Oven schoonmaken? Lees hier hoe!

- Tips & Tricks

Het schoonmaken van je oven is belangrijk om hem in optimale staat te houden. Hoe langer je het uitstelt, hoe lastiger het wordt om aangekoekte vet- en voedselresten te verwijderen. Gelukkig zijn er zowel moderne reinigingsfuncties als effectieve huis-, tuin- en keukenmiddelen om je oven in topconditie te houden.

Oven schoonmaken met soda

Een handige manier om je oven schoon te maken, is door soda te gebruiken. Meng een kopje water met een kopje soda en plaats dit mengsel in je oven. Laat het een paar uur of een nachtje intrekken. Verwijder de resten daarna met een doek, en voilà; je oven straalt weer. Tip van ons, voeg een beetje citroensap toe voor een frisse geur.

Oven schoonmaken met citroen

Citroen is een natuurlijke reiniger die helpt om vet en vuil los te weken. Meng wat citroensap met gelijke delen water, verspreidt het over de vuile plekken in je oven en laat het een paar uurtjes intrekken. Veeg de oven schoon met een vochtige doek en je zult zien dat de oven niet alleen schoon is, maar ook nog eens fris ruikt.

Oven pyrolyse functie

Moderne ovens zijn vaak uitgerust met een pyrolyse functie, waarmee de oven zichzelf reinigt door op te warmen tot ongeveer 500 graden Celsius. Deze hoge temperatuur verbrandt alle etensresten. Nadat het pyrolyseprogramma is afgerond, veeg je eenvoudig de asresten weg met een doekje.

Stoomoven reinigen

Veel stoomovens hebben speciale reinigings- en ontkalkingsprogramma’s. Het reinigingsprogramma stoomt de vlekken los, waardoor je ze na afloop van het programma gemakkelijk kunt verwijderen met een doek. Zorg ervoor dat de oven volledig is afgekoeld voordat je deze functie gebruikt.

Stoomoven ontkalken

Om kalkafzetting in je stoomoven te voorkomen, is het belangrijk om de oven regelmatig te ontkalken. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de hardheid van het water. Kies in het menu voor ‘ontkalken’, vul het waterreservoir met water en een ontkalkingsmiddel, en volg de instructies van het programma. Spoel het reservoir na afloop een paar keer goed uit om eventuele resten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.

Nog meer tips voor het schoonmaken van je oven

  • Oven schoonmaken met baking soda en azijn: meng baking soda en azijn voor een krachtige reinigingsoplossing. Breng het mengsel aan op hardnekkige vlekken en laat het enkele uren inwerken voordat je het wegveegt.
  • Ingebrande oven schoonmaken: gebruik een pasta van baking soda en water om hardnekkige, ingebakken resten los te weken. Laat de pasta een paar uur inwerken en veeg het daarna schoon.
  • Vaatwastablet in de oven: vul een hittebestendige bak met warm water en laat er een vaatwastablet in oplossen. Zet de bak water onder in de oven en verwarm je oven op 100 graden. Sluit nu de deur van de oven en laat het geel zo’n 10 minuten staan. Nadat de oven is afgekoeld kun je deze schoonmaken met een vochtige doek.

(Stoom)ovens kopen?

Wil je graag meer weten over (stoom)ovens? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: