Ontdek de veelzijdige T-keuken!

- Tips & Tricks

Maak kennis met de T-keuken. Vernoemd naar de kenmerkende T-vorm, biedt de opstelling een perfecte combinatie tussen stijl, functionaliteit en een slimme indeling. Benieuwd als deze keukenopstelling iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Wat is een T-Keuken?

Een T-vorm keuken is een keukenindeling waarbij de kasten en apparaten tegen de muren zijn geplaatst, waarbij het lange deel van de T een schiereiland vormt. Dit schiereiland, een kenmerkend element van deze indeling, biedt extra werkruimte en kan fungeren als kookeiland. Vaak wordt er ook een bar aan het schiereiland toegevoegd voor extra functionaliteit.

De perfecte T-keuken indeling

Een slimme indeling van de keuken is essentieel, ongeacht de grootte van de ruimte. Ergonomie speelt hierbij een sleutelrol, en daarom hebben experts de werkdriehoek ontwikkeld, die bestaat uit de gootsteen, kookplaat en koelkast; de meest gebruikte werkplekken in de keuken. Vooral in een T-vormige keuken is deze driehoek van cruciaal belang. Bij een T-vorm keuken zul je altijd om het schiereiland heen moeten lopen om aan de andere kant van de keuken te komen. Als de gootsteen, kookplaat en koelkast aan één zijde van het schiereiland zijn, is het wenselijk dat de benodigde spullen binnen handbereik zijn. Het is namelijk onhandig om steeds om het schiereiland heen te moeten lopen terwijl je aan het koken bent.

Verschillende T-keuken opstellingen

De perfecte T-keuken opstelling bestaat niet. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je deze indeelt. Om je een eindje op weg te helpen geven we je een aantal voorbeelden:

  • Zet je schiereiland haaks op een keukenblok. Dit is een, vaak wat lager, blok waarin je kook- en spoelgedeelte zit. Dit ziet er speelser uit dan een strakke kastenwand en staat daarom mooi bij een landelijke keuken of klassieke keuken.
  • Is de moderne keuken helemaal jouw ding? Ga dan voor een kastenwand in plaats van een keukenblok. Het oogt niet alleen strakker en meer minimalistisch, maar het zorgt ook nog eens voor extra opbergruimte. Met een hoge kastenwand benut je de muur, en ruimte, optimaal!
  • Het schiereiland kan je voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo kun je de kookplaat indelen op het schiereiland, waardoor het een kookeiland wordt. Spoel je liever op je schiereiland? Plaats er dan je gootsteen en voilà: je hebt een spoeleiland! Zie jij liever lange borrelavondjes voor je of heb je liever contact met je gasten als je staat te koken? Plaats dan enkele barkrukken aan het schiereiland en je hebt een T-keuken met bar. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos!

De voor- en nadelen van een T-keuken

Ben je op zoek naar een T-keuken en wil je een goed overzicht van de voor- en nadelen? Wij helpen je graag! Een T-keuken biedt veel voordelen: het is een familiekeuken waar je samen kunt koken, heeft voldoende opbergruimte, vooral met een hoge kastenwand, en het schiereiland is multifunctioneel, bijvoorbeeld als extra werkruimte. Daarnaast is het een goed alternatief als je geen keukeneiland kunt plaatsen. Er zijn echter ook nadelen: een T-keuken vereist veel ruimte, je moet om het schiereiland heen lopen om bij de andere kant van de keuken te komen, en je moet goed nadenken over de indeling en de werkdriehoek.

T-keuken kopen bij ASWA Keukens?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een T-keuken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: