Welk type kookplaat
past bij mij: Keramisch,
gas of inductie?

- Tips & Trucs

Koken, bijna iedere dag zijn we er druk mee. Niet zo gek dat het lastig is om te bepalen welk type kookplaat je moet kiezen bij het kopen van een nieuwe keuken. Keramisch, gas of inductie kookplaat? In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen gasvrij zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom inductie steeds populairder wordt. Is inductie koken de toekomst?

Gas- of Inductie kookplaat met afzuiging kiezen, Keuken Inspiratie ASWA Keukens

Overstappen op elektrisch koken is uiteindelijk dus onvermijdelijk. Maar kies je dan voor een keramische- of toch inductie kookplaat? Wij helpen je om een keuze te maken. Dat is iets waar je bij de aanschaf van een keuken, fornuis of kookplaat over moet nadenken. Welke soorten elektrisch koken zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van op gas koken?

Gaskookplaat

Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Veel mensen zijn dan ook het meest vertrouwd met koken op gas. Bovendien geeft koken op gas een stukje beleving. Je kookt tenslotte op echt vuur. Het grote nadeel is dat gaskookplaten een stuk lastiger schoon te maken zijn dan een gladde kookplaat. Daarbij zijn over een aantal jaren alle Nederlandse huishoudens gasvrij. Dat betekend koken zonder gas. Yes, ook jij moet eraan geloven! Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Elektrische kookplaat

Bij elektrisch koken is de kookplaat voorzien van gietijzeren verwarmingselementen. Hierop kan de pan worden gezet. Klassiek elektrisch koken is niet energiezuinig, maar wel goedkoop in aanschaf. Keramisch koken is de meest betaalbare en gebruikte manier van elektrisch koken. Het is de opvolger van klassiek elektrisch koken.

Keramische kookplaat

Koken op een keramische kookplaat is dan ook een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal afgekoeld zijn. Het voordeel is wel dat de keramische kookplaten makkelijk schoon te maken zijn wanneer de kookzones eenmaal afgekoeld zijn. Bovendien geven ze een strakke look aan de keuken.

Inductie kookplaat

Inductie is eigenlijk de perfecte combinatie van gas en keramisch koken. Inductie maakt geen gebruik van een hittebron, maar creëert warmte tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. Net als gas warmt een inductie kookplaat de pannen heel snel op: vaak zelfs nog sneller en efficiënter dan bij gas. Dit terwijl inductie veel sneller afkoelt én geen open vuur gebruikt: zeer veilig, wel zo fijn met bijvoorbeeld huisdieren of kinderen in huis. Daarbij is de inductieplaat nog makkelijker schoon te houden dan zijn keramische tegenhanger, omdat de kookzones veel sneller afkoelen. Niet gek dus dat steeds meer mensen voor inductie kiezen.

Verschil met koken op gas

Maar wat is nu het verschil tussen gas, keramisch en inductie koken? Bekijk hieronder de verschillen.

Gas, keramisch of Inductie kookplaat met afzuiging kiezen, Keuken tips en inspiratie ASWA Keukens

Inductie kookplaat met afzuiging

We zien steeds vaker ook een inductie kookplaat met afzuiging, ook wel werkbladafzuiging of kookveldafzuiging genoemd, terug in keuken. Geen enkele trend heeft in de keukenwereld heeft zo’n grote vlucht gemaakt. Zo zijn er diverse merken die hier op inspelen.

Hoe werkt inductie koken?

Onder de glasplaat van een inductie kookplaat zitten zogeheten ‘inductiespoelen’. In combinatie met de juiste pannen zorgen deze spoelen voor een magnetisch veld, waardoor er warmte ontstaat in de pan. Een optimale samenwerking tussen pan en kookplaat dus! Dit is ook meteen het grootste verschil tussen gas en inductie koken: in plaats van dat er warmte wordt gecreëerd door een hittebron, maakt inductie gebruik van magnetische wrijving die stopt zodra de pan van de plaat af wordt gehaald. Goed om te weten: de kookzones van een inductiekookplaat worden pas actief wanneer er een pan op staat.

Wat is goedkoper, gas of inductie?

Gas kost op dit moment minder dan elektriciteit. Daardoor is koken op gas gemiddeld zo’n €11 per jaar goedkoper. Wel is de verwachting dat de gasprijs in de komende jaren flink toe zal nemen, terwijl elektriciteit waarschijnlijk juist goedkoper zal worden. En bovendien een stuk groener: op dit moment wordt er in Europa namelijk flink geïnvesteerd in groene energie. Hierdoor zal koken op inductie op termijn dus ook een stuk beter voor het milieu zijn.

Bent u ook geïnteresseerd in een nieuwe keuken of wilt u persoonlijk advies over uw huidige keuken? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een gratis adviesgesprek met één van onze keukenadviseurs of kom langs in de showroom en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind u hier.

MAAK UW EIGEN MOODBOARD  GRATIS ADVIESGESPREK

Lees ook

(bron: Pelgrim)