fbpx
Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Strak moderne villa

Franken Architectuur

Eigenlijk was het direct een vanzelfsprekendheid dat op deze plek met veel historie de nieuwe villa gebouwd zou worden. Omringd door een parkachtige tuin met veel oude bomen en uitzicht op het aantrekkelijke bijgebouw, is het hier heerlijk toeven. Neem plaats op één van de terrassen en laat je meenemen in het gevoel van het heerlijke buitenleven. Franken Architectuur uit Bergeijk begreep direct wat de eigenaar wilde en maakte een ontwerp van de villa en bijgebouw dat doet denken aan de ‘gecultiveerde zalen van groen’ van het Kröller-Müller Museum. Dit soort minimalisme is heel bijzonder. Spannend strak, modern en veel lichtinval zijn hier in the lead.

Copyright ©2020 Tekst Linde ten Broek, Fotografie Jaro van Meerten, The Art of Living magazine

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Modern & strak

In één van de buitengebieden van ons mooie Brabant staan we oog in oog met een strakke, moderne villa met veel glas. We lopen de vier treden van de betonnen trap op en staan voor de imposante entree met een verdiepingshoge glazen wand. Binnen lopen we om de met hout omgeven garderobekast, meterkast en toilet heen en kijken we naar het hart van de woning: de patio. Het is een natuurlijke lichtbron die extra licht de woning binnen- brengt en tevens voor extra beleving zorgt. 

In de hal kunnen we via een prachtige wenteltrap naar de verdieping met de kamers van de kinderen en de badkamer. Die wenteltrap is een juweeltje. Het houten volume in de hal loopt door naar de verdieping. Hier is het natte gedeelte van de kinderkamers gecentreerd. 

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

‘‘De wenteltrap in de hal is een juweeltje’’

De badkamer en het toilet op de verdieping liggen direct boven het toilet van de begane grond. De wand van het toilet is voorzien van kleine zwart-wit mozaïektegeltjes en de grote tegels op de vloer lopen door in de hal, bijkeuken, badkamer en open keuken. De buitenzijde van het blok is betimmerd met smalle, verticale red ceder houten delen. Dit zien we tevens terug bij de carport, bij de overkapte terrassen en het bijgebouw. Aan de rechterzijde van de entree vinden we de master bedroom, badkamer en bijkeuken. Lopen we naar links, dan komen we via de open keuken en eetkamer in de ruime woonkamer. Overal is licht, lucht, ruimte en ­uitzicht­ in­ overvloed. ­De ­overkapte­ buiten terrassen ­en ­het ­fijne­ zwembad ­zijn­ een ­uitnodiging­ om zoveel mogelijk buiten te vertoeven.

Ruimte om te koken

In de heerlijke woonkeuken van ASWA keukens vind je twee eilanden, een kook- én een spoeleiland, hier kun je naar hartenlust met meerdere mensen tegelijk de lekkerste gerechten bereiden. En wil je liever toekijken, dan kan dat vanaf een van de barkrukken die bij het eiland staan. Het materiaal van de keuken is organisch glas. Daardoor ervaar je een super mat ­oppervlak ­in ­het ­mooie­ donkere­ grafiet.­ De ­keuken­ heeft­ een­ BORA­ kookplaat­ met­ geïntegreerd afzuigsysteem, een spoelbak met Quooker-kraan, hete lucht oven, combi magnetron,­koffiemachine,­ afwasmachine en­ natuurlijk­ een ­wijnkoelkast.­ Het­ werkblad­ is uitgevoerd in keramiek in een betonlook. Dit materiaal is hittebestendig, krasbestendig en vlekbestendig. Dit laatste komt ook terug in de vloer tussen de twee eilanden. Zo is alles perfect op elkaar afgestemd.

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Onbelemmerd zicht

In de eetkamer staat een lekkere grote tafel waar met gemak tien mensen aan kunnen zitten. Vlakbij­ de­ grote schuifdeur­ naar­ het ­terras ­staan­ twee­ fijne­ stoelen ­waar­ je­­ s­’avonds ­met­ een drankje of een boek de dag kunt laten passeren. Je kunt natuurlijk ook op één van de overdekte terrassen plaatsnemen. Met de heater aan kun je elk seizoen buiten zitten. De woonkamer staat in directe verbinding met de eetkamer en ook hier kun je mooi naar buiten kijken. De grote raampartijen (in de zitkamer uit één geheel) kijken onbelemmerd uit op het bijgebouw en de parkachtige tuin. In de woonkamer staat de ruime hoekbank bij de open haard en vanaf die plek kun je ook televisie kijken. Naast de bank staat een lekkere luie stoel. De wanden hebben een zilverkleurige ruwe afwerking gekregen.

