Hoe houd ik mijn voedsel langer vers?

- Tips & Tricks

Hoe houdt u uw voedsel nou zo lang mogelijk vers? Simpel, de juiste plek en de juiste temperatuur. Om voedsel zo lang mogelijk goed en vers te houden, is het belangrijk dat ze op de juiste plek worden bewaard.

Tips&Trucs_voedsel langer vers

Zo hoeven brood, aardappelen en andere droge producten (zoals kruiden, meel of pasta) niet in de koelkast te worden bewaard. Deze producten kunt u het beste op een koele en donkere plek bewaren. Vooral brood verouderd juist sneller in de koelkast, het zal dan namelijk sneller uitdrogen.

Producten als groenten, vlees, vis of zuivel dienen juist wel in de koelkast te worden bewaard. Zorg er ook voor dat u uw koelkast zo goed mogelijk indeelt. De producten die het snelst bederven, zoals vis en vlees, horen op de koudste plek in uw koelkast te liggen. Deze plek is achterin boven de groentelade, onderaan in uw koelkast. Let op: wanneer een blik bol staat of lekt moet het, ongeacht de houdbaarheidsdatum, weggegooid worden. De kans is namelijk groot dat de inhoud bedorven is.

Om ervoor te zorgen dat het voedsel in je koelkast minder snel bederft, moet u ervoor te zorgen dat de koelkast is ingesteld op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor uw koelkast is rond de 4°C. Op deze temperatuur wordt de groei van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën vertraagd. Wanneer de koelkast op een lagere temperatuur staat kost dit onnodig veel energie. Daarentegen mag het ook niet veel hoger zijn, want dan bederven de etenswaren veel sneller. De temperatuur van uw koelkast mag maximaal 7°C zijn.

koelkast_01_voedsel vers

Foto: Liebherr

Het voedingscentrum raadt ook aan om af en toe de temperatuur van uw koelkast te controleren. U kunt hiervoor een speciale koelkastthermometer gebruiken. Je meet de temperatuur door bijvoorbeeld de koelkastthermometer in een glas water in de koelkast te zetten. Na 24 uur zal de thermometer de juiste temperatuur aan geven.

Bron: Voedingscentrum