Pepernoten tip! Hoe voorkom je plakkerig deeg?

- Tips & Tricks

De Sint is in het land! Dat betekent: liedjes zingen, wachten tot sint en piet de cadeautjes brengen en pepernoten bakken. Het bakken van pepernoten is echter niet altijd gemakkelijk. Bij het rollen van het deeg plakt het deeg vaak aan de deegroller of het aanrecht. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Daarom geven wij je tips om plakkerig deeg te voorkomen en zo perfecte pepernoten te bakken!

Bloem is je vriend

De beste manier op plakkerig deeg te voorkomen is door voldoende bloem te gebruiken. Dit kan door extra bloem aan je deeg toe te voegen. Wees er niet bang voor dat het recept niet meer klopt, de bloem werkt enkel als bindmiddel en doet niks af aan de smaak van je recept. Ook is het aan te raden om een flinke laag bloem over je aanrecht te strooien. Hierdoor voorkom je dat het deeg aan je aanrecht vastplakt. Als je klaar bent kun je het bloem gemakkelijk van je aanrecht verwijderen.

Hou je deeg gekoeld

De reden dat je deeg plakt wordt het meest veroorzaakt door de boter die in het deeg zit. Op hoge temperatuur wordt boter vloeibaar en gaat het plakken. Het is daarom aan te raden om je deeg gekoeld te houden. Maar zorg er voor dat je deeg niet te koud is, dan kan je deeg gaan scheuren! Ook kun je het oppervlakte waarop je, je deeg gaat uitrollen kort in de koelkast of vriezer leggen. Hierdoor blijft je deeg ook langer koel.

Het uitrollen van je deeg

Om te voorkomen dat je deeg plakt aan je werkbank raden we aan om je deeg uit te rollen tussen twee laagjes bakpapier. Hierdoor maakt het deeg geen contact met je deegroller of aanrecht en blijft je keuken dus ook een stuk schoner! Til af en toe het bakpapier op, zodat het niet met het deeg mee rolt. Het regelmatig draaien van deeg zorgt ervoor dat je gelijkmatig rolt.

Laat je deeg rusten

Misschien wel de belangrijkste tip is dat je, je deeg moet laten rusten. Door constant aan het deeg te zitten wordt je deeg warmer. Las daarom wat rustpauzes in, waarin je je deeg in de koelkast laat rusten, zodat het weer wat afkoelt.

Hopelijk hebben onze tips je geholpen en zet jij de perfecte pepernoten op tafel. Namens ASWA Keukens wensen wij iedereen een fijn sinterklaasfeest!

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: