Architectonisch realisme als prijswinnende basis – Interview DVK Magazine

- Nieuws

Onlangs verscheen ASWA Keukens directeur Robbert Leemans met een interview in het DVK Magazine. Er werd hem gevraagd naar het winnen van de SieMatic ID Contest Award, de werkwijze binnen ASWA en zijn visie op de keukenmarkt. Het hele interview lees je hier!

Copyright tekst: DVK Magazine.

SieMatic ID Contest Award 2022

De dingen die je móet doen, goed doen en met beide benen op de grond blijven staan. Dat is kortweg de filosofie waarmee Robbert Leemans van ASWA Keukens al jaren succesvol aan de weg timmert. Geen opsmuk, lekker in de luwte totdat hij door SieMatic uitgenodigd werd om ook tijdens het avondevent van een beurs aanwezig te zijn. “Toen voelde ik wel dat er iets stond te gebeuren”, glimlacht de Helmondse keukenspecialist. Op die avond kreeg hij van SieMatic de ‘SieMatic ID Contest Award 2022’, mét een Best of the Best’-vermelding uitgereikt, een prijs waaraan keukenadviseurs, designers en architecten over de hele wereld kunnen deelnemen.

Een keuken voor een wereldberoemde DJ

Ofschoon Leemans niet graag in de schijnwerpers staat, besloot hij maanden eerder samen met zijn team een keukenontwerp in te sturen. Dat werd een SieMatic SC10-keuken die ASWA ontwierp voor een wereldberoemde DJ. “We hadden niet eerder een ontwerp ingestuurd, maar we vonden deze keuken prachtig”, glimlacht Leemans. “Het is het resultaat van goed luisteren naar de klant en zijn wensen omzetten in een chique keuken die naadloos past in het huis. Een uitdagende klus die ook wel tijd vraagt: je moet de wensen nauwkeurig uittekenen en in een mooie en functionele keuken vertalen. Ik ben ondernemer, maar architectuur is mijn grote passie. Uiteindelijk is de award het mooiste compliment dat je als team kunt wensen. De internationale jury bestaat uit verschillende experts: ze praten je zeker niet naar de mond. Het is een erkenning voor de aandacht die je dagelijks aan je producten besteedt.”

DNA van de klant

Voor ASWA is het merk SieMatic een belangrijk fundament. Leemans noemt het ‘meer dan een uithangbord’. Daarnaast voert hij het eigen merk Silverline. “Op die manier hebben we van topdesignkeukens tot functionele keukens in huis. We doen onder geen beding concessies aan de kwaliteit en zijn marktconform. We willen dat de klant tevreden is en met een goed gevoel de winkel uitgaat.” Dat laatste realiseert het bedrijf door goed naar de klant te luisteren. De klantenreis gaat van het inventariseren van de leefsituatie en de kookaspiraties naar een ontwerp door een architect. Vervolgens komt een offerte. “Eventueel moeten we de plattegrond wat herschrijven en moeten we wat stappen terug zetten. Doe je dat zorgvuldig, dan voelt de klant zich ontzorgd en begrepen. Wij kunnen al zijn wensen merkonafhankelijk in de breedte invullen”, aldus Leemans.

Creatief realisme

De klant staat dus voorop, niet zozeer het budget. Leemans: “Wij verwachten dat we binnen iedere prijsklasse een gewenst ontwerp kunnen leveren. De meeste mensen oriënteren zich online en zijn daardoor geïnformeerd. Wanneer je goed luistert naar de klant, kun je een verrassend ontwerp creëren dat ook binnen het budget past. Vaak komt aan het eind van de klantenreis de prijs pas aan bod. Later in het gesprek kun je op een open en transparante manier kijken of je misschien in de gemaakte keuzes nog wat verder kunt sturen. Een beetje architect moet de psyche van de klant kennen en vervolgens op een creatieve manier realistisch blijven. We doen niet aan kortingen of acties: als iedereen dezelfde korting krijgt, is het toch geen voordeel? Nee, we willen overtuigen met ervaring en kennis.”

Professionalisering van de markt

Inmiddels telt ASWA vier vestigingen, in Helmond, Uden, Hilversum en Dordrecht. Leemans heeft het bedrijf van zijn vader, waarin hij vanaf zijn jeugd heeft meegeholpen, landelijk op de kaart gezet. Volgens de ondernemer een gevolg van de professionalisering van de markt. “Het is het antwoord op de behoefte van de sector, met name de projectsector. Je moet dicht bij de markt staan. We stonden voor de keuze: óf groeien, óf uitbreiden met onder andere sanitair, maar keukens zijn onze core business en dat zal ook zo blijven. We zijn nog lang niet uitgegroeid en kijken uit naar de toekomst.”

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: