fbpx

Ruimtelijke transformatie als eindresultaat

Esther Rooijackers Interieur

Voor Esther Rooijackers, eigenaresse en interieur designer bij Esther Rooijackers Interieur, is samenwerken altijd een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Zij is een verbinder in hart en nieren en weet altijd het beste uit de driehoek klant-ontwerper-leverancier te halen. Geen wonder dat vloerenspecialist Kees van Tilburg van H&T Vloeren haar opzocht om advies in te winnen. Een goede klant van hem uit de regio Helmond had een keuken- en vloerenwens, maar het keuzeproces was een beetje vastgelopen, zowel op het gebied van de vloer als van de keuken. De klant miste eigenlijk nog iets in het geheel en aan Esther de taak om dit op te pakken. Het eindresultaat was een complete ruimtelijke transformatie, vol verrassende elementen. 

Copyright ©2023 Tekst Draekensteijn Media, Fotografie Serge Hagemeier, The Excellent Magazine

Volume mag in optima forma worden beleefd

Om de juiste keukenbeleving te bewerkstelligen, nam Esther in het creatieve ontwerp het weghalen van een bestaande muur mee. “Daarmee creëerden we een open ruimte met daarin de keuken en de woonkamer. Zo’n volume mag in optima forma worden beleefd. Wel is er een spanningsveld: hoe maak je van die grote open ruimte toch twee separate plekken, zonder dat het geheel aan transparantie inboet?”, aldus Esther. “Eén oplossing vond ik door duidelijk verschillende kleuren toe te passen. De keuken, van ASWA Keukens, heeft een lichtere, actieve kleur en de woonkamer is donkerder, vooral ook omdat je daar ‘s avonds lekker vertoeft.”

Fysiek maar transparant gescheiden

Een van Esthers talenten is zichtlijnen blootleggen en verwerken in het ontwerp. “Dat neemt niet weg dat er wat te ontdekken over moet blijven. De hoekopstelling van de nieuwe open keuken zorgt voor een extra dimensie en is echt van nu. Wat ligt er om de hoek?, vraagt de kijker zich af. Het interieur is klassiek, maar volledig naar het heden getrokken dankzij het kleur- en materiaalgebruik. De integratie van een inpandige glazen pui zorgt ervoor dat de ruimtes fysiek – maar transparant – van elkaar gescheiden zijn. De verbinding tussen de ruimtes wordt gevormd door de prachtige vloer, die vanuit de woonkamer doorloopt in de keuken. Er is gekozen voor een smaakvolle visgraatvloer, die bestendig genoeg is om ook zwaarder gebruik in de keuken aan te kunnen.”

Een kwestie van goed vertrouwen

Het begon met de wens voor een nieuwe keuken en vloer, maar de opdrachtgever werd gegrepen door het mooie ontwerp van Esther. Daar moest hij wel behoorlijk voor uit zijn comfortzone komen. “Helemaal als je bekijkt dat er akkoord moest worden gegeven op het weghalen van een muur, om de open keuken te kunnen maken. Gelukkig had de klant hier alle vertrouwen in. Ik durf zelf vrij te kijken en neem dan de klant mee op reis. Ja, het project is uit de hand gelopen, als je de initiële vraag van de klant bekijkt. Maar wat is hij blij met het eindresultaat! Er werd akkoord gegeven op het toepassen van de mooiste materialen en er hoefde nergens op te worden bespaard.”

 Een prachtige toevoeging aan het interieur en wederom een verbindend element daarin vormt de glazen kast met verlichting, die aan de keuken vastzit. Een naadloze integratie, die multifunctioneel en esthetisch is. Een slimme oplossing is de toevoeging van het tapijt, waar de plek voor de haardpartij uit is gefreesd. Esther: “Het was enorm fijn dat de opdrachtgever in de ideeën meeging. Nogmaals, vertrouwen is belangrijk. Het proces bestaat uit inventariseren, ontwerpen en verrassen.”

Look and feel

Aan het begin van het proces werd door Esther een ‘look and feel’ voorgelegd. Een palet met de kleuren donkerblauw en beige. Na akkoord van de opdrachtgever werd dit de basis, samen met de nieuwe indeling van de ruimte. “Daarmee zijn we toen teruggegaan naar ASWA Keukens en H&T Vloeren, voor verdere materiaalkeuze. Uiteraard hebben we de opdrachtgever in het hele proces stap voor stap meegenomen, door voortdurend de materialen op tafel te leggen, letterlijk. Dat is een terugkerend aspect van het proces en geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om aan alles te wennen, zonder te worden overladen. Samen kom je zo steeds een stap verder.”

Ook de badkamer werd onder handen genomen

Terugkijkend op het project zegt Esther: “Ook de badkamer hebben we uiteindelijk samen aangepakt, met Geurds Interieur. Er is fijn notenhout gebruikt en het is prachtig geworden, al zeg ik het zelf. Het hele traject, van idee tot eindoplevering, is een fijn samenspel geweest van alle betrokken partijen, waarbij ik nadat de ontwerpen zijn goedgekeurd optrad als een soort ‘waakhond’. Ik zorgde ervoor dat de balans erin bleef, gedurende het hele pad dat leidde naar de eindoplevering. We kijken allen terug op een heel mooie samenwerking en een verrassend resultaat!”

Merken brochure bekijken, ASWA Keukens

Esther Rooijackers 

In 2014 heeft Esther Rooijackers Interieur haar deuren geopend. Voor die tijd was Esther eigenaresse van meubelzaak 'de Collse Hoek in Eindhoven', die ze in 2000 had overgenomen en waar ze als jong meisje begon. Met de start van Esther Rooijackers Interieur heeft ze besloten om zich volledig te richten op het ontzorgen van particulieren en bedrijven op het gebied van interieur. Sindsdien biedt ze, samen met haar team, een uitgebreide dienstverlening aan onder de naam 'Esther Interieur Ontwikkeling & Advies'. www.estherinterieur.nl

BEKIJK ONZE BROCHURE PLAN JOUW AFSPRAAK

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.