Quooker schoonmaken: tips en onderhoud

- Tips & Tricks

Het is belangrijk om je Quooker goed te onderhouden om te zorgen dat hij optimaal blijft werken. Het belangrijkste onderhoud bestaat uit het schoonmaken van de kraan en het ontkalken van onderdelen zoals het kraanzeefje. Zonder moeite je Quooker schoonmaken? Wij vertellen je hoe!

Waarom onderhoud belangrijk is

Hoewel je Quooker niet vaak onderhoud nodig heeft, kunnen er wel problemen ontstaan door kalkaanslag en vuil. Als je merkt dat de waterstraal uit je kraan minder krachtig is, kan dat betekenen dat het kraanzeefje, oftewel de perlator, een schoonmaakbeurt nodig heeft. Door dit soort klusjes op tijd aan te pakken, voorkom je problemen en blijft je Quooker langer in topconditie.

Je Quooker schoonmaken

Je Quooker kraan schoonmaken is eenvoudig maar vereist de juiste aanpak. Zo verschilt het schoonmaakplan per kleur/soort Quooker. We zetten alle tips voor je op een rijtje:

  • Chroom, roestvrij staal en goud: gebruik een beetje glasreiniger op een zachte doek om de kraan af te nemen. Spuit de reiniger niet direct op de kraan, om kleurverschil of vlekken te voorkomen. Droog de kraan na gebruik goed af om kalkvlekken te voorkomen.
  • Zwart, Gunmetal en Rosé Koper: maak deze afwerkingen schoon met enkel warm water en een zacht doekje. Vermijd schoonmaakmiddelen met koolstofverbindingen zoals alcohol. Poets niet te hard om kleurverschil op lange termijn te voorkomen.
  • Messing Patina: gebruik een zacht doekje met een zacht schoonmaakmiddel, vermijd andere schoonmaakmiddelen. Droog de kraan ga gebruik om kalkvlekken te voorkomen. Smeer de kraan elke 3-6 maanden in met bijenwas voor extra bescherming.

Quooker zeefje schoonmaken

Als de waterstraal uit je Quooker-kraan vermindert, kan dit duiden op kalkaanslag in het kraanzeefje. Gelukkig is het ontkalken van het kraanzeefje een eenvoudige taak:

  1. Draai de metalen huls aan het einde van de uitloop los.
  2. Haal alleen het zeefje eruit en leg het een uur in schoonmaakazijn.
  3. Spoel het zeefje goed af onder stromend water.
  4. Zet het zeefje terug en draai de huls weer op zijn plaats.

Voor specifieke kraanmodellen zoals de Front, Fusion of Flex, kan het ontkalken op een iets andere manier gebeuren, maar de basisstappen blijven hetzelfde.

Quooker filter en reservoir onderhouden

Het Quooker-filter en reservoir vereisen ook aandacht. Bij kalkaanslag in het reservoir kun je een onderhoudsbeurt aanvragen via je Mijn Quooker-account. Zorg ervoor dat je het serienummer bij de hand hebt voor een snelle service. Je kunt de benodigde onderhoud set ook via de webshop van Quooker bestellen.

Tips voor effectief onderhoud van je Quooker

  • Gebruik geen antikalkmiddelen, schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen: Deze kunnen de coating van de kraan beschadigen en de soepel bewegende onderdelen aantasten.
  • Droog je kraan altijd goed af na gebruik: Dit voorkomt kalkvlekken en houdt je kraan in topconditie.
  • Regelmatig onderhoud: Voorkom ophoping van kalkaanslag door je kraan en zeefje periodiek schoon te maken.

Hulp nodig?

Heb je problemen met je Quooker-systeem die je niet zelf kunt oplossen? Maak dan gebruik van Quookers zelfservice-pagina voor snelle oplossingen. Voor complexere vragen kun je altijd contact opnemen met de serviceafdeling van Quooker.

Quooker kopen bij ASWA Keukens?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden Quooker? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.