Tips om zelf verse kruiden te verbouwen in je keuken

- Tips & Tricks

Verse kruiden maken van ieder gerecht een feestje. Met deze tips om zelf verse kruiden te verbouwen in je keuken, heb je altijd verse kruiden bij de hand. Het enige wat je nodig hebt is een vensterbank of geïntegreerd kruidentuintje, wat zonlicht, een klein beetje water en een hoop liefde.

Kruiden drogen

Wil je de kruiden langer bewaren? Droog dan kruiden met een sterke aroma zoals oregano of rozemarijn. Leg de afgesneden kruiden op papieren servetten of bakpapier. Leg dit op een warme plek zodat de kruiden kunnen drogen. Ook kun je een bosje kruiden ophangen. Het kan soms wel 10 dagen duren voordat de kruiden volledig ingedroogd zijn. Pas als dit helemaal is gebeurd, kunnen ze bewaard worden in bijvoorbeeld een potje. Er zijn ook een aantal kruiden die je beter niet kunt indrogen maar invriezen omdat ze anders hun aroma verliezen. Dit geldt voor kruiden met een lichte of vluchtige smaak zoals basilicum, peterselie of bieslook. Wanneer je deze kruiden fijnsnijdt en vervolgens bewaard in de vriezer, heb je altijd verse kruiden in huis.

Kruiden opbergen in de keuken

Er zijn verschillende manieren waarop kruiden bewaard kunnen worden in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerde kruidentuin. Hierdoor heb je verse kruiden altijd binnen handbereik. De kruidentuin kan worden uitgevoerd met een stalen bodem zodat de kruiden ook water kunnen krijgen zonder dat het materiaal van de kruidentuin daar onder lijdt. Ook hebben SilverLine en SieMatic verschillende systemen waarin je de gedroogde kruiden kunt bewaren.  Door het voorgevormde systeem staan de potjes stevig in de lades waardoor ze niet kunnen gaan verschuiven.

SieMatic INSIDE lade indeling met kruideninrichting en licht eiken hout, Keuken accessoires ASWA Keukens

Wat voor kruiden kan je verbouwen?

  • Voor beginners: peterselie, salie, munt, bieslook, citroenmelisse. Zorg dat deze kruiden genoeg zonlicht krijgen en geef ze voldoende water.
  • Voor gevorderden: basilicum, koriander, dille, kamille, munt. Basilicum heeft veel vochtigheid nodig. Dit kost dus iets meer aandacht, maar dan heb je wel verse kruiden bij de hand.
  • Voor de lange termijn: oregano, tijm, rozemarijn, verveine. Deze planten kun je het beste als klein plantje kopen. Zet ze in een plantenbak en laat ze rustig groeien. Als je deze planten in de winter beschermt tegen de kou, kun je er het jaar erop ook nog van eten.

Kruidentuin in je keuken

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden om een kruidentuin in je keuken te verwerken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

BEKIJK MAGAZINE MAAK MOODBOARD PLAN ADVIESGESPREK

Lees ook: