Hoe kiest u de juiste afzuigkap?

- Tips & Trucs

Bij een afzuigkap denken we al snel aan het grote opvallende, vaak in rvs, herrie makende apparaat in de keuken. Trend is echter dat de afzuigkap steeds minder opvalt. Wij laten u zien wat de verschillen zijn in afzuigsysteem, model en capaciteit. 

Tips & Trucs Hoe kiest u de juiste afzuigkap

Downdraft afzuiging & Bora kookveldafzuiging

Afzuigkappen in verschillende soorten

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden als het gaat om afzuiging. Het is daarom belangrijk om eerst goed te kijken naar de situatie bij u thuis.

  • Afvoer naar buiten?
    Zijn er in uw huis mogelijkheden voor een afvoer naar buiten? Dit is de meest eenvoudige oplossing. Kies in dit geval voor een afzuigkap die geschikt is voor aansluiting op de luchtafvoer.
  • Geen afvoer naar buiten?
    Als u thuis niet beschikt over een afvoer naar buiten is een zogenaamd recirculatiesysteem een geschikte oplossing. Hiermee filtert de afzuigkap de lucht en blaast deze weer terug de ruimte in.
  • Centraal afzuigsysteem?
    De laatste optie is een huis met een centraal afzuigsysteem. In dit geval wordt de lucht vanuit een centrale plek in het wooncomplex afgezogen. Uw afzuigkap heeft hiervoor geen motor nodig en kunt u dus kiezen voor een motorloze afzuigkap die minder geluid maakt.

Capaciteit van een afzuigkap

Bij de keuze voor een afzuigkap is de capaciteit iets wat u kunt vergelijken. Maar wanneer heeft u de juiste capaciteit? Het afzuigvermogen van een afzuigkap wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoeveel vermogen u nodig heeft  is te bepalen op basis van de afmetingen van de keuken.

De optimale afzuigcapaciteit is eenvoudig te berekenen door het aantal m3 van uw keuken te vermenigvuldigen met 8. Het getal wat hieruit voortkomt, is de minimale capaciteit die je nodig hebt. Wanneer uw keuken 5 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog is heeft u dus een afzuigkap nodig die in de laagste stand een capaciteit van 360 m³/uur (5 x 3 x 3 x 8) heeft. Een afzuigkap met een hoge capaciteit wil niet altijd zeggen dat dat voor u de geschikte afzuigkap is.

Modellen afzuigkap

De traditionele modellen zoals de wandschouwkap kent u waarschijnlijk al en hierin zijn er veel keuzes. Maar er zijn ook een paar nieuwe modellen die zeker het overwegen waard zijn. De nieuwste trends zijn de kookveldafzuiging, downdraft en een plafondunit.

Kookveldafzuiging 

Trend is dat de afzuigkap niet langer het lelijke eendje van de keuken is. De afzuigkap is óf steeds vaker een design element dat gezien mag worden óf het wordt juist subtiel uit het zicht geplaatst. Dat laatste is vooral handig bij bijvoorbeeld een kookeiland zodat u een vrij zicht houdt en niet constant tegen een afzuigkap aankijkt.

Bora Kookveld afzuiging

Hierop heeft het merk BORA perfect ingespeeld. Deze afzuigkap zit direct in de kookplaat verwerkt. Je kijkt dus niet tegen een grote afzuigkap aan. De afzuiger heeft daarnaast de capaciteit om de lucht direct, wanneer het de pan verlaat, naar de afzuiging te trekken. Hierdoor maken vetdampen geen kans. Meer weten over dit systeem? Lees dan de blog over Bora kookveldafzuiging. Een andere mooie intelligente oplossing voor kookveldafzuiging is de Novy One of de Siemens InductionAir.

Downdraft afzuigkap

De voorloper van de kookveldafzuiging is de Downdraft afzuigkap. Dit is een andere mooie oplossing voor in een kookeiland of voor bijvoorbeeld keukens met een hoog plafond. Inmiddels heeft bijna ieder keukenmerk een Downdraft in het assortiment.

De Downdraft afzuigkap zit achter de kookplaat in het werkblad verwerkt en komt omhoog zodra dit gewenst is. Hierdoor is de afzuigkap buiten gebruik niet of nauwelijks zichtbaar in de keuken. De Downdraft is erg stijlvol en mooi te combineren met iedere kookplaat. Het is zowel geschikt voor luchtafvoer- als voor luchtcirculatiesysteem.

Plafondunit

Een plafondunit wordt strak bevestigd in het plafond. Hierdoor wordt er extra ruimte gecreëerd en kijkt u tijdens het koken niet tegen een afzuigkap aan, maar heeft u een mooi uitzicht over uw open keuken en komt u meer in contact met uw woonkamer.

Novy plafondunit

Bent u inmiddels nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op of laat u informeren in een van onze showrooms!

Meer keuken inspiratie?

Keuken kopen? Uw zoektocht begint hier! Wij inspireren u graag met onze (online) brochureklantervaringeninspiratiepagina én de mogelijkheid om uw favorieten op te slaan in uw eigen online keuken moodboard. Maar… er gaat niets boven een persoonlijk advies! Plan uw afspraak voor een gratis adviesgesprek of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms!

MAAK UW EIGEN MOODBOARD  GRATIS ADVIESGESPREK

Lees ook