Drie generaties in twee woningen onder één villa-dak

Architectenburo De Vries & Theunissen en Baljon landschapsarchitecten

In het Gooi staat een imposante nieuwe villa op een terrein van bijna een hectare met magnifiek uitzicht op een beschermd natuurgebied. Aan de buitenzijde doet in eerste instantie niets vermoeden dat de schitterende rietgedekte villa uit twee woningen bestaat. Aan de ene zijde woont een echtpaar en aan de andere zijde hun dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen.

Copyright ©2021 The Art of Living magazine, Fotografie Jaro van Meerten

Architectenburo De Vries & Theunissen

Architectenburo De Vries & Theunissen realiseert al ruim twee decennia woningen en woonprojecten in de regio Utrecht-Amsterdam-Amersfoort. Het architectenbureau ontwerpt nieuwbouw en verbouwprojecten tot en met vergunning. Daarnaast kunnen ze ook de bouwbegeleiding en het interieurontwerp verzorgen. Bart Theunissen: “We luisteren altijd goed naar onze opdrachtgevers, we bouwen immers hun droomhuis. Onze projecten zijn daardoor heel divers.” De Vries & Theunissen merkt dat ouders en kinderen steeds vaker bij elkaar gaan wonen. Het ontwerpen van een huis voor kinderen op het terrein van de ouders, heeft zij dan ook vaker in portefeuille. Het ontwerpen van één familievilla met twee huizen voor twee gezinnen, zoals dit project, sluit ook helemaal aan bij deze trend. www.architectenburo-devries-theunissen.nl

Genieten voor het echtpaar

Via de robuuste houten voordeur van de hoofdentree, kom je in de hal met vide van het echtpaar. Deze geeft de keuze om naar de keuken, living of eerste etage te gaan via de trap of lift. En, aan het oog onttrokken, naar de woning van het gezin. De woonkeuken is voorzien van een taatsdeur en een kastenwand uitgevoerd in warm wengé hout, slechts onderbroken door inbouwapparatuur. Het kookeiland met natuurstenen blad is gesitueerd voor de wand met spoelgedeelte, met een opvallende Venetiaans gestucte muur. De nostalgische jukebox geeft het geheel een extra persoonlijke sfeer. Via de keuken heb je toegang tot de eetkamer met lederen beklede hoekhaard en een ruime eettafel. Hier heb je uitzicht op de veranda met aangrenzende waterpartij en de weelde van de tuin. Die weelde zie je mede dankzij het vele glas aan de achterzijde van de woning. Architect Bart: “De voorzijde van de villa heeft in verhouding wat smallere ramen, zodat er iets meer beslotenheid is, terwijl de achterzijde van de villa juist veel brede glaspartijen heeft, zodat het zicht op de tuin en het natuurgebied optimaal is.” Dat zicht is helemaal optimaal vanuit de aan de eetkamer grenzende living, die net als de rest van de begane grond is voorzien van een keramische tegelvloer in eikenlook.

Koken en relaxen

Het gezin heeft ook drie etages en eveneens een prachtig uitzicht op de tuin. Het is aan de achterzijde vlak bij het iets verdiepte zwembad gelegen, dat vanuit huis via de veranda bereikbaar is. Deze veranda grenst aan de woonkeuken die is voorzien van een kookwand, kastenwand en spoeleiland met bar. De keuken is in samenwerking met ASWA Keukens tot stand gekomen. Alles is uitgevoerd met een wit keukenblad en smoke oak deurfronten. Achter één van deze deuren blijkt een sluipdoor naar de andere woning: een belevenis op zich. Het gezin kan heerlijk vertoeven aan de ovalen eettafel of de banken bij de haard. Via een van de taatsdeuren is er toegang tot de living met loungehoek, haard en de tv die subtiel achter een schuifwand schuilgaat. Opvallend in deze ruimte zijn weer de lange zichtlijnen naar de tuin via de achter elkaar gelegen taatsdeuren en de glazen schuifpui.

Badderen voor volwassenen en jeugd apart

De mooie entree die aan de zijkant van de villa ligt, is net als de hoofentree voorzien van een houten robuuste deur en vide en baadt in een zee van licht. Via de trap betreed je de eerste etage waar de ruime kinderkamers zijn met loggia en hun badkamer, in vergelijkbare stijl uitgevoerd als die van hun ouders. De ouders hebben ook nog een bad, omgeven door een houten lage kastenwand met sfeervolle indirecte verlichting. De gewelfde en koperkleurige tegels maken, samen met de douche en het wastafelmeubel, het plaatje compleet. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat deze villa een bijzonder verhaal vertelt: de zorg en aandacht waarmee deze schitterende villa en tuin zijn ontworpen, past helemaal bij de zorg en aandacht die de drie generaties elkaar willen en kunnen geven.

Levensbestendig en sfeervol

Op de eerste etage bij het echtpaar zijn meerdere ruimtes, waaronder een werk- en sportruimte, slaapkamer met loggia, een badkamer en extra ruim toilet. Vanaf deze etage kun je zowel naar de zolder met logeerkamer en badkamer, als naar de woning van het gezin.
De sfeervolle badkamer van het echtpaar heeft lichte vloertegels en donkere wandtegels, een dubbele wastafel, een ingebouwd bad met opstap en ruime douche met glazen schuifwand.

De tuin, een adembenemend plaatje

De prachtige tuin is ontworpen door Robert van der Horst van Baljon landschapsarchitecten. Bijzonder is dat het om de tuin van zijn eigen gezin en zijn schoonouders gaat. Robert vertelt over het ontwerp: “De tuin versterkt de  villa en andersom. In de tuin is rekening gehouden met de doorzichten vanuit de woning. Het lichte split van de oprit heeft een kleurnuance waardoor het naadloos aansluit bij de kleur van de bakstenen van de woning.” En dat is niet alles, Robert legt uit: “In de voortuin is aan weerszijden van de oprit een weelde aan vaste kleurrijke planten in combinatie met diverse grassoorten een prairiebeplanting aangevuld met zorgvuldig geplaatste meerstammige bomen. De prairiebeplanting gaat aan beide zijden van de villa over in een houten vlonder die aan de achtergevel volledig langs de villa loopt.” De raampartijen die op de hele begane vloer tot het maaiveld reiken, geven de bewoners zicht op de, door alle seizoenen heen veranderende, beplanting. Daarnaast kun je vanuit de voortuin zelfs helemaal door de woning kijken naar het aangrenzende natuurgebied in de verte.

Verborgen levensbestendig wonen

De villa waar het echtpaar al jaren woonde, is vervangen door een volledig nieuwe levensbestendige villa met één grote rieten kap. De extra lange bakstenen zonder stootvoegen zorgen, door de combinatie van het afwijkende formaat en het metselverband, voor een geraffineerd lijnenspel. De rijke uitstraling van de villa wordt geaccentueerd door aluminium kozijnen en een koperen afwerking van de entree, de dakkapellen vanaf de eerste etage en de nekvorsten van de schoorstenen. Zowel de villa als de indrukwekkende tuin zijn zo gemaakt dat het lijkt alsof het om één huis gaat. Over dit project met een bijzonder uitgangspunt vertelt architect Bart Theunissen: “De vraag was hoe we ervoor konden zorgen dat het twee huizen zijn, wat er toch uitziet als één huis. We hebben ervoor gekozen om een duidelijke hoofdentree aan de voorzijde te maken, die toegang biedt tot de woning van het echtpaar. De entree voor het gezin is aan de zijkant gelegen en heeft in het riet boven de deur, een subtiele uitsparing om de entree te benadrukken. Het heeft een wat minder prominent gebaar als de entree in de voorgevel.”

Merken brochure bekijken, ASWA Keukens

Baljon landschapsarchitecten

Baljon is een toonaangevend, landelijk en internationaal werkend bureau dat met veel toewijding voor zakelijke en particuliere klanten werkt aan uiteenlopende opdrachten zoals intieme tuinen, levendige stedelijke ruimten en weidse landschappen. De vaak complexe landschappelijke en stedenbouwkundige context, vormt het uitgangspunt voor de opzet van het ontwerp. De landschapsarchitecten combineren in hun creatieve proces traditioneel handwerk met geavanceerder digitale technologie. Opdrachtgevers van Baljon zijn in Nederland onder meer de gemeente Utrecht voor Leidsche Rijn Centrum, Rijksmuseum Twente voor haar binnentuin,  gemeente Amstelveen voor Campus Uilenstede en gemeente Haarlemmermeer voor bedrijventerrein Beukenhorst in Hoofddorp. www.baljon.nl

BEKIJK ONZE BROCHURE PLAN JOUW AFSPRAAK

Meer informatie?
Vraag de nieuwsbrief aan.