fbpx
Fam. Kok The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Woning uit 1950 krijgt indrukwekkende metamorfose

De Bever Architecten

Hij springt meteen in het oog: een prachtige woning uit 1950, gelegen tegenover een bruisend stadspark in de provincie Noord-Brabant. Aan de voorzijde zie je het niet, maar de woning is compleet gerenoveerd. Het was een hele uitdaging om het oorspronkelijke karakter van de woning te behouden en tegelijkertijd het oude met nieuw te combineren. Dankzij De Bever Architecten, Bureau Franken, Burgtbouw en het team van vakmensen, is de woning precies geworden zoals de bewoners in gedachten hadden: modern en eigentijds, maar wel met een naadloze aansluiting op het oorspronkelijke pand.

Copyright ©2018 Tekst Juultje Peels, Fotografie Dré Wouters en Norbert van Onna, The Art of Living

Hal met houten trap The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Oorspronkelijke woning

De woning was voorheen het kantoor van een huidarts. Het was een grote praktijkruimte met aan de voorzijde een gigantische parkeerplaats, waar een rode beuk het geheel siert. Later hebben de zusters van de Zoete Lieve Vrouwe van Den Bosch hier nog hun administratiekantoor gehad. De bewoners die hierna in het pand kwamen, hebben de boel grondig verbouwd. “Grondig, maar absoluut niet onze smaak”, vonden de huidige bewoners. Zij kwamen nog voor een behoorlijke klus te staan om het pand weer te herstellen.

Mooi staaltje vakwerk

De woning is beschermd stadsgezicht, waardoor het historische karakter van het pand behouden moet blijven. Dat was sowieso al de bedoeling, maar omdat de vorige bewoners een deel aan de voorgevel hadden gebouwd, was deze niet meer intact. De oorspronkelijke steensoort was niet meer verkrijgbaar, aangezien het pand uit 1950 stamt. Ook de stenen van de garage, die gesloopt zou worden, konden niet gebruikt worden, omdat deze bij het schoonmaken al braken. Samen met Karel Franken van Bureau Franken kwamen de bewoners uiteindelijk tot een oplossing. Er werd voor de nieuwbouw een bijpassende steensoort gezocht. Een hele klus. Het werd uiteindelijk een geglazuurde  Spaanse steen, terwijl na reparatie van het bestaande huis met een gelijkende steensoort het voegwerk van de gehele woning opnieuw werd gedaan. Een mooi staaltje vakwerk, want het verschil is nauwelijks te zien!

Badkamer met lichte tegels The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Toblerone huis

De bewoners hebben zich laten inspireren door het leven buiten. “Ik heb een onderneming gehad in Maleisië”, vertelt de bewoner. “In Azië zit je heel veel buiten, althans, wij Nederlanders. Je zit dan meestal onder een overkapping, omdat het daar vaak regent. Wij vinden het fijn om buiten te zitten. In de zomer, maar het liefst in de winter ook. Vandaar dat we gekozen hebben voor veel glas en een grote overkapping die niet alleen beschermt tegen de regen, maar ook zorgt voor schaduw.” Toen de bewoners hun wensen voorlegden aan architect Stefan de Bever, kwam hij als voorbeeld met het Toblerone huis in Sao Paulo. “Echt precies wat we zochten. We hebben daar nog heel vaak op teruggegrepen.”

Houten parket vloer The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Een grote buitenruimte

De voordeur van de woning is op dezelfde plek gebleven, maar heeft nu een veel prominentere plaats gekregen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Loop je verder, dan valt direct het vele glas op. De gehele achterkant van de nieuwe vleugel bestaat namelijk uit glas, middenin een prachtige tuin. De puien kunnen zelfs helemaal open, zodat je in de zomer een grote buitenruimte hebt. Ook als de puien gesloten zijn, vloeien binnen en buiten in elkaar over. Dit komt doordat de binnen- en buitentegels hetzelfde zijn en ook het plafond loopt door in de overkapping. De geherinterpreteerde natuurstenen rand in de dakrand van de uitbreiding sluit perfect aan op de dakrand van de oorspronkelijke woning. Hierdoor loopt het oude en het nieuwe in elkaar over. Een mooi idee van de architect en goed gerealiseerd door Kolen Groep.