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Rust en helderheid

De installateur maakte het licht- en luchtbehandelingsplan en heeft gekozen voor een bijzonder­ praktisch­ en spiksplinternieuw­ systeem:­ de Airspot.­ Dit ­is­ een ­flexibele­ en­ state- of-the-art oplossing voor alle typen verlichting en ventilatiesystemen. Dankzij deze sublieme combinatie van systemen blijft de strakke en esthetische uitstraling van een ruimte gewaarborgd en is er geen apart afzuigsysteem meer nodig. Er zijn minder gaten in het plafond nodig, wat zorgt voor rust en helderheid. Via de iPad is het systeem gemakkelijk (op afstand) te bedienen en te monitoren. De woning wordt verwarmd met een geothermische bodemenergie warmtepomp die verticaal in de bodem is aangebracht.

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

U-vorm

Als we kijken naar het ontwerp van de gevel van de villa dan zien we dat de U-vorm op veel plaatsen is doorgevoerd. We zien het terug- komen bij de entree, de carport en het bijgebouw. De villa toont zich naar de openbare zijde als gesloten en opent zich helemaal naar de privaatzijde. De villa is als het ware op een voetstuk, op een plint gezet en deze witte plint zien we ook terugkomen aan de bovenzijde. Dat geeft een zwevend effect. Bij het ontwerp zijn de maximale grenzen opgezocht in de ruimte die bebouwd mocht worden en ook op constructieniveau kijken we hier naar een strak en zeer knap staaltje werk. 

Vrij zicht op de parkachtige tuin

De kolomvrije oversteek aan de achterzijde biedt een maximaal vrij zicht op de parkachtige tuin en het bijgebouw. De twee diepliggende terrassen komen als het ware van beide kanten aangezweefd. Dit soort minimalisme vraagt de uiterste inspanning van alle disciplines en is machtig mooi als het helemaal klopt. Bij het ontwerpen van moderne villa’s ­is­ het ­tevens ­belangrijk­ om ­het­ gevoel ­van ­geborgenheid ­te­ bewaken.­ Modern is niet synoniem aan kil. Een kloppend ontwerp omringt en omarmt je en geeft je een warm en veilig gevoel. De opdrachtgever snapte het precies en heeft het concept vanaf de eerste schetsen in stand gehouden.

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Strakke belijning

Als we vanuit de villa naar het bijgebouw willen, dalen we eerst enkele treden af naar beneden om bij het gazon te komen. De tuin en het bijgebouw met atelier en opslag liggen zestig centimeter lager dan de villa. We steken het gazon over waar met tegels een soort zebrapad is gecreëerd. Vanuit het bijgebouw kijken we naar de parkachtige tuin met oude bomen en een grote vijver. Een glooiend pad voert ons langs het water en naast het pad staan verschillende bankjes. Wat een oase van rust! Het lijkt wel een tuin van een museum.

 

Strakke moderne villa The Art of Living, ASWA Keukens

Het rijke buitenleven

Als we vanuit het bijgebouw naar de villa kijken, dan heb je goed zicht op de lijnen van de villa en de twee ruime overdekte terrassen aan de buitenzijde. Tellen we daar het terras bij het zwembad bij op dan kunnen we met recht zeggen dat hier voor de volle 100% het rijke buitenleven wordt gevierd.

Laat je inspireren!

Het tuinmeubilair combineert een unieke uitstraling met hoogwaardige kwaliteit. Vrijwel het gehele jaar door kan er van de tuin genoten worden, mede dankzij de overdekte terrassen. En dan is er nog het heerlijke zwembad.

Franken Architecten

Franken Architecten is synoniem voor de vormgeving van woning- bouw en industrie. De juiste vertaling van de wensen van de opdrachtgevers naar een prominent ontwerp is de mooiste uitdaging voor dit bureau. In het atelier wordt nauw samengewerkt met verschillende partijen. Het bureau zoekt met een zeker pragmatisme iedere keer naar de realiteit. Het ontwerp moet altijd kloppen. En om zoveel mogelijk quality time te hebben, is het een voortdurende uitdaging om de logistiek van het wonen zo goed mogelijk te bepalen. Wonen moet als wonen voelen en de kracht van geborgenheid is daarbij een belangrijk onderwerp. Alles moet in verhouding zijn en blijven. Het moet precies kloppend zijn voor die plek. Iedere keer is de omgeving anders, wat leidt tot nieuwe inzichten en ontwerpen. Het vinden van een optimum is de uitdaging en als je elkaar goed begrijpt dan weet je dat het resultaat fantastisch wordt. Meer informatie vindt je op www.jfas.nl

BEKIJK ONZE BROCHURE PLAN jouw afspraak

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.