Mag mijn houten snijplank in de vaatwasser?

- Tips & Tricks

Het antwoord op deze vraag is: nee. Een houten snijplank mag helaas niet in de vaatwasser. Hout kan door vochtigheid en temperatuurverschillen namelijk uitzetten of krimpen.

Tips&Trucs Schoonmaken Snijplank

De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens wordt de plank ook weer heel snel gedroogd. Stopt u uw houten snijplank toch in de vaatwasser? Dan is de kans groot dat de snijplank er in meerdere delen uit komt.

Hoe kan ik mijn houten snijplank het beste schoonmaken?
Wanneer u een houten snijplank heeft gebruikt kunt u hem gewoon even afspoelen met water en schoonvegen met een afwasborstel of doekje. Afwasmiddel is alleen nodig na het gebruik van bijvoorbeeld vis of rauw vlees. Bij sterke geuren is het handig om de plank vooraf nat te maken. Zo voorkom je dat de geur in het hout trekt.

Wat te doen bij hardnekkige vlekken.
Vlekken kunnen soms ook heel hardnekkig zijn, zeker in een houten snijplank. Om ervoor te zorgen dat uw snijplank mooi blijft raden wij u aan om af en toe de snijplank iets grondiger schoon te maken. Dit doet u door wat grof (zee) zout op de plank te strooien met daarbij wat citroensap of afzijn. Laat dit een kwartiertje intrekken, spoel uw snijplank af et water en droog hem met een theedoek of keukenpapier. Uw snijplank is weer vlek en geur vrij.

Wanneer de plank volledig is gedroogd, kunt u de plank inwrijven met olie. De olie dient als het ware als een soort beschermlaag. Let op: gebruik normale olie en geen olijfolie. Olijfolie zorgt ervoor dat de plank gaat plakken.