Woonkamer The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Enorme glasplaat

Ook aan de straatkant van het huis is gebruik gemaakt van veel glas. Vanuit de sfeervolle living kijk je door een raam van zeven meter breed, zonder kozijnen, op het stadspark. “We wilden een groot raam, maar het was wel een risico. Niet iedereen kan zo’n grote glasplaat leveren en plaatsen. We dachten op een gegeven moment echt: hoe gaan we dit in hemelsnaam oplossen?”, aldus de bewoner. Si-X Glas-architectuur uit Benthuizen heeft het glas vakkundig geplaatst en elke dag genieten de bewoners van het prachtige uitzicht dankzij het enorme raam. Enkele details hierbij voor de keuze van dit glas zijn de helderheid, de doorlatendheid van de hoeveelheid UV straling en de gelaagdheid met betrekking tot inbraak en veiligheid.

Terras The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Open verbinding

In de nieuwe vleugel zijn vrijwel geen deuren. Alle ruimtes staan in verbinding met elkaar. Bewoonster: “Wat we heel fijn vinden, is dat we een aantal verschillende ruimtes hebben, maar die zijn stuk voor stuk ook gezellig als je er alleen zit. Het is ruim, maar niet zo ruim dat je er verloren raakt. Afzonderlijk zijn de ruimtes ook erg prettig. Dat is echt een kwaliteit die het huis dankzij Stefan gekregen heeft.” De bewoners hebben allebei hun eigen werkplek in de woning. De heer des huizes kijkt vanaf zijn bureau uit over het stadspark. “Het is heel fijn om hier te zitten. Het is een inspiratievolle werkplek waar ik graag ben.” De werkplek van de vrouw des huizes kijkt uit over de straat aan de voorzijde.

Eetkamer The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Riante leefruimtes

De ruimtes in de woning zijn ingesteld op acht personen. Bewoner: “We hebben drie kinderen. Als zij alle drie iemand meenemen, zijn we al met zijn achten. Zo hebben we acht stoelen aan de eettafel en passen er ruim acht personen in de televisiekamer op de hoekbank.” Vanaf de eettafel kijk je via een doorkijkhaard naar de naastgelegen zitruimte. Deze zorgt in beide ruimtes voor sfeer. Aan de kant van de zitruimte is boven de gashaard een speciale natuurstenenplaat aangebracht waarbij aan de achterzijde LED verlichting is geinstalleerd. Zo kan men indien gewenst diverse kleuren laten schij- nen en is het ons eigen kunstwerk geworden. Dit was een idee van de bewoonster.

Houten luxe keuken met zitgedeelte The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

De keuken

De leefkeuken is in samenwerking met ASWA keukens ontworpen en op maat vervaardigd. En bestaat uit een keukeneiland en -wand waarin de nieuwste apparatuur van het merk Gaggenau is verwerkt. Dit met onder meer een stoomoven, een inductie kookplaat en een vacumeerlade naast een kokendwaterkraan van Quooker en een aparte wijnkoelkast van het merk Sub-Zero. Kortom van alle gemakken voorzien. Er wordt dan ook regelmatig gekookt met familie of vrienden.

Jacuzzi buiten The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Multifunctionele omgeving

In de ruimte naast de keuken bevindt zich een spreekkamer. “We noemen het de tuin- kamer”, vertelt de bewoner. “Je ziet vanaf hier de megagrote boom. Onze kinderen wilden hier graag een bar van maken, maar wij wilden liever een zakelijke ruimte”, zegt de bewoner lachend. Aangrenzend aan deze ruimte bevindt zich een jacuzzi met daarboven een sterrenhemel. ’s Avonds is het heel sfeervol, maar ook overdag, als het lekker weer is, is het genieten. De schuifdeuren rondom de jacuzzi kunnen helemaal open, waardoor je als het ware buiten zit. Je kunt vanaf daar ook direct naar het zwembad, die net als de jacuzzi geleverd is door NieuwAtlantis. Bijzonder aan de jacuzzi is het wateropslagsysteem, dat de bewoner zelf bedacht heeft. Na gebruik wordt het warme water opgeslagen in de geïsoleerde tank in de technische ruimte in de kelder. Hierin wordt het water op een constante temperatuur van 35 graden gehouden. Als je er opnieuw gebruik van wilt maken, is de jacuzzi binnen twee minuten weer vol. Ideaal! Er bevinden zich ook een regendouche en sauna in de wellness- ruimte.

Houten parket vloer The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Op elk moment van de tuin genieten

De wens van de bewoners was een zo groot mogelijke tuin. Daarom is de woning hier omheen gebouwd en zie je hem ook vanuit iedere ruimte. PUUR Tuinarchitectuur en Realisatie maakte het ontwerp voor de sfeervolle tuin. Hoveniersbedrijf Kolsters is verantwoordelijk voor de totale aanleg van beplanting tot de bestrating rondom de woning. Of het nou zomer of winter is, de bewoners kunnen op elk moment van de dag van hun tuin genieten. Vanuit de woning binnen of onder de overkapping van de aanbouw. Om het extra aangenaam te maken op het buitenterras zijn heaters aangebracht en zorgt de vrijhangende 360 graden draaibare op hout gestookte Focus haard voor warmte en sfeer.

Kelder met autogarage

Er was al een kelder in het bestaande huis, maar nu bevindt zich onder de gehele woning een kelder. Dit was nog een hele opgave, maar dankzij aannemer Burgtbouw is het proces goed verlopen. Karel Franken: “Zij beschikken over de vakkennis en weten ook in bijzondere omstandigheden precies wat ze doen. Niet iedereen kan dat zomaar. Ze hebben ook gezorgd voor stukadoors die alles strak gestukt hebben, goede metselaars, timmermannen...” Ook de bewoners zijn zeer tevreden over het team dat hun wensen heeft gerealiseerd. In de bestaande kelder zijn onder meer de voorraadkasten en een wijnkelder gesitueerd. In het nieuwe gedeelte bevindt zich de parkeerplaats voor de auto’s van de bewoners. Via een speciale autolift, geleverd en geïnstalleerd door MP liften, kan de auto via de zijkant van de woning naar de forse garage. Ook bevinden zich hier de technische ruimtes. “We wilden wel techniek in huis, zoals domotica, verwarming, zuivere lucht, maar we wilden het niet horen of zien. Daarom hebben we het weggestopt in de kelder, zodat we er geen last van hebben”, aldus de bewoner.

Autolift The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Houten eettafel op houten vloer The Art of Living, Klantervaring ASWA Keukens

Op zoek naar details

De bewoners zelf hebben veel input gegeven bij het ontwerpen en inrichten van het huis. De vrouw des huizes is zelf bouwkundige, dus zij heeft er ook echt verstand van. “Het was een soort reis die we maakten”, vertelt de bewoner. “We zijn steeds op zoek geweest naar details. In het trappenhuis zit bijvoorbeeld een glas-in-lood raam. De kleuren van de glazen lamp die er hangt hebben we laten overeenkomen met de kleuren van het raam. Het past er perfect bij!” Voor de inrichting van de woning werden zij bijgestaan door PGA-Groep die alle meubelen, vitrages en gordijnen verzorgde. “Waar zijn we in hemelsnaam aan begonnen?!” Dat dachten de bewoners vaak tijdens de verbouwing. Maar achteraf zijn ze erg tevreden en hebben ze geen moment spijt gehad. De woning is precies geworden zoals ze in gedachten hadden dankzij de topbedrijven die hebben meegewerkt.

Merken brochure bekijken, ASWA Keukens

De Bever Architecten

De Bever Architecten is een innovatief, toekomstgericht architectenbureau. Gespecialiseerd in het beantwoorden van complexe ruimtelijke vraagstukken en bouwopgaven. Binnenstedelijke herontwikkeling en vraagstukken die een hoog specialisme vereisen, vormen de portfolio. Met oog voor de ambitie van onze opdrachtgevers en een duurzame leefomgeving ondersteunen ze opdrachtgevers. Vanuit de expertise en ervaring denken ze in de initiatieffase mee over de verschillende mogelijkheden van het project. Vervolgens kunnen ze het gehele traject tot en met de oplevering begeleiden. Meer informatie vind je op www.debeverarchitecten.nl

BEKIJK ONZE BROCHURE PLAN JOUW AFSPRAAK

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.