Eerste hulp bij het kerstdiner!

- Tips & Tricks

Is het vlees te droog? Zijn de groenten een tikkeltje verbrand, en lijkt je keuken in een wolk van rook te verdwijnen? Tijdens de voorbereiding van het kerstdiner kan de temperatuur in de keuken behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er vaak eenvoudige trucjes om de kalmte te bewaren. In deze blog delen we diverse tips die je helpen bij het creëren van een smakelijk en stressvrij kerstdiner.

Een goede voorbereiding

Onder het motto: ‘voorkomen is beter dan genezen’, is het hebben van een goede voorbereiding super belangrijk. Dat begint al met het doen van de boodschappen. De laatste dagen voor kerst is het heel druk in de supermarkten. Haal daarom ingrediënten die lang houdbaar zijn op tijd in huis. Zo hoef je de laatste dag alleen nog maar verse producten te halen. Daarnaast kan je sommige werkzaamheden in de keuken al enkele dagen voor het diner doen. Denk aan het snijden van groenten of het marineren van vlees. Zo voorkom je dat je last-minute alles nog moet doen.

Probeer geen nieuwe dingen uit met Kerst

Kerst is niet het moment om te gaan experimenteren in de keuken. We snappen dat je tijdens de feestdagen graag iets bijzonders op tafel wil zetten. Maar op dit soort dagen voer je de druk op jezelf op, als je gerechten gaat koken die je nog nooit hebt gekookt. Weet daarom wat je wel en niet kan. Kook iets wat je goed kunt koken en gebruik voor de verandering andere of meer luxe ingrediënten.

Maak gebruik van je keukenapparatuur

Keukenapparatuur kan je ontzettend helpen tijdens het koken. Aardappelen, groenten en vlees hoeven niet per se in een pan maar kunnen heerlijk bereidt worden in een (stoom)oven. Moet je kokend water hebben? Gebruik je Quooker kraan of kook water in een waterkoker. Dat bespaart je enorm veel tijd. Heb jij een warmhoudlade in de keuken? Gebruik deze dan om je borden te verwarmen of om vlees warm te houden zonder dat het doorgaard. Zijn je gasten er later dan verwacht maar is je eten al klaar? Geen paniek! Je hebt altijd nog de magnetron, even piepen en je eten is weer op de juiste temperatuur.

Ik heb niet genoeg servies

Ga je voor gerechten die je deelt met elkaar? Of ga je elk bord opmaken?  Bepaal vooraf je tafelopmaak om stress op het moment van serveren te voorkomen. Wees hierin ook creatief. Heb je te weinig soep gemaakt? Vul de soepkoppen iets minder of serveer de soep in een kleiner schaaltje. Mocht je dan nog echt servies te kort komen, vraag dan aan je gasten als zij wat mee kunnen nemen.

Keep it simple

De beste gerechten schitteren in eenvoud! Maak het jezelf allemaal niet te moeilijk. Geniet tijdens het koken van de kerstsfeer en vergeet zeker niet te ontspannen. Namens ASWA Keukens wensen wij iedereen een fijne kerst en veel succes met het kerstdiner!

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: