASWA Keukens

Afmeting kook en spoeleiland

Er zijn geen standaard maten voor een keuken met kook- en spoeleiland. Afhankelijk van de ruimte en de functies die in het eiland worden verwerkt, kunnen de afmetingen worden verwerkt. Vaak wordt er gesproken over een minimale doorgang van 90 cm rondom het eiland. Als hier niet genoeg ruimte voor is, kan er ook gekozen worden voor een schiereiland deze staat met een zijde tegen de muur. Meer informatie vind je hier. 

Spoeleiland keuken kopen?

Wil je voorbeelden zien of meer informatie over een spoeleiland keuken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Of ga aan de slag met onze online moodboard-tool; de perfecte basis voor een eerste gesprek met een van onze adviseurs.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